Coreea de Nord continuă seria testelor cu rachete balistice lansate de pe submarin. În această dimineață a lansat un proiectil care a zburat circa 450 de km, la o altitudine maximă de 60 de km, conform oficialilor japonezi și sud-coreeni.

coreea-de-nord-continua-seria-testelor-cu-rachete-balistice-lansate-de-pe-submarin-in-aceasta-dimineata-a-lansat-un-proiectil-care-a-zburat-circa-450-de-km,-la-o-altitudine-maxima-de-60-de-km,-conform-oficialilor-japonezi-si-sud-coreeni.

Racheta au fost lansate din orașul-port Sinpo, provincia Hamgyong, marți dimineața, în jurul orei 04:00 (ora României), cel mai probabil de pe un submarin, și a zburat între 430 și 450 de kilometri, la o altitudine maximă de 60 de kilometri.

Testul a avut loc după ce reprezentanții SUA și cei ai Coreei de Sud s-au întâlnit la începutul săptămânii la Washington pentru a discuta problema legată de testele nucleare efectuate de Coreea de Nord. 

Ultimele acțiuni ale Coreei de Nord amenință pacea și securitatea Japoniei și a regiunii. Mai mult, ultimul test cu rachete balistice al Coreei de Nord reprezintă o provocarea serioasă nu doar pentru Japonia, ci pentru întreaga comunitate internațională”, a declarat secretarul general adjunct al Japoniei, Yoshihiko Isozaki.

Consiliul Național de Securitate (NSC) din Coreea de Sud și-a exprimat ”profundul regret” față de ultimul test efectuat și a adăugat că acesta a venit în timp ce Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia și Rusia erau ”active” în discuțiile pentru realizarea păcii în Peninsula Coreeană.

Lansarea rachetelor balistice constituie cel mai recent test de armament al Coreei de Nord, care a continuat dezvoltarea militară în ciuda sancțiunilor internaționale impuse programelor sale nucleare și balistice.

Ultimul test pentru dezvoltarea tehnologiei lansării de rachete balistice de pe un submarin (SLBM) al Coreei de Nord a avut loc în octombrie 2019, când o rachetă Pukguksong-3 a fost lansată de pe o platformă subacvatică și a zburat 450 de kilometri la o altitudine maximă de 910 kilometri.

Forțele armate ale Coreei de Sud au precizat că lucrează îndeaproape cu SUA pentru a stabili detaliile și împrejurările testului efectuat de Coreea de Nord. Totodată, Phenianul a fost de acord la începutul acestui luni să reia o comunicare oficială cu guvernul sud-coreean.

Phenianul a testat un număr tot mai mare de proiectile pe parcursul acestui an, inclusiv ceea ce Coreea de Nord susține că este o nouă rachetă supersonică.

Surse alternative: Reuters, CNN.

Sursa stire biziday.ro