Ce sunt panourile solare cu tuburi vidate și care sunt avantajele acestora?

Costurile facturilor pentru utilități au crescut foarte mult în ultimii ani, iar tot mai mulți români aleg să profite de resursele inepuizabile și gratuite ale naturii. Energia solară poate fi folosită atât pentru obținerea curentului electric, cât și pentru încălzirea casei sau a apei. În plus, panourile solare cu tuburi vidate au multiple avantaje care te vor ajuta să economisești bani și să adopți un stil de viață sustenabil. De asemenea, odată montate pe acoperișul casei tale, acestea îți vor asigura încălzirea apei întregii locuințe.

Ce sunt panourile solare cu tuburi vidate?

Aceste panouri captează energia soarelui în mai multe tuburi pentru a încălzi apa. De asemenea, acestea pot absorbi radiația solară chiar și atunci când este înnorat. Astfel, se consideră mult mai eficiente decât panourile plane. Spre exemplu, panourile solare cu tuburi vidate de pe roinstalatii.ro prezintă o calitate superioară și sunt ușor de montat și întreținut. În plus, durata de viață ale acestor panouri este îndelungată, de aceea sunt cu siguranța o investiție bună pe termen lung. În plus, aceste tuburi vidate sunt de două tipuri: presurizate sau nepresurizate.

Panourile solare cu tuburi vidate nepresurizate sunt cel mai des întâlnite pe acoperișurile oamenilor, fiind folosite pentru încălzirea apei. Aceste panouri nu necesită curent electric, ele captează energia solară pentru a încălzi apa, care mai apoi este transferată în boilerul de stocare și înlocuită cu apa rece care intră prin vasul de flotor, gată să fie încălzită. Furnizarea apei calde se face prin cădere liberă, de aceea este indicat ca boilerul să fie montat la o înălțime de 5,5 metri. De asemenea, cu ajutorului unui astfel de panou solar poți acoperi necesarul de apă caldă în perioada martie-octombrie, în proporție de 70-80%.

Panourile solare cu tuburi vidate presurizate utilizează curent electric și se pot folosi pe tot parcursul anului. În tuburi nu este stocată apă, așadar nu există riscul de îngheț pe timpul iernii. Spre deosebite de cele nepresurizate, aceste panouri oferă o presiune mai bună a apei. Totodată, este necesară montarea unui boiler în interiorul locuinței pentru a putea fi folosite.

Avantajele montării acestor panouri

  • Panourile solare cu tuburi vidate pot colecta mai bine razele solare datorită formei cilindrice a tuburilor. Spre deosebire de panourile plane, care dau randament maxim în perioada amiezii, cele cu tuburi funcționează pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când este înnorat.
  • Prin extragerea aerului din tuburi se obține o izolație termică bună care elimină pierderile de căldură.
  • Funcționează la temperaturi scăzute și în condiții de ploaie, grindină sau cer înnorat, datorită izolației termice și a stratului de absorbție selectivă.
  • Panourile solare cu tuburi vidate pe lângă încălzirea apei, pot fi folosite pentru a aduce un aport la încălzirea casei (cea în pardoseală sau prin calorifere) sau pentru încălzirea apei din piscină.
  • Atunci când se strică un tub, acesta poate fi înlocuit foarte ușor fără golirea întregului sistem.

Așadar, panourile solare cu tuburi vidate sunt o soluție foarte bună pentru încălzirea apei din casa ta. Investiția nu este foarte mare, iar pe parcursul anilor vei economisi foarte mulți bani. Alege să protejezi mediul înconjurător prin adoptarea unor soluții sustenabile de încălzire a apei!

Sursă foto: Freepik.com

Previous post Cum să te îmbraci elegant ca femeie înaltă – Sfaturi de la stiliști de care trebuie să ții cont
Next post Răsfățul suprem: Relaxare și distracție la Seascape Villa Eforie