Fermentarea a fost metoda oamenilor pentru conservarea alimentelor de mii de ani. Numai in ultimii ani, alimentele fermentate au devenit la moda – si cu un motiv bun. Alimentele fermentate s-au dovedit a fi bune pentru intestine, imbunatatind digestia si absorbtia mineralelor, datorita concentratiei ridicate de probiotice pe care o contin.
Alimentele cum ar fi iaurtul, kimcki si kombucha, au fost supuse unui proces numit fermentatie cu acid lactic, cand bacteriile sau drojdia se hranesc cu zaharuri naturale pentru a crea compusi care pastreaza produsul alimentar. Acest proces creeaza, de asemenea, enzime digestive benefice. Bacteriile si enzimele pre-digera componentele alimentare, facand aceste alimente mai usor de digerat. Acesta esete motivul pentru care iaurtul si chefirul sunt cunoscute ca fiind usor de digerat pentru cei cu intoleranta la lactoza – lactoza este defalcata de bacterii.
In plus fata de imbunatatirea sanatatii intestinale si a digestiei, alimentele fermentate pot, de asemenea, stimula sistemul imunitar si pot reduce inflamatia. Exista multe tipuri de alimente fermentate si toate sunt delicioase.
Iaurt
O hrana probiotica clasica, iaurtul poate fi o optiune excelenta pentru cresterea aportului probiotic. Asigurati-va ca eticheta mentioneaza ca acesta contine culturi vii si active. Iaurtul si consumul de lactate s-au dovedit, de asemenea, a fi de ajutor la scaderea riscului de diabet si pentru a mentine starea de satietate.
Chefir
O bautura cu lapte fermentat, cum ar fi chefirul, este plin de calciu si probiotice. Chefirul este o modalitate delicioasa de a introduce bacterii benefice in sistemul digestiv.
Kombucha
Un ceai fermentat, kombucha este plin de probiotice si este de obicei aromatizat cu fructe sau ierburi. Fermentarea in kombucha poate produce uneori alcool, oriunde de la 0,5 pana la 3%. Aceasta bautura spumoasa are un gust revigorant si poate ajuta la refacerea bacteriilor inestinale.
Miso
Folosit ca baza pentru multe supe asiatice, miso este o pasta fermentata obtinuta dintr-o combnatie de orz, orez sau soia. Adauga un gusta placut felurilor de mancare si este o alegere excelenta datorita continutului de probiotice inalte. Cu toate acestea, contine mult sodiu, deci trebuie consumat in cantitati mici.
Varza murata si kimchi
Facuta din varza si sare, varza murata este plina de probiotice sanatoase. Kimchi, varianta sa coreeana, este varza fermentata, aromata cu condimente. Ambele sunt cunoscute pentru ca imbunatatesc bacteriile intestinale, pentru a ajuta la controlul zaharului din sange.
Tempeh
Facut din boabe de soia fermentate in mod natural, tempeh este o mare sursa de probiotice. Are o aroma usoara de nuci si contine numeroase proteine pe baza de plante. Produsele din soia fermentate pot, de asemenea, ajuta la imbunatatirea colesterolului.
Probioticele
Probioticele sunt un termen generic pentru toate bacteriile benefice. Acestea vin in mai multe forme, cum ar fi chefir, miso, kombucha si altele. Probioticele vin, se asemenea, sub forma de supliment, care poate fi mai convenabil. Cautati probiotice cu un numar mare de bacterii (5 miliarde de unitati care formeaza colonii sau mai multe) si asigurati-va ca le pastrati la frigider.
Pentru cei care au inceput doar cu mancare fermentata, alegeti cateva elemente de hrana si adaugati-le lent in mesele zilnice. Asigurati-va ca beti multa apa si faceti miscare regulat, deoarece va ajuta sa vindecati intestinele si sa cresteti bacterii sanatoase.