Potrivit Bloomberg, Agenția de Informații a Pentagonului a transmis joi o informare de 67 de pagini către Comisia pentru Servicii Secrete a Camerei Reprezentanților în care se arată că “pe măsură ce acest război și consecințele sale slăbesc treptat puterea convențională a Rusiei, este probabil că aceasta se va baza tot mai mult pe descurajarea nucleară pentru a-și proiecta puterea în relația cu Occidentul dar și pentru publicul intern.

Spre deosebire de un raport anterior privind amenințările globale emis de mai multe agenții de informații săptămâna trecută, cu date anterioare invaziei ruse, noul raport include informații culese de agențiile secrete americane până marți, 15 martie.

“Eforturile SUA de a submina obiectivele Rusiei în Ucraina, combinate cu percepția sa că Statele Unite sunt o națiune în declin, ar putea determina Rusia să se angajeze în acțiuni mai agresive, nu numai în Ucraina, ci și mai larg, în confruntarea în care Rusia crede că se află cu Occidentul” se mai arată în raport, potrivit Blomberg.

Un înalt oficial al Pentagonului a declarat joi reporterilor că invazia este în mare parte blocată, Rusia efectuând până acum peste 1.000 de lovituri cu rachete cu rază lungă în Ucraina.

“Ocuparea prelungită a unor părți ale teritoriului ucrainean riscă să epuizeze forțele convenționale rusești și să le reducă arsenalul de arme modernizate, în timp ce sancțiunile economice ulterioare vor arunca probabil Rusia într-o depresie economică prelungită și în izolarea diplomatică. Acest lucru va reduce capacitatea Rusiei de a produce arme moderne de precizie”, mai arată raportul semnat de generalul Scott Berrier, director al Agenției de Informații pentru Apărare.

Raportul mai arată că “în ciuda rezistenței ucrainene mai mari decât se anticipa și a pierderilor relativ mari suferite de forțele ruse în fazele inițiale ale conflictului, Moscova pare hotărâtă să continue conflictul prin utilizarea unor capacități și mai letale până când guvernul ucrainean va fi dispus să ajungă la un acord favorabil Moscovei”.

Sursa: Bloomberg

Sursa stire biziday.ro