Proprietatea intelectuală a fost definită destul de târziu din punct de vedere juridic. Acum, de deși nu constă într-un bun palpabil, aceasta este protejată prin lege și are o semnificație proprie.
Veniturile pe care o persoană le poate obține pe baza acestor drepturi de autor intră într-o categorie aparte și sunt considerate venituri provenite din drepturi de proprietate intelectuală. Acest aspect este prevăzut în Codul Fiscal (și nu în Codul Muncii), mai precis articolul 70.
În categoria acestui tip de venituri se încadrează sumele de bani obținute în urma exercitării drepturilor de proprietate intelectuală asupra unor creații de natură literară sau artistică, brevete de invenție, mărci, indicații de realizare a unor produse, etc.
Este mai puțin cunoscut faptul ca inclusiv prestarea unor astfel de activități atrage după sine necesitatea plății unor impozite către stat, care fac parte din categoria impozitelor pe venit. Pentru a determina venitul net care rezultă din drepturile de proprietate intelectuală, plătitorii trebuie să elimine 40% din venitul brut, parte care este datorată către stat. Această evidență contabilă este absolut necesara pentru buna desfășurare a activității.
Pentru a facilita acest procedeu, mulți plătitori apelează la firme de contabilitate, care au mai multă experiență în domeniu. Cu siguranță veți găsi o firmă de contabilitate în București, care oferă servicii la prețuri accesibile și vă va ajuta să gestionați mai bine situația, indiferent dacă dispuneți de persoană juridică sau de orice altă entitate.
O astfel de firmă vă poate oferi inclusiv date suplimentare care pot fi extrem de utile în desfășurarea activității. De exemplu, va pot ține la curent cu datele la care trebuie plătit impozitul calculat către stat pentru a nu depăși termenul limită. În prezent, acesta este data de 25 a lunii următoare, din momentul în care a fost reținut din întreaga sumă.
De asemenea, trebuie să știți că pentru veniturile care provin din proprietate intelectuală nu este necesar CAS în anumite cazuri – valabile pentru persoane fizice asigurate în propriile sisteme pensionari și persoane care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor. Pentru aceștia, tot plătitorul are obligația de a se ocupa de calculul, reținerea și plata asigurării sociale către sistemul de stat.
După cum puteți observa, gestionarea drepturilor de autor poate fi destul de complicată și poate necesita ajutor specializat. O firmă de contabilitate cu experiență poate fi soluția perfectă în acest caz!
Articol https://shop-mag.ro/