Calitati pe care trebuie sa le ai ca sofer de TIR

Daca vrei sa fii sofer de TIR, primii pasi pe care trebuie sa ii faci sunt destul de simpli: faci scoala de soferi Brasov categoria CE, obtii atestatul pentru transport de marfa si incepi sa cauti o firma de angajare.

Un permis categoria CE si un atestat insa, nu iti garanteaza ca te vei angaja, sau ca vei fi un sofer bun. De multe ori, angajatorii cauta anumite calitati la soferi, in asa fel incat sa se asigure ca toate transporturile sunt duse la bun sfarsit in deplina siguranta.


Ce calitati trebuie sa ai ca sofer de TIR?

1. Trebuie sa fii responsabil. La fiecare transport trebuie sa fii constient responsabilitatea enorma pe care o ai pentru transportul si livrarea marfurilor. Aceasta include nu doar siguranta incarcaturii, ci si asigurarea ca aceasta ajunge la destinatie in starea optima si in termenul stabilit.

Responsabilitatea presupune o constientizare profunda a importantei fiecarei livrari, fie ca vorbim despre alimente, materiale de constructii sau echipamente sensibile. Orice intarziere sau deteriorare a marfii poate avea repercusiuni serioase, afectand nu doar profitul companiei, ci si increderea clientilor in serviciile oferite.  Fiecare sofer trebuie sa trateze vehiculul si incarcatura cu cea mai mare grija, asigurandu-se ca sunt intretinute corespunzator si transportate in siguranta.

2. Trebuie sa ai rezistenta psihica si la stres. Drumurile lungi, traficul adesea imprevizibil si termenele stranse pot fi surse considerabile de stres. Rabdarea in trafic si capacitatea de a ramane calm in situatii tensionate sunt, de asemenea, vitale.

3. Trebuie sa fii punctual. Livrarile efectuate la timp nu doar ca asigura fluxul constant al afacerilor, dar inspira si incredere angajatorilor si clientilor. Un sofer de TIR punctual este un ambasador al fiabilitatii si eficientei companiei pentru care lucreaza.

4. Trebuie sa ai atitudine prietenoasa si respectuoasa fata de angajatori, colegi si clienti. Aceasta atitudine contribuie la crearea unui mediu de lucru placut si eficient si la mentinerea unor relatii profesionale solide.

5. Trebuie sa ai capacitatea de a naviga fara tehnologie. Da, vei avea tot timpul la indemana un GPS, insa in situatiile in care semnalul GPS lipseste sau este inexact, aceasta abilitate poate fi de foarte mare ajutor. Un sofer de TIR experimentat trebuie sa fie capabil sa navigheze folosind harti traditionale si sa-si dezvolte un simt al orientarii.

6. Trebuie sa ai abilitatea de a identifica si de a rezolva problemele tehnice comune ale vehiculului.  Cunoasterea de baza a mecanicii poate economisi timp pretios si poate preveni situatii de urgenta pe marginea drumului. In cazul unor defectiuni mai grave, este important sa fii capabil sa descrii  detaliat problemele tehnice pentru a primi ajutor specializat cat mai eficient. Aceasta presupune o buna cunoastere a componentelor vehiculului si a modului in care acestea functioneaza.

Cu aceste calitati, poti aplica pentru orice post de sofer de TIR si ai toate sansele sa te angajezi, mai ales in conditiile in care este una dintre cele mai solicitate meserii din Romania.

Previous post Optimizarea Productivității – Sfaturi Esențiale pentru Lucrul de Acasă
Next post Prolist.ro locul unde gasesti meseriasi profesionisti