Te pasioneaza aluaturile cu agenti de crestere naturali sau esti un brutar care vrea sa invete si despre aluaturile cu maia?
Fermentatia naturala a fost prima metoda prin care oamenii au inceput sa produca agenti de crestere naturali. Chiar daca acest proces a evoluat, daca esti brutar, trebuie sa incerci si metoda clasica de producere a maialelor. Iata cum poti pregati de unul singur o cultura de drojdii naturale pas cu pas!
Ce este maiaua?
Maiaua, denumita si starter, este un amestec de faina si apa care fermenteaza natural. Fermentarea este posibila datorita bacteriilor si drojdiilor salbatice prezente in faina si in mediul inconjurator.
Microorganismele care cresc si se inmultesc in ferment transforma zaharurile din faina in acid lactic si dioxid de carbon, ceea ce se poate observa in volumul, gustul si textura aluaturilor in care a fost folosita maiaua.
De ce sa alegi maia naturala?
Utilizarea acestui agent de crestere naturala da aluaturilor un gust unic, usor acrisor, o textura aerata, dar si un miros caracteristic. De asemenea, produsele preparate cu maia se pastreaza mai mult timp si sunt mai usor de digerat.
Vrei sa iti prepari propria maia? Iata o reteta simpla, pas cu pas!
Pasul 1: alegerea ingredientelor
Incepe cu faina integrala si apa filtrata:
- 100 grame de faina integrala
- 100 ml de apa la temperatura camerei
Faina integrala contine mai multi nutrienti si este mai bogata in drojdii si bacterii naturale fata de faina alba. Apa filtrata este folosita pentru a evita clorul sau alte substante folosite in tratarea apei care ar putea inhiba cresterea drojdiilor.
Pasul 2: amestecarea
Intr-un borcan curat, amesteca faina si apa. Amestecul ar trebui sa aiba consistenta unei paste groase.
Pasul 3: asteptarea
Acopera borcanul cu un prosop sau o panza si lasa-l intr-un loc cald pentru 24 de ore. Daca ai o bucatarie rece, asaza borcanul langa o sursa de caldura sau in interiorul cuptorului care este oprit.
Pasul 4: hraneste fermentul
Dupa 24 de ore, ar trebui sa observi bule mici in amestec, ceea ce indica activitatea drojdiilor. Acum, scoate si arunca jumatate din amestec si adauga o alta portie egala de faina si apa (50g), amestecand bine.
Pasul 5: repetarea procesului
Continua sa hranesti amestecul zilnic, aruncand jumatate si adaugand faina si apa, pana cand observi ca se dubleaza in volum intr-un interval de 4-6 ore dupa alimentare. Acest lucru poate dura intre 5 si 7 zile, in functie de conditiile din bucatarie.
Pasul 6: depozitarea
Odata ce fermentul tau natural este activ si sanatos, poti sa-l depozitezi in frigider. Hraneste-l o data pe saptamana daca nu il folosesti frecvent. Daca planifici sa coci paine, scoate-l cu o zi inainte, hraneste-l si lasa-l la temperatura camerei pana cand se activeaza din nou.
De ce sa cumperi maia naturala?
Daca nu ai timp sa incepi de la zero o maia, sa o hranesti si sa ingrijesti zi de zi, dar vrei sa testezi retete si sa vezi exact cum acest agent de crestere influenteza gustul si textura painii cu maia proaspete, poti apela la un producator de agenti de crestere naturali.
De unde cumperi maia naturala?
Daca te-ai hotarat sa achizitionezi maia naturala, iti recomand Lesaffre, un nume de renume in domeniul productiei de drojdii si ingrediente pentru panificatie.
Produsele lor sunt recunoscute pentru calitate si fiabilitate, asigurand rezultate excelente in dospirea aluaturilor. Lesaffre colaboreaza cu brutari pasionati ce vor sa ofere mereu cele mai bune produse clientilor. Contacteaza-i si cere o oferta!