
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/PCpoG06fcUI
Chiar daca un sistem de dedurizare a apei imbunatateste semnificativ calitatea apei potabile in casa, scopul principal al acestor sisteme este reducerea continutului de calcar al apei. Costurile pentru sistem se platesc relativ repede, deoarece apa mai moale protejeaza atat instalatiile sanitare, cat si hainele si parul.
Un dedurizator de apa are sens in orice caz, deoarece tevile infundate cu var provoaca doar costuri inutile. Apa dura este inlocuita cu un schimbator de ioni in sistemele chimice de dedurizare a apei.
Schimbatorul de ioni inlocuieste calciul si magneziul ca intaritori, astfel incat, apa dura sa atinga gradul de duritate dorit. Un dedurizator a apei poate fi gasit intr-o gama larga de dimensiuni, astfel incat diferite dimensiuni ale incaperilor, industriale sau casnice sa poata fi deservite in mod optim.
Dedurizator de apa – Tipuri
Se vorbeste adesea de apa dura. Apa dura este apa potabila care contine intaritori, si acest lucru se aplica in special apei calcaroase. Acest lucru face ca atat sistemele sanitare, cat si aparatele de uz casnic sa se calcifieze.
Citeste si: Dedurizator apa cu schimb de ioni pentru reteaua ta de apa
Reziduurile trebuie indepartate in mod regulat, cu exceptia cazului in care, consumatorii iau masuri pentru a trata apa si pentru a se asigura ca au o apa potabila de o calitate superioara. Cu toate acestea, duritatea apei variaza foarte mult in diferite orase.
Un aspect important este, de exemplu, atunci cand consumatorul opteaza pentru un dedurizator de apa cu sare sau un model de dedurizare a apei fara sare. Sistemul de dedurizare a apei cu sare presupune costuri ulterioare pentru achizitionarea sarii, ceea ce nu este cazul unui sistem de dedurizare a apei fara sare. Pe piata exista diferite modele de dedurizatoare, care difera in primul rand in functie de tipul de sare folosit pentru dedurizare.
Apa poate fi dedurizata folosind diferite metode. Dispozitivele functioneaza cu substante chimice sau cu ioni de sodiu sau cu efectuarea unui schimb de cationi. Majoritatea modelelor de dedurizatoare de acasa functioneaza pe principiul schimbului de ioni de sodiu. In aceasta tehnica, intaritorii de calciu si magneziu se dizolva greu si din acest motiv, trebuie schimbati cu ioni de sodiu mai solubili.
Apa de la instalatie de apa trece mai intai prin sistemul de dedurizare a apei si prin rasina schimbatoare de ioni. Rasina se afla in rezervorul sub presiune unde are loc dedurizarea propriu-zisa.
Dupa aceea, apa urca printr-o conducta de ridicare si prin duze speciale de filtrare situate pe conducta de ridicare sau pe supapa de control. Rasina ramane in recipientul cu calcarul atasat. Numai prin utilizarea unui dedurizator de apa este posibila obtinerea de apa necontaminata si buna de baut.
Prea mult calcar in apa potabila nu numai ca reduce calitatea, dar este si responsabil pentru tevile calcificate, de exemplu in masinile de spalat vase si masinile de spalat rufe. Fara contramasuri, dispozitivele pot fi grav deteriorate in timp. Cu un sistem de dedurizare a apei creezi baza ideala pentru inmuierea apei si pentru reducerea la minimum a componentelor de duritate, cum ar fi magneziul si calciul.