DESPRE TERAPIA CU APA SARATA DE LA POIANA CAMPINA-SANCONFIND

Despre apele curative s-au scris nenumărate pagini. Una din acestea este şi apa salină folosită în Centrul Medical Sanconfind din Poiana Câmpina, captată de la izvorul care curge aici de sute de ani. Izvorul se află la 2 km distanţă de baza de recuperare medicală şi tratament. Efectele acesteia s-au dovedit a fi benefice în timp, încă din vremurile vechi (anul 1500), în care localnicii îşi luau apa de murături direct de la sursă, fiindcă nu mai trebuia combinată cu nimic altceva. Pe plaiurile sărate ale poienii din Câmpina, supradenumită odinioară chiar Poiana Sării, datorită existenţei acestui izvor , s-au construit în secolul XX şi nişte bazine exterioare de cărămidă unde vara se făceau băi. Curele –se cunoştea din bătrâni- se făceau de 10 zile, pentru ca efectul lor să se resimtă un timp îndelungat.

In plus, pe vâlceaua plină de sare pe unde se scurgea izvorul, se putea găsi pământ cu conţinut de sare, ceea ce îi făcea pe localnici să adauge la tratamentele lor rudimentare, şi acel pământ, încălzit în cuptor, pe care îl puneau sub formă de cataplasme pe genunchii ce dureau sau pe alte articulaţii.

Băile sărate calde, cu apa de izvor, catalogate ca proceduri de recuperare medicală, sunt stimulente și tonice ale organismului, activează circulația, respirația și eliminările toxinelor din organism. Măresc pofta de mâncare, ajută digestia și întăresc sistemul nervos. Sunt recomandate inclusiv pentru infertilitate.

Astăzi băile cu apă sărată s-au transformat în adevărate proceduri de recuperare medicală în baza de tratament Sanonfind, sub forma hidroterapiei în bazinele din interiorul clinicii. Astfel se pot face băi cu apă sărată caldă în cadă sau în bazine, sub formă de hidrokinetoterapie, adică gimnastică medicală în apă. Exerciţiile sunt coordonate de un profesor de sport care indică mişcările, după ce pacientul a trecut prin consultul medicului specialist fiind diagnosticat. Efortul cardiovascular este mai mic în bazinul cu apă sărată, ceea ce face mai uşor de executat exerciţiile în bazin.

Durata acestor proceduri de hidroterapie este de maximum 40 minute în bazine, deoarece apa are o concentraţie uriaşă de clorură de sodiu de 321 g/l! Iar la cada individuală, durata este de 20 minute.

Afecţiunile care se tratează cu apă sărată de izvor la Sanconfind Poiana Câmpina-în baza de recuperare medicală, sunt cele reumatismale, degenerative, artrozele, osteoporoza, oboseala şi stresul, spondilozele, accidentele vasculare şi alte traumatisme degenerative, fracture entorse, hernii de disc. Hidrokinetoterapia în apă sărată este recomandată în tratarea majorităţii afecţiunilor aparatului locomotor (degenerative, posttraumatice, tulburări de statică vertebrală, discopatii vertebrale etc), dar şi a unor afecţiuni neurologice.

Dar dacă apa are efect curativ, asta nu înseamnă că nu este bună şi pentru o simplă bălăceală la finalul unei zile agitate de muncă sau într-un week-end relaxant, unde mai poţi adăuga şi o saună bine meritată, în acelaşi centru medical. In plus, beneficiezi şi de inhalaţiile pe care le faci automat atunci când te îmbăiezi cu gândul la sănătate. Există câteva proceduri pe care le poţi alege liber, fără recomandare medicală, cum este masajul de relaxare, duşul Vichy ,sauna sau baia de plante, pentru a le combina cu şedinţa de hidroterapie în apa sărată. Apa conţine Cl, Sulfaţi, Na, K, Ca, Mg, Fe ce se absorb prin piele. Datorită acestor substanţe dar şi a mediului modern din interiorul bazei de recuperare medicală, te vei simţi mai tonic şi mai cu poftă de viaţă.

Previous post Atacurile de panică. De ce să apelezi la un psihoterapeut?
Next post O firma de deratizare te scapa repede de daunatori!