Îți e greu să te concentrezi asupra unui task? Factorii de mediu te distrag constant și apare un sentiment de frustrare? Ai luat în calcul vizita la un terapeut? Poate fi vorba despre un deficit de atenție. Nu este cazul să te panichezi! Deficitul de atenție nu este o alegere, ci este un sindrom tot mai comun care ne poate complica viața, însă pe care îl putem trata. De aceea, o vizită la un terapeut este un început către ameliorarea simptomelor cu care te confrunți. O primă recomandare a psihoterapeutului poate fi brain mapping-ul, însă ajută sau nu brain mapping-ul în detectarea deficitului de atenție? Vom răspunde la această întrebare în continuare.
Ce este brain mapping-ul?
Traducerea din engleză a termenului este “maparea creierului”. Poate te trimite cu gândul la cartografie. De fapt, brain mapping-ul este o procedură non-invazivă și sigură care ajută la transpunerea vizuală a proceselor care se întâmplă în interiorul creierului nostru, mai exact arată activitatea undelor noastre cerebrale.
Informațiile colectate în urma unui brain mapping ajută terapeutul să înțeleagă mult mai bine activitatea noastră cerebrală și poate ajuta la o diagnosticare corectă. De multe ori, există posibilitatea ca în spatele simptomelor pe care le acuzăm să se ascundă alte tulburări cu diverse similarități (anxietate, depresie, tulburare obsesiv-compulsive etc), nu neapărat un deficit de atenție.
Ce este deficitul de atenție?
Deficitul de atenție este un simptom neuro-comportamental, care apare ca urmare a unei dezvoltări întârziate a cortexului prefrontal.
În realitate, ne afectează viața și îl putem recunoaște după provocările cu care ne confruntăm în momentul în care suntem puși în fața unei sarcini pe care o realizăm doar parțial, avem probleme la a ne focusa atunci când citim texte lungi sau organizarea lucrurilor și managementul timpului ne pun în dificultate.
Primul pas este diagnosticarea corectă, apoi crearea unui plan specializat de terapie neurofeedback pentru identificarea cauzei și ameliorarea simptomelor. La baza deficitului de atenție pot sta cauze precum:
- Oboseala
- Stresul
- Alimentația precară
- Un stil de viață sedentar
- Lipsa somnului
- Anxietatea
- Durerea fizică
O altă cauză poate fi ADHD, dar aceasta este diagnosticată de medicul psihiatru, nu de către un psiholog- psihoterapeut.
Ajută brain mapping-ul în detectarea deficitului de atenție?
Răspunsul este da, maparea creierului poate ajuta la detectarea deficitului de atenție. Prin intermediul brain mapping-ului, terapeutul poate urmări în timp real mișcarea undelor cerebrale și poate determina dacă există anomalii la nivelul cortexului prefrontal care sunt asociate cu acest sindrom și nu numai.
După cum menționam anterior, simpla enumerare a simptomelor comune pentru diverse afecțiuni nu garantează o diagnosticare corectă. Există multe situații în care un pacient se confruntă cu simptome greu de identificat. Brain mapping-ul are totuși un rol informativ pentru terapeut, deoarece maparea permite vizualizarea zonelor care funcționează deficitar, lucru care oferă siguranța unui diagnostic adecvat și alcătuirea unui plan de terapie neurofeedback care să corespundă nevoilor individuale.
Concluzie
Brain mapping-ul este unul dintre cele mai importante instrumente de diagnostic în domeniul sănătății mintale, întrucât permite identificarea problemelor specifice fiecărei arii corticale. În cazul deficitului de atenție, este un proces sigur și lipsit de durere care ne ajută să obținem un diagnostic corect pentru a beneficia de un tratament adecvat.
Dacă te întrebi unde poți face brain mapping în Bucuresti, recomandăm cu încredere echipa psihoterapeutului Aida Ivan.