Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală 

Platformele de social media precum Facebook, Instagram și Twitter au un rol imens în viața noastră de zi cu zi. Dar ce impact au ele asupra bunăstării noastre mentale?

În fiecare zi, derulăm, facem clic și glisăm prin nenumărate aplicații de social media. Pentru că să recunoaștem: a avea lumea la îndemână este destul de atrăgător. Poți partaja meme după meme cu prietenii, poți să te încurci cu cele mai recente filtre foto și să arunci o privire în lumea celor mai buni prieteni ai tăi, precum și a celebrităților de top. Chiar și atunci când te culci, sunt șanse ca telefonul tău să fie la îndemână. 

Pentru mulți dintre noi, conectarea la Facebook, Twitter sau Instagram a devenit o parte a rutinei noastre zilnice – ceva la fel de normal ca spălatul pe dinți sau ceașca de cafea de dimineață. De fapt, probabil că ești dornic să-l verifici chiar acum.

Asta nu te face de rușine. Dacă simți că ești lipit zilnic de ecran, nu ești singur. Oficiul pentru Comunicații ( OFCOM) a constatat că adulții din Marea Britanie petrec aproximativ 49 de minute în fiecare zi pe site-urile de socializare. Între timp, cercetările de la Universitatea Notting Trent sugerează că ne ridicăm telefoanele de 85 de ori pe zi. 

Dar ne aduce ea fericire sau bucurie adevărată? Este sigur să spunem că rezultatele sunt amestecate.

Efectele pozitive ale rețelelor sociale

Efectele negative ale rețelelor sociale sunt bine documentate. Dar nu totul este nenorocire și întuneric. Înainte de a ieși din rețea, merită să ne amintim că și rețelele sociale pot fi o forță spre bine. 

La urma urmei, ca ființe umane, cu toții tânjim conexiuni. Vrem să fim înțeleși, văzuți și auziți. Și rețelele de socializare pot transforma acest lucru în realitate. Ne permite să distrugem diviziunile geografice și să ne conectăm cu oameni care au aceleași idei. 

În plus, când vine vorba de sănătatea mintală, împărtășirea experiențelor tale online poate fi cathartic. Oferă o ieșire creativă în care vă puteți exprima emoțiile . De fapt, unor persoane le este mult mai ușor să fie vulnerabile online decât în ​​viața reală si astfel apeleaza la un psiholog online in cazul in care devin dependenti de retelele sociale.

Citirea poveștilor altora vă poate valida sentimentele și vă poate face să vă simțiți mai puțin singur. S-ar putea să descoperi că simptomele incomode sau jenante pe care le întâmpinați sunt complet normale. Și asta în sine poate fi destul de eliberator. 

Desigur, acest lucru se poate schimba în altă parte. Dar dacă folosim rețelele sociale într-un mod semnificativ, aceasta poate avea efecte pozitive. 

Efectele negative ale rețelelor sociale asupra sănătății mintale

Rețelele sociale sunt adesea descrise ca inamicul public numărul unu când vine vorba de sănătatea mintală. Iată doar câteva motive pentru care:

Cultura de comparație

În timpul blocării, este posibil să fi căzut în capcana de a te compara cu ceilalți. 

Poate ați văzut nenumărate postări pe rețelele sociale despre noile hobby-uri și agitații secundare ale oamenilor. Este de înțeles dacă ai simțit un pumn de vinovăție sau invidie.

Este greu să nu ne comparăm cu ceilalți. Cu mai puține distrageri de atenție, s-ar putea să fi început să dezvăluiți fiecare nesiguranță sau „defect” pe care îl aveți. Și acest lucru vă poate păta cu adevărat stima de sine și poate duce la sentimente de inferioritate și depresie. 

Dar adevărul este că nu ar trebui să te măsori față de conducătorul altcuiva. Pentru că ceea ce postăm pe rețelele sociale tinde să fie cea mai bună parte a vieții noastre, decupat și editat la perfecțiune. 

Imaginea corpului 

Dacă parcurgeți fără minte prin rețelele sociale în timpul nefuncționării, șansele sunt că veți întâlni nenumărați oameni slabi, în formă și idealizați. Dar te-ai întrebat vreodată ce ar putea face aceste fotografii cu corpurile altor oameni – fotografia în bikini a prietenului tău sau selfie-ul unei celebrități la cină – asupra imaginii tale corporale? 

Puțin peste unul din cinci adulți (22%) spun că imaginile de pe rețelele de socializare îi fac să-și facă griji cu privire la imaginea corporală, potrivit Fundației pentru Sănătate Mintală. S-ar putea să fie din cauză că sunt supraexpuși la tipuri de corp idealizate sau nerealiste sau poate că se simt sub presiune să arate într-un anumit fel. 

Întotdeauna conectat la priză

Alternativ, poate te-ai trezit derulând constant știrile și rețelele sociale. Prin absorbția unui flux constant de știri distopice, ne poate lăsa să ne simțim anxieți și stresați. Chiar și atunci când există câteva postări pozitive, s-ar putea să descoperi că întotdeauna te concentrezi pe cele sumbre – și are sens. La urma urmei, oamenii au în mod natural o „prejudecată negativă”. Aceasta înseamnă că creierul nostru este configurat să acorde atenție informațiilor care ne sperie sau pe care le percepem ca o amenințare. Fără conștientizarea de sine, acest lucru ne poate face să supraestimăm semnificația știrilor negative, exacerbandu-ne anxietatea și starea de spirit scăzută. 

Conținut nociv

Mai sunt și alte lucruri de luat în considerare. În 2020, OFCOM a constatat că rețelele de socializare au fost citate drept cea mai comună sursă de experiențe dăunătoare, atât în ​​rândul adulților, cât și al copiilor. De la știri false și agresiune până la conținut dăunător sau discriminatoriu, există câteva aspecte ale rețelelor sociale care pot face ravagii în bunăstarea noastră emoțională și mentală. 

Singurătate 

Deși internetul poate oferi un sentiment de comunitate. Pentru unii oameni, le-ar putea exacerba sentimentele de singurătate, deoarece nu oferă chiar aceeași conexiune ca viața reală. Pentru că, deși rețelele sociale au meritele sale, este important să ne amintim că nu poate fi niciodată un înlocuitor adecvat pentru conexiunea umană din lumea reală.

Exacerbează problemele de sănătate mintală

Un studiu din 2018 de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit o legătură între utilizarea Facebook, Snapchat și Instagram și scăderea bunăstării. În același studiu, psihologul Melissa G. Hunt a constatat că reducerea utilizării rețelelor sociale la 30 de minute pe zi a dus la o reducere semnificativă a nivelurilor de anxietate, depresie, singurătate, probleme de somn și FOMO (Frica de pierdere).

Cum îi afectează rețelele sociale pe adolescenți 

Adolescenții au o reputație proastă pentru utilizarea rețelelor sociale. Cu toții am auzit stereotipurile adolescenților lipiți de ecranele lor. Dar, la fel ca și adulții, rețelele sociale au devenit o parte importantă a vieții multor adolescenți. 

De exemplu, într-un sondaj din 2018 pe tineri cu vârsta de 13-17 ani, Pew Research Center a constatat că 97% folosesc o platformă de socializare, cum ar fi YouTube, Facebook, Instagram sau Snapchat. Însă verdictul este încă în legătură cu dacă utilizarea rețelelor sociale este dăunătoare adolescenților.

Adevărul este că, la fel ca multe lucruri în viață, există argumente pro și contra. Pe de o parte, rețelele sociale oferă adolescenților un spațiu pentru auto-exprimare și identitate. Le permite să comunice cu ceilalți și să construiască conexiuni semnificative. Din acest motiv, rețelele sociale pot oferi un sprijin valoros, în special celor care se simt excluși sau au dizabilități sau boli cronice. 

Cu toate acestea, pe de altă parte, îi poate distrage atenția de la muncă, le poate perturba somnul și îi poate expune la intimidare, zvonuri și vederi nerealiste despre ei înșiși și despre ceilalți. De exemplu, un raport al Oficiului Național de Statistică a constatat că aproximativ unul din cinci copii cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani a suferit bullying online în anul care s-a încheiat în martie 2020, echivalentul a aproximativ 764.000 de copii.

Cum să folosești rețelele sociale 

Ar fi naiv să spui că ar trebui să încetezi complet să mai folosești rețelele sociale. Pentru mulți dintre noi, este o parte integrantă a vieții noastre și este greu să ne imaginăm viața fără ea. Adevărul este că dacă este o influență pozitivă sau negativă este determinat de modul în care o folosești. 

Găsirea unui echilibru și dezvoltarea obiceiurilor sănătoase de socializare este cea mai bună modalitate de a vă asigura că este o prezență pozitivă în viața dvs. 

Iată doar câteva moduri prin care poți folosi rețelele sociale într-un mod semnificativ. 

Programați timp pentru rețelele sociale

În zilele noastre, rețelele sociale sunt adesea ultimul lucru la care mulți dintre noi se uită înainte de a merge la culcare și primul lucru pe care îl verificăm când ne trezim. Cu toate acestea , mai multe studii subliniază că utilizarea excesivă a rețelelor sociale este adesea asociată cu sentimente de depresie. De aceea, este util să programați timp pentru a utiliza rețelele sociale și, poate mai important, timp departe de ecrane. 

Ca și în multe lucruri din viață, echilibrul este cheia. Deci, de exemplu, ați putea să vă dezactivați notificările, astfel încât să nu fiți atât de tentați să vă verificați telefonul în mod constant. Sau ai putea folosi un ceas deșteptător de modă veche pentru a te trezi dimineața, astfel încât să nu derulezi fără gând prin rețelele sociale chiar înainte de culcare. 

Dacă ești ușor tentat, există multe aplicații precum Moment și Offtime care urmăresc, blochează sau limitează utilizarea rețelelor sociale. Utilizarea unei aplicații pentru a reduce timpul petrecut cu aplicații poate părea ironic, dar ți-ar putea face bine. 

Implicați-vă activ

Am fost cu toții acolo. Am avut câteva minute de pauză, așa că ne-am scos telefonul și ne-am glisat și derulat fără minte prin rețelele sociale pur și simplu ca o modalitate de a umple ziua. 

Implicarea pasivă în rețelele sociale ca aceasta nu oferă niciun sentiment semnificativ de conexiune. Conectarea pur și simplu pentru că te-ai plictisit sau pentru a vedea câte „aprecieri” ai primit este o experiență complet diferită de a folosi rețelele sociale pentru a te reconecta cu un prieten sau pentru a partaja fotografii cu familia ta.

Data viitoare când ridicați dispozitivul, faceți o pauză și întrebați-vă care este motivația dvs.? Folosiți rețelele sociale în loc de conexiunea din viața reală? Dacă ești singur sau deprimat, rețelele sociale pot părea o soluție rapidă. Dar s-ar putea să-ți exacerbeze sentimentele de singurătate sau tristețe. În schimb, faceți un punct pentru a fi un participant mai activ pe rețelele sociale și utilizați-l ca o modalitate de a interacționa cu ceilalți. 

Nu înlocuiți conexiunea față în față cu conexiunea digitală

Rețelele sociale pot distruge fusurile orare și barierele geografice. Dar, în ciuda acestui fapt, nu este niciodată un înlocuitor excelent pentru conexiunea față în față cu oamenii sau hobby-urile tale. 

De ce să nu petreceți o oră pe săptămână într-un hobby fără ecran care vă place? Alăturați-vă unui curs de yoga, învățați chitara sau pur și simplu mergeți la o plimbare în aer liber. Orice vă va oferi o pauză de la dispozitivul dvs. 

Cel mai important, fă-ți timp și pentru conexiuni din viața reală cu prietenii și familia. 

Curățați-vă feedurile 

Există anumite conturi sau platforme de social media care te fac să te simți mai rău atunci când interacționezi cu ele? Dacă da, încearcă să amesteci lucrurile. Acordați câteva momente pentru a parcurge fluxul de rețele sociale pentru a afla ce vă face să vă simțiți bine și ce nu. 

Poate că există anumite conturi care te fac să te simți serios FOMO (Fear of Missing Out) pentru că întotdeauna simte că merg în excursii sau petreceri extraordinare. Sau poate că există unele conturi care scad stima de sine și imaginea corporală. 

Ar putea fi util să nu le mai urmăriți și să vă organizați feedul de rețele sociale, astfel încât să fie plin de conturi care să vă ridice și să vă simțiți bine. 

Ai grijă de sănătatea ta mintală 

Rețelele sociale pot fi o adevărată forță spre bine. Dar poate la fel de ușor să devină un factor de stres suplimentar și să te lase într-o pistă negativă. Dacă descoperiți că rețelele sociale exacerbează simptomele de anxietate sau depresie , ar putea merita să ștergeți aplicațiile de rețele sociale de pe telefon sau să dezactivați notificările push. O scurtă pauză ar putea fi de mare ajutor. 

Dacă găsești că o detoxifiere pe rețelele de socializare nu funcționează. Fă-ți timp să verifici cu mintea ta. Ar putea chiar merita să vorbești cu un terapeut dacă crezi că te confrunți cu probleme precum stima de sine scăzută sau anxietatea. 

Previous post 5 motive pentru care reclamele tale din Linkedin nu functioneaza
Next post Despre advertoriale SEO și articole native