Anxietatea care debutează brusc, frică, transpirațiile, palpitațiile și bătăile puternice ale inimii sunt câteva dintre simptomele atacurilor de panică. Acestea din urmă sunt o tulburare comună care nu țin cont de vârstă, apar pe neașteptate, ziua sau noaptea, în public sau din contra, atunci când este acasă. Chiar dacă pare o afecțiune ușoară în realitate nu este așa. Atacurile de panică destabilizează o persoană și îi scade capacitatea de a duce la bun sfârșit activitățile zilnice. Există terapie pentru atacurile de panică și acesta constă în special în psihoterapie și tehnici de relaxare care pot reduce intensitatea simptomelor. Peopledevelop.ro, cabinet psiholog sector 6, București, descrie de ce este eficientă psihoterapia în atacuri de panică.
De ce este eficientă psihoterapia pentru atacurile de panică?
Psihoterapia este recomandata în atacuri de panică.
Mai mult chiar, psihoterapia comportamentală e utila inclusiv pentru adolescenți si copii în ameliorarea simptomelor atacurilor de panică deoarece este non invazivă. Această are rolul de a educa persoană care suferă de această afecțiune pentru a ști cum să le gestioneze atunci când se află pe cont propriu și nu are un specialist în preajma. Medicul de specialitate poate să aprecieze dacă psihoterapia este cea mai potrivită modalitate de abordare a acestei afecțiuni, iar atunci când consideră că nu este cazul, atunci va recomandă alte alternative mult mai potrivite precum tehnici de relaxare. Sau, din contra, poate să recomande atât psihoterapia cât și tratamentul medicamentos și tehnicile de relaxare.
Psihoterapia poate fi eficientă în tratarea acestei tulburări și poate ajută pacientul să înțeleagă motivele pentru care apar simptomele atacurilor de panică și care sunt mecanismele care le declanșează. Astfel, pacientul poate să învețe să identifice semnele unui atac de panică, cum să își relaxeze mușchii, cum să își controleze respirația precum și gândurile pe care le are în acele momente. Psihoterapia este un proces îndelungat și nu oferă rezultate peste noapte. Este nevoie de un anumit număr de ședințe recomandate de specialist pentru că rezultatele să fie vizibile iar starea pacientului să se amelioreze. Pentru a putea atinge aceste rezultate este nevoie de un efort susținut și de timp.
De ce să apelezi la un psihoterapeut atunci când ai atacuri de panică?
Atunci când înveți să identifici semnele atacurilor de panică, atunci este mult mai ușor să le gestionezi. Psihoterapeutul poate să te învețe să folosești tehnici de relaxare, autohipnoză și trucuri prin care să reușești să ameliorezi simptomele. Totodată, discuțiile cu psihoterapeutul pot să fie benefice deoarece vei putea să beneficiezi de suportul unui specialist cu ajutorul căruia să combați sentimentele negative care declanșează atacurile de panică.
Atacurile de panică pot fi însoțite și de tulburări anxioase și diferite tipuri de fobii. Tratamentul abordat diferă de la o persoană la altă. Adesea, este utilizată și terapia de grup unde pacienții învață tehnici de relaxare și nu numai. Toate tehnicile care sunt învățate în timpul ședinței de psihoterapie trebuie să fie însoțite de exerciții prescrise executate de persoană în cauza, în particular. Dacă persoană nu se simte în stare sau nu dorește să realizeze sarcinile primite atunci rezultatele vor întârzia să apară sau terapia nu va avea succes deloc.
O astfel de abordare de schimbare și așteptările terapeutului că persoană să dorească să își realizeze temele date necesită explicații foarte clare. Discuțiile sincere despre aceste așteptări clarifica tot ceea ce are de făcut persoană și punerea lor în practică, asigura succesul terapiei. Dacă ai nevoie de un psiholog în sector 6, București, suntem aproape de tine.