Pasul 1: Cunoașterea sursei de apă Nevoile dvs. de filtrare a apei depind de calitatea alimentării cu apă, de preferințele dumneavoastră personale în ceea ce privește gustul și mirosul și de orice circumstanțe speciale de sănătate din gospodăria dumneavoastră. Pentru a alege cel mai bun filtru pentru nevoile de consum de apă din casă, este necesar a cunoaşte cât mai multe despre sursa dvs. de apă. A şti ce contaminanți pot exista deja în apă este un prim pas important atunci când este nevoie de un sistem de filtrare și, dacă da, ce tip vă va satisface cel mai bine nevoile.
Pasul 2: De ce este nevoie de un filtru de apă
Acestea sunt câteva motive comune pentru care oamenii aleg să folosească filtre de apă. Să știi ce ai nevoie sau ce vrei de la sistemul tău de tratare a apei este un prim pas important în alegerea sistemului potrivit pentru fiecare.
Sunt persoane cărora nu le place apa de la robinet. Uneori, acest lucru se datorează dezinfectantului, cum ar fi clorul care ajută la îndepărtarea microbilor. Uneori, mineralele sau alți contaminanți naturali, cum ar fi compușii care conțin sulf, care nu sunt dăunători, schimbă gustul apei. Filtrele cu cărbune activ pot ajuta la reducerea gusturilor și mirosurilor neplăcute. Sistemele de osmoză inversă pot, de asemenea, să îmbunătățească gustul și, de asemenea, să reducă nivelurile de substanțe chimice comune, cum ar fi plumbul.
Unii contaminanți dăunători, cum ar fi compușii organici volatili (COV) pot da apei un gust rău și pot mirosi a benzină sau alte substanțe chimice. Există multe tipuri diferite de COV și au efecte diferite asupra sănătății: unele provoacă cancer, irită pielea, afectează mucoasele sau afectează sistemul nervos, ficatul sau rinichii. Pentru a identifica cel mai bun filtru, pot fi necesare teste speciale pentru a determina ce COV sunt prezenți în apă. Cel mai bine este folosirea unui sistem de filtrare la punctul de intrare a conductei de apă în casă sau un sistem de filtrare pentru întreaga casă. Filtrele cu cărbune activ pot elimina unele COV.
Pasul 3: A se lua în considerare modul în care filtrul se potrivește casei, stilului de viață și bugetului dvs.
Multe tipuri diferite de filtre sunt disponibile consumatorilor. Determinarea care tip este cel mai potrivit pentru dvs. sau dacă este nevoie de un filtru, depinde de funcțiile pe care le poate oferi un filtru. Niciun filtru nu elimină toți contaminanții, așa că este important să cunoaștem ce fac și ce nu fac filtrele.
Ce elimină filtrul?
Trebuie citită eticheta pentru a vedea dacă este certificat NSF. Dacă este, se poate căuta în baza de date a NSF pictograma externă pentru a afla ce model este certificat. Etichetele de pe filtrele de apă indică, de obicei, contaminanții care sunt reduși. Etichetele trebuie citite cu atenție, iar afirmațiile producătorului verificate cu o sursă independentă, deoarece nu toți reprezentanții de vânzări cunosc nevoile fiecăruia.
Majoritatea mărcilor includ multe tipuri diferite de filtre de apa. Este bine ca scrisul mic de pe ambalaj să fie citit cu atenție pentru a vă asigura că funcționează corespunzător nevoilor dvs.
Nu toate filtrele elimină contaminanții. Filtrele care îndepărtează substanțele chimice nu elimină eficient germenii. Unele dispozitive de tratare a apei care îndepărtează substanțele chimice, cum ar fi osmoza inversă, schimbul de ioni sau sistemele de distilare, pot elimina și fluorura. Copiii care consumă apă cu niveluri de fluor <0,6 ppm ar putea avea nevoie de un supliment de fluor.
Prețul unui filtru de apa
Prețurile diferitelor sisteme de filtrare pot varia foarte mult, de la sisteme simple care pot costa sub 100 de RON la sisteme complexe care costă sute de lei și necesită instalare profesională. Pentru o funcționare corectă, toate sistemele de tratare a apei necesită întreținere.
De câtă apă filtrată ai nevoie
Unele filtre sunt lente, în timp ce altele pot filtra rapid cantități mari de apă. Dacă aveți nevoie doar de filtrul pentru apă potabilă, este posibil să nu aveți nevoie de un filtru rapid.
De ce tip de sistem este nevoie și cum se potrivește în casă?
Filtrele care se găsesc în mod obișnuit în case și magazine includ ulcioare cu filtru de apă, filtre la capătul robinetului sau montate pe robinet, filtre integrate în robinet (încorporate), filtre pe blat, filtre sub chiuvetă și unități de tratare pentru întreaga casă. Niciun filtru sau sistem de tratare a apei nu sunt 100% eficiente în îndepărtarea tuturor contaminanților din apă. Nu toate filtrele de un anumit tip folosesc aceeași tehnologie, așa că trebuie citită cu atenție eticheta.
Pasul 4: Întreținerea filtrelor
Filtrele care nu sunt corect întreținute pot face mai mult rău decât bine, așa că este foarte importantă urmărirea tuturor instrucțiunilor producătorilor pentru o întreținere adecvată. Filtrele trebuie schimbate în mod regulat. Dedurizatoarele de apă trebuie regenerate (spălate) la un program regulat.
Filtrele colectează germeni din apă, așa că persoanele cu un sistem imunitar compromis ar trebui să schimbe cartușele filtrante. Oricine schimbă cartușele trebuie să poarte mănuși și apoi să se spele pe mâini.