Situația fronturilor, 3 martie 2022

Forțele ruse au reluat operațiunile ofensive la vest și nord de Kiev, după o pauză (probabil pentru aprovizionare) de câteva zile. Totuși, nu au reușit să asigure niciun teritoriu suplimentar. Ofensiva din zona Jitomîr (130 Km Vest de Kiev) sugerează că lanțul de încercuire pe care îl pregătesc rușii în jurul orașului este mult mai amplu, posibil pentru a putea securiza antiaerian spatele unei viitoare linii de asediu și convoaiele de aprovizionare.

Bombardamentele asupra orașului au continuat, iar ucrainenii au reușit să doboare, la nord de Kiev, încă un elicopter Ka 52 Alligator, al treilea documentat cu fotografii, de la începutul conflictului.

La nord-estul Kievului, rușii se află la 65 km de centrul orașului, iar la est, la 35 de kilometri și controlează un coridor lat de aproximativ 100 de kilometri, între Sumy și Cernihiv, orașe aflate și ieri sub atacuri aeriene și bombardamente, dar necucerite.

Coloana uriașă de la nord de Kiev este folosită ca forță de rezervă pentru atacarea acestuia, dar ISW estimează că în următoarele zile rușii vor avea ca prioritate mai probabil încercuirea capitalei decâ atacuri care, până acum, le-au adus doar pierderi.

Frontul de Est

Forțele ruse au bombardat centrul Harkovului și chiar zone rezidențiale. În bombardamentele de ieri a fost lovită și o catedrală, folosită acum de locuitorii orașului ca loc de adăpost. Imagini cu o nouă coloană de vehicule rusești distruse în apropiere de Harkov a apărut ieri pe internet.

Разбитая колонна российского агрессора под Харьковом в Украине. pic.twitter.com/sgDcX84c7l

— Selvestor Vivat (@S_vivat) March 2, 2022

Frontul de Sud

Forțele ruse au încercuit complet Mariupol. Orașul a fost tăiat de la electricitate, încălzire și internet, iar bombardamentele intense profilează o catastrofă umanitară.

Herson (Kerson) este primul oraș major (300 de mii de locuitori) ce pare a fi fost securizat de forțele ruse.

O navă comercială din Bangladesh a fost lovită de o rachetă rusească în estuarul Bugului, lângă Nikolaiev. Acest oraș este următoarea țintă a rușilor spre Odesa. De asemenea, activitatea navală din Crimeea, sugerează că un desant marin ar putea avea loc asupra Odesei în următoarele zile.

🔥 According to the #Ukrainian media, the moment of the explosion from the missile strike on the ship “BANGLAR SAMRIDDHU” was caught on video. pic.twitter.com/GZYkDEtcIO

— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022

Miercuri, 2 martie

UPDATE ora 00:50 Explozie la Kiev, la 200 de metri de gară. Potrivit unor informații preliminare oferite de primarul Vitali Kliciko, au fost sparte geamurile clădirii, dar nu s-au înregistrat victime: “Inamicul caută să pătrundă în orașul nostru, dar apărătorii resping ocupanții și apără Kievul”, a spus edilul, citat de CNN.

Un consilier al Ministerului de Interne susține că pagubele au fost provocate de rămășițele unei rachete de croazieră rusești care a fost interceptată de sistemele de apărare aeriană.

În schimb, într-o conferință de presă susținută la Pentagon, purtătorul de cuvânt John Kirby a transmis că în ultimele 24-36 de ore, convoiul militar rus care se deplasează către capitală nu a înaintat semnificativ. Susține că deplasarea este influențată de mai mulți factori, inclusiv o manevră de regrupare a trupelor, provocări legate de logistică și rezistență din partea armatei ucrainene.

UPDATE ora 21:30 Mai multe publicații americane citează un oficial american, care a declarat (sub protecția anonimatului) că Rusia a lansat până acum în Ucraina “peste 450 de rachete de toate felurile, cu rază scurtă și medie, balistice și de croazieră”. Cu toate acestea, “capacitățile ucrainene de apărare antiaeriană și antirachetă rămân intacte și viabile”. Americanii se așteaptă ca războiul să intre de acum într-o fază și mai distructivă și mai mortală, pe măsură ce Rusia trece la artileria grea. SUA estimează că Rusia are deja angajat pe teritoriul Ucrainei 82% din forțele concentrate în zonă, dar acestea “au grave probleme de susținere și logistică pe câmpul de luptă, confruntându-se cu lipsă de combustibil și de alimente”.

UPDATE ora 19:35 Ministerul rus al Apărării mai susține că pe lângă aproape cei 500 de militari ruși decedați, au mai fost răniți 1.597: “Din păcate, am înregistrat pierderi printre camarazii noștri care participă la operațiuni”, a transmis purtătorul de cuvânt. Acesta a adăugat și că, după estimările Moscovei, Ucraina a pierdut 2.870 de militari, iar 3.700 au fost răniți. Acestora li s-ar adăuga și 572 de militari luați prizonieri.

Cifrele prezentate de autoritățile rusești sunt semnificativ mai mici decât estimează armata ucraineană, și anume șase mii de militari ruși uciși. Totuși, explică BBC, pentru moment este foarte greu de verificat independent, momentan, cifrele prezentate de cele două părți. Ministerul britanic al Apărării estimează că, de fapt, rușii au suferit “pierderi considerabile”.

UPDATE ora 18:45 Un comandant militar al Ucrainei anunță că trupele sale au recucerit Makariv, oraș aflat la 50 km vest de Kiev.

UPDATE ora 18 Presa din Belarus, citată de BBC și Reuters, transmite că o nouă întâlnire a delegațiilor Rusiei și Ucrainei va avea loc astăzi, însă, oficial, nu se cunoaște locul de desfășurare și nici ora la care va avea loc aceasta. Totuși, presa internațională că sunt mari șanse ca întâlnirea să fie amânată și să aibă loc joi.

UPDATE ora 16:30 Război în Ucraina. UPDATE: Autoritățile din Mariupol (oraș-port la Marea Azov) susțin că forțele rusești blochează evacuarea civililor și provoacă distrugeri în masă. Nu au reușit să estimeze numărul victimelor.

Vadim Boicenko, primarul orașului Mariupol, a transmis că “atacul neîntrerupt” al armatei rusești a cauzat “victime în masă” și a distrus rețeaua de apă potabilă: “Forțele inamice ale Federației Ruse au făcut tot posibilul pentru a nu permite civililor să părăsească orașul“, a spus edilul citat de Reuters. El nu a oferit și o estimare a victimelor.

Serghei Orlov, viceprimarul orașului de aproximativ 130 de mii de locuitori, a spus pentru BBC că un cartier de pe malul râului Kalka a fost “aproape în totalitate distrus. Nu putem stabili numărul victimelor, dar credem că cel puțin sute de oameni au murit. Nu putem ajunge în acel cartieri pentru a recupera cadavrele celor decedați“.

Sursa stire biziday.ro