Un proiect rezidențial implică o mare responsabilitate și o mulțime de considerente de luat în calcul, fie că este vorba despre o casă, fie despre un cartier de blocuri de apartamente sau case care vor fi ulterior vândute cu destinație de locuința. Realizarea construcțiilor se face în urmă unei analize amănunțite a costurilor și beneficiilor oricărei etape de execuție și a oricărui detaliu de structura sau de estetică. Pentru cele mai bune rezultate, apelul la specialiști în proiectare și execuție este întotdeauna recomandat. Un model deviz lucrari constructii asigura realizarea imobilului cu respectarea normelor de proiectare, a materialelor indicate de arhitect sau ingineri și încadrarea în costurile estimate.
Ce conține devizul de construcții în proiectele rezidențiale?
Devizul în construcții este un document care poate îmbracă mai multe forme. Pentru lucrările publice, sunt obligatorii toate categoriile de devize, inclusiv devizele de lucrări incluse în proiectul tehnic, lucru explicabil prin utilitatea publică a construcțiilor, dar și prin complexitatea sistemului de achiziții publice.
În proiectele private, în care se includ și cele rezidențiale, având că beneficiari fie persoane fizice, fie persoane juridice, dezvoltatori imobiliari, sunt deosebit de importante devizele – lista pe categorii de lucrări. Acestea sunt centralizatoare de operații corespunzătoare fiecărei etape de realizare a proiectului.
Un deviz de lucrări va cuprinde norme legate de infrastructură, în care se includ săpăturile și fundația, norme pentru suprastructură – necesarul de fier și de beton pentru partea de la suprafață solului, norme pentru arhitectură – zidurile, finisajele și acoperișul, și normele pentru instalații, defalcate în instalații sanitare și instalații electrice. Fiecare capitol va conține norme de deviz pentru materiale, manoperă, utilaj și transport. Se vor regăși în devizul de construcții estimarea costurilor la general, apoi pe capitole și pe norme de deviz la fiecare categorie. Dirigintele de șantier și echipa de constructori lucrează permanent cu devizul, astfel încât să existe o concordanță între document și aplicarea practică a normelor în ceea ce privește execuția proiectului și necesarul de materiale în fiecare etapă.
Ce avantaje are folosirea devizului de construcții pentru beneficiarii imobilelor?
Tentația oricărui proprietar sau a oricărui dezvoltator imobiliar este să obțînă prețul cel mai mic în ceea ce privește construcția de imobile cu destinație de locuința. În special în proiectele private de mici dimensiuni, persoanele fizice discuta de multe ori direct cu echipe de constructori, cu meșteri care se bazează pe experiență de pe șantier, dar care nu au cunoștințele necesare să se adapteze la condițiile de mediu și să pună în aplicare dispozițiile din planul arhitectural și proiectele de instalații. Uneori pot avea intenții nu tocmai onorabile de a scoate profit personal din materialele de construcție ale clientului, iar rezultatul nu va fi de calitate, deși aparențele pot fi înșelătoare. Urmările se vor manifestă în timp relativ scurt. Lucrul cu devizul și o firma de construcții îl scutește pe client de aceste neplăceri.
În ceea ce privește dezvoltatorii imobiliari și execuția cartierelor rezidențiale, este din ce în ce des cerut devizul de construcții, mai ales că mii de cumpărători s-au confruntat în ultimele decenii cu probleme legate de infrastructură imobilelor sau de instalații. Tot mai mulți potențiali cumpărători cer documentația tehnică a clădirii pentru a se asigura că nu există vicii de construcție și probleme care le-ar complică ulterior existența cu reparații costisitoare.
Folosirea devizului de construcții în proiectele rezidențiale este cel mai sigur mod de punere în aplicare a planurilor și indicațiilor proiectantului în toate etapele construcției și îl scutește pe beneficiar de surprize în ceea ce privește costurile de execuție a imobilelor.