Vinilul devine din ce în ce mai important în casă și este de mare interes atât pentru cei experimentați, cât și pentru cei începători, dar mai ales pentru marii colecționari. Dar de unde vine această tendință? De ce acest obiect din anii ’60 revine în actualitate în casă? Ce îl face atât de atrăgător?
Nimic nu se compară cu senzația dată de un disc de vinil pus pe un pick-up înainte de te așeza pentru a-l asculta pentru prima dată. Unii ar putea numi asta o obsesie materială puțin mai nostalgică sau chiar demodată, dar colecționarii știu că a cumpăra și a asculta viniluri vechi este un lucru absolut divin, fără termen de comparație.
Iată tot ce trebuie să știi despre tendința vinilurilor. Între nostalgia și farmecul lumii vechi, vinilul nu va avea nevoie de prea multe pentru a te cuceri. Asta e sigur.
- Din 2006 până în 2019, vânzările mondiale de muzică pe vinil au crescut de la 36 de milioane la peste 700 de milioane.
- În 2018, Syndicat national de l’édition phonographique (SNEP) notează că s-au vândut 3,9 milioane de discuri de vinil, față de 1,8 milioane în 2016, mai mult decât dublu în doar 2 ani.
- În 2020, americanii se pot lăuda că au fost primii care au cumpărat mai multe viniluri decât CD-uri, o premieră în ultimii 34 de ani!
Ca urmare, discurile de vinil încep să apară peste tot. La magazinul local de discuri, în anticariate sau în magazinele specializate, vinilurile ocupă din ce în ce mai mult loc pe rafturi, iar unii artiști profită de această nebunie. Acesta este cazul lui Orelsan, al cărui album de vinil „Civilisation” s-a epuizat în abia o lună și fără ca măcar să-și anunțe lansarea.
Un public neașteptat. Dacă ne referim la debuturile discurilor de vinil, ne referim în general la anii 60-70 și am putea spune că publicul său țintă este mai degrabă persoanele care sunt nostalgice după epoca unui pick-up. Dar, dacă ne uităm la statistici, lucrurile nu stau chiar așa. Două sferturi din cumpărători au în jur de 33-45 de ani și jumătatea vânzărilor discurilor de vinil este atribuită celor care au mai puțin de 30 de ani. Cei care nu au cunoscut niciodată epoca vinilurilor, cu alte cuvinte.
Desigur, există și consumatori mai în vârstă care nu au încetat niciodată să asculte și să cumpere viniluri. Fiind o sursă de amintiri, obiectul este foarte apreciat, mai ales de către colecționari.
Sunetul retro al vinilului. Grație unui material de calitate, să asculți o muzică pe vinil este o adevărată plăcere, atât pentru novici, cât și pentru experți. Față de formatul digital, muzica pe vinil, datorită comprimării sunetului, primește un aspect călduros.
Vinilurile sunt și ocazia ideală de a redescoperi nume clasice ale muzicii. Între pop-rock, jazz sau blues și multe altele, există o mulțime de genuri care făceau senzație pe vremuri. Discurile de vinil îți permit să te reîntorci în timp cu un simplu gest.
Există muzică pe vinil pentru toată lumea! Există o atracție deosebită pentru vinilurile cu artiști celebri de jazz care și-au lăsat amprenta asupra epocii lor, cum ar fi Louis Armstrong sau John Coltrane. Vinilurile cu clasici ai rock-ului sunt încă foarte populare, cum ar fi Nirvana, Pink Floyd sau David Bowie. Succesul vinilurilor se extinde și la artiștii hip-hop din anii ’90, precum Dr Dre sau Mc Solaar.
Vinilul nu este doar un disc, este de asemenea și un obiect care marchează o perioadă a istoriei și unii au înțeles foarte bine asta. Din această tendință a apărut o comunitate de colecționari. Unii colecționează viniluri rare, alții colecționează viniluri de la un artist la care țin sau colecționează viniluri dintr-un anumit gen.