Covoare living: cum le alegi

Atunci cand vremea se raceste, covoarele din casa au darul de a retine aerul cald pentru o perioada mai lunga. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care alegem sa punem covoare in living. Sunt functionale, practice si intregesc designul incaperii. Dar care sunt criteriile care sa te ajute sa alegi covoare living?

La ce sa te uiti cand cumperi covoare living

  • Firul covorului – covoare living cu fir lung, mediu sau scurt, cu lungime de la 10 cm pana la 0.5 cm. Cu cat este traficul mai intens, cu atat ar trebui sa fie firul mai scurt, deoarece covoarele cu fir lung se deformeaza destul de repede. Daca vrei sa cumperi covoare living, orienteaza-te spre cele cu fir mediu sau scurt. Covoarele cu fir lung se potrivesc mai degraba in dormitor. Apoi, cu cat este mai dens covorul, cu atat va fi mai rezistent la greutate si, deci, va avea o durabilitate mai lunga.
  • Materialul folosit la covoare living – daca primele covoare erau realizate din fire de matase sau lana, acum predomina cele din fibre sintetice sau artificiale. Poti alege covoare living din amestec de fibre, care sunt foarte durabile, usor de utilizat si care se curata cu usurinta.
  • Raportarea covorului la mobila – pentru ca mobila din casa trebuie sa se potriveasca cu ce covoare living alegi. Asadar, lungimea covorului trebuie sa fie mai mare decat lungimea canapelei, iar latimea sa nu fie mai mica de 1.5 m. Covorul se aseaza la 20-30 cm departare de canapea, iar intre covor si perete sa lasi minimum  40 cm.
  • Dimensiunea covorului – era candva criteriul de baza dupa care alegeai covoare living. Astazi, insa, covoarele trebuie sa fie mai intai frumoase si sa se potriveasca decorului camerei. Poti alege intre covoare living mici, cu dimensiuni de pana la 3 mp, medii, de pana la 6 mp, sau chiar mari, ce au o suprafata care depaseste 6 mp. De retinut este ca cele cu latime mai mare de 2.5 m atrag atentia si pot deveni piesa centrala a livingului, in timp ce covoarele de dimensiuni reduse se folosesc la delimitarea anumitor zone: de dining, de lectura, cu masuta de cafea, etc.

Ce forma si culoare sa alegi la covoare living

Aceste criterii sunt esentiale la covoare living, caci se aleg in functie de dimensiunea si stilul camerei. In principiu, cromatica peretilor trebuie sa se potriveasca cu culorile covorului, dar nu trebuie sa aiba exact aceeasi nuanta. Apoi, daca peretii au o culoare neutra,recomandarea designerilor de interior este sa iei covoare mari, cu modele vibrante si foarte colorate.

In ceea ce priveste forma covoarelor, cele dreptunghiulare se combina usor cu mobila si se integreaza in orice design. Covoarele rotunde, desi sunt mai interesante si produc un efect vizual mai puternic, se pot utiliza mai greu.

Varietatea este foarte mare, dar alegerea covorului din living nu este foarte complicata. Daca nu stii cum sa alegi covoare living, inspira-te din aceste idei si vei obtine un design interior care sa iti placa. 

Previous post AllmaDesign: Crează imagini care vorbesc pentru tine
Next post De ce trebuie să îmi echipez mașina cu anvelope de iarnă – Sfaturi utile!