Cate tipuri de discuri de frana exista si cand ar trebui schimbate acestea?

Sistemul de franare este unul dintre sistemele esentiale ale unui autovehicul, motiv pentru care soferii ar trebui sa acorde o atentie deosebita intretinerii corecte a acestuia. Principalele aspecte carora ar trebui sa i se acorde o atentie speciala sunt inlocuirea la timp a componentelor acestuia, cum ar fi discurile de frana, si alegerea celor potrivite pentru masina.

Sistemul de franare este format din etrieri, placute de frana si discuri de frana, fiecare componenta avand rolul sau bine stabilit. La actionarea pedalei de frana, pistoanele etrierului imping placutele de frana, care intra in contact cu discurile de frana, cu care creeaza o efect de frecare ce duce la oprirea ansamblului auto. Ca urmare a modului in care functioneaza, componentele sistemului de franare sunt supuse uzurii la fiecare apasare a pedalei de frana, motiv pentru care trebuie inlocuite periodic.

Cand ar trebui schimbate discurile de frana?

Cu toate ca discurile de frana sunt realizate din materiale rezistente, deoarece sunt supuse unor influente termice continue, perioada la care se recomanda inlocuirea acestora nu se poate stabili exact, uzarea acestora fiind influentata si de alti factori, cum ar fi stilul de condus al soferului.

Totusi, masina va fi cea care va da semnale ca are nevoie de noi discuri de frana pentru a putea functiona si frana in siguranta. De exemplu, in cazul modelelor de masini de la Opel, discurile de frana de pe spate se pot uza mai incet decat cele de pe fata, motiv pentru care soferii vor fi nevoiti sa cumpere mai rar noi discuri de frana spate Insignia.

Odata cu inlocuirea discurilor de frana se recomanda sa se realizeze si schimbul placutelor de frana. In plus, toate acestea ar trebui schimbate in pereche, adica atat discurile si placutele de pe partea dreapta, cat si cele de pe partea stanga.

Printre semnalele la care ar trebui sa fie atenti soferii si care anunta nevoia unor noi discuri de frana sunt: cresterea distantei de franare, in timpul franarii, masina isi schimba traiectoria initiala de miscare, pedala de frana vibreaza atunci cand este apasata, in timpul franarii apar zgomote precum un  fluierat sau un scrasnit.

Ce tipuri de discuri de frana exista?

Pe piata exista multe marci de componente auto, inclusiv de discuri de frana, dar si multe tipuri ale aceleiasi componente. In cazul discurilor de frana, acestea se clasifica in functie de trei factori:

  • in functie de materialul din care sunt realizate, exista discuri de franare din fonta, ceramica si carbon;
  • in functie de prezenta ventilatiei, discurile de franare pot fi ventilate – exista un spatiu intre cele doua placi ale discului – sau neventilate – o placa solida si compacta, ce poate avea sau nu perforatii ori incizii;
  • in functie de perforatii pot fi discuri cu gauri strapunse, care se caracterizeaza printr-o racire eficienta, dar o rezistenta redusa, discuri cu gauri adanci, care au o perioada de viata indelungata.

Tinand cont ca este vorba despre un sistem cu mare importanta pentru siguranta oferita de masina, este necesar ca aceste lucrari sa fie realizate numai de mecanici profesionisti, intr-un service auto autorizat.

Previous post Păreri Grădinamax legate de folosirea mulciului în grădină toamna
Next post Joița Lucian, fotograful tău de nuntă perfect pentru ședința foto iarna