Balustrade din sticla – proiectare, tipuri si avantaje

O placa de sticla adecvata poate fi folosita ca balustrada, poate oferi transparenta si atunci cand este proiectata corespunzator, poate oferi si performanta structurala si este in general cautata in aplicatii comerciale si in anumite constructii mai luxoase.

O placa de sticla adecvata poate fi folosita ca balustrada, poate oferi transparenta si atunci cand este proiectata corespunzator, poate oferi si performanta structurala si este in general cautata in aplicatii comerciale (cum ar fi mall-uri) si in anumite constructii mai luxoase.

Cerinta de baza a unui parapet pe care o balustrada de stricla intentioneaza sa o inlocuiasca include protejarea oamenilor impotriva caderii si controlul miscarii.

Proiectantul sau arhitectul trebuie sa evalueze necesitatea unei balustrade de sticla si tipul de balustrada care urmeaza sa fie prevazuta, luand in considerare pericolele probabile, utilizarea cladirii si riscurile pentru utilizatorii acesteia. Recomandam construirea oricarei lucrari cu un meserias profesionist si sa verificati preturile pentru lucrare.

Speficiatiile preliminare de proiectare mentionate mai jos vor fi luate in considerare

 1. Intr-o cladire care este utilizata in scopuri multiple, fie balustrada proiectata pentru situatii de urgenta sau conditii extreme, fie mai mult de un tip de balustrada ar trebui sa fie prevazute, in functie de locatie.
 2. In general, atunci cand are loc o modificare a nivelurilor adiacente (600mm in locuinte; 380mm in alte cladiri), trebuie prevazuta o balustrada care sa restrictioneze circulatia persoanelor.
 3. Balustrada adoptata ar trebui sa fie proiectata astfel incat sa minimizeze riscul ca persoanele sa cada, sa se rostogoleasca, sa alunece prin golurile din balustrada.
 4. Proiectantul trebuie sa se asigure ca toate elementele sistemului de balustrade indeplinesc criteriile prevazute in standardele relevante aplicabile regiunii.
 5. Pentru siguranta generala, balustrada finita nu trebuie sa aiba margini ascutite sau proeminente care ar putea cauza ranirea persoanelor.
 6. 6.Panourile de umplere si balustradele sunt menite sa ofere suport si protectie utilizatorilor. Acestea ar trebui sa fie proiectate pentru a retine oamenii fara a provoca rani suplimentare din cauza marginilor ascutite, a sectiunilor subtiri, a tuburilor cu capete deschise, a detaliilor proeminente etc.
 7. Proiectarea se va baza pe sarcina orizontala uniform distribuita, aplicata la o inaltime notionala de 1,1 m deasupra nivelului podelei.

Tipuri de balustrade din sticla

Balustrade cu un panou de umplere din sticla

La acest tip de balustrada, cadrul principal al balustradei (sina superioara si balustrada) ar trebui sa fie proiectata pentru a rezista la sarcinile aplicate pe sina de sus, iar sticla ar trebui utilizata pentru a forma panouri de umplere. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca sticla nu ofera suport cadrului principal.

Acest tip de balustrada poate fi subcategorizat in patru tipuri:

1. Sticla sprijinita numai pe marginile verticale

Acest tip implica ca marginile verticale ale sticlei sa fie sprijinite intr-o fasa in lateralul fiecarui stalp vertical. Astfel, marginile de sus si de jos ale sticlei sunt expuse. Sticla poate fi, de asemenea, sustinuta de fitinguri de plasture fixate pe stalpi. In toate cazurile este necesara o balustrada.

2. Sticla sprijinita numai pe marginile orizontale

Acest tip implica o balustrada in partea de sus si un canal sau o sina la baza sticlei. In acest caz, balustrada ar trebui sa fie proiectata pentru a transporta sarcina geamului proiecat sa suporte sarcina de umplere.

3. Sticla sprijinita pe toate cele patru margini

La acest tip de balustrada stricla care se formeaza in umplutura balustradei este sustinuta din toate cele patru laturi.

4. Sticla fixata prin petice/fitinguri cu suruburi

Acest sistem de balustrade necesita doua randuri de suruburi pentru a asigura o fixare rigida care minimizeaza deformarea panoului. Scopul acestor elemente de fixare este de a transmite forta transmisa balustradei in structura de sustinere.

Balustrada de protectie din sticla de sine statatoare

In acest tip de balustrada din sticla, sticla este proiectata sa reziste la sarcinile de proiectare. Prin urmare, fiecare placa de sticla trebuie sa fie prinsa rigid de structura de-a lungul marginii sale inferioare, balustrada atasata la marginea superioara a sticlei si nu ar trebui sa existe balustrade.

Daca o balustrada de sine statatoare este furnizata fara balustrada, fiecare panou ar trebui sa poata rezista la intreaga sarcina de proiectare adecvata.

Sisteme de suporturi

Aceste sisteme sunt o extensie a sistemului fixat cu suruburi, in care suruburile fac parte dintr-un suport care este atasat la podea sau pe fata unei placi de beton, a unei strcturi din otel sau din lemn.

Utilizarea acestor sisteme ar trebui explorata cu atentie, deoarece ele pot provoca tensiuni extrem de mari in sticla unde sunt situate suporturile.
Designul trebuie sa echilibreze grosimea sticlei si locatia suportului pentru a produce un sistem adecvat. Unele sisteme pot fi proiectate pentru a produce date de testare pentru a justifica utilizarea lor.

Avantajele balustradelor din sticla

 • Balustradele din sticla sunt usor de intretinut deoarece nu putrezesc, nu ruginesc sau se descompun;
 • Balustradele din sticla nu necesita vopsire, ceea ce le face usor si economic de intretinut;
 • Panourile din sticla sunt aproape invizibile;
 • Balustrada din sticla este usor de instalat, oferind in acelasi timp securitate optima. Sunt rezistente la vanturi puternice si la caderile accidentale, precum si la vremea nefavorabila.
 • Aceste modele de balustrade din sticla sunt deosebit de versatile, deoarece pot fi utilizate in case, locuri de munca, hoteluri si structuri multifamiliale.
Previous post Servicii SEO de calitate oferite de o agenție din Ploiești
Next post Acum poţi broda uniforma angajaţilor tăi cu ajutorul specialiştilor de la Limarom