Dieta alcalina, o viata mai sanatoasa, cu Dr. Vanessa Youness

Cea mai usoara modalitate de a masura calitatea stilului de a viata, este prin analizarea starii noastre generale de zi cu zi. Stilul de a manca reprezinta energia care i-o oferim organismului, energie necesara pentru a face fata treburilor jurnaliere.

De ce este important nivelul pH-ului?

Nu foarte multi oameni sunt constienti, dar organismul uman functioneaza cel mai bine la un nivel de pH care este usor pe partea alcalina. Nivelul pH-ului organismului poate varia de la 0, complet acid, la 14, complet alcalin. 

In mod ideal, nivelul pH-ului organismului ar trebui sa stea intre 7,35 și 7,45 pentru a functiona corect. Din pacate, majoritatea oamenilor consuma o dieta foarte prelucrata, care este bogata in zahar.

 Acest lucru determina ca pH-ul corpului sa devina acid. Prin urmare, majoritatea oamenilor au niveluri de pH care nu sunt stabilizate si sunt acide. Din fericire, pH-ul in corpul uman poate fi restaurat. 

Principala „sursa“ de aciditate este alimentatia

In momentul in care organismul depune efort datorita alimentatiei acide, flora intestinala si sistemul imuntar pot fi afectate, iar acest lucru poate duce la inflamatii sistemice in organism. Dieta joaca un rol esential in mentinerea nivelului optim de pH. 

Organismul are nevoie de vitamine si de substante nutritive esentiale, iar pH-ul ne poate oferi indicii vitale despre functionarea interna a organismului nostru. Orice inflamatie cronica va fi reflectata in cresterea constanta a nivelului homocisteinei in sange. 

Un nivel ridicat de homocisteina in sange mareste riscul de fracturi asociate cu osteoporoza, creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, gandire neclara sau chiar boala Alzheimer.

Cum apare aciditatea in corp? 

Orice substanta ce intra in corp, independent de pH-ul ei, este metabolizata si va genera metaboliti acizi sau alcalini. 

Principalele cauze de aciditate sunt: 

  • alcoolul si consumul de droguri; 
  • excesul de antibiotice; 
  • indulcitori artificiali; 
  • stresul cronic; 
  • scaderea nivelului nutrientilor din alimente datorita agriculturii industriale; 
  • nivelul scazut de fibre in dieta; 
  • lipsa sportului; 
  • excesul de proteine animale in dieta; 
  • excesul de hormoni proveniti din alimente, din produsele cosmetice sau din materiale;  
  • expunerea la substante chimice si radiatii provenite de la masina de spalat, materiale de constructie, calculatoare, telefoane mobile sau cuptor cu microunde;
  • coloranti alimentari si conservanti; 
  • sport in exces; 
  • pesticide si erbicide; 
  • poluare; 
  • mancat pe graba si alte obiceiurile alimentare nesanatoase; 
  • alimente prelucrate si rafinate; 
  • lipsa oxigenului sau insuficienta respiratorie. 

Echilibrarea pH-ului prin dieta alcalina

Tema echilibrarii pH-ului constituie un motiv real de ingrijorare, deoarece organismul devine incapabil sa compenseze supraincarcarea cu alimente si factori acizi (care pot proveni dintr-o multitudine de factori, in special datorita dietelor moderne dezechilibrate si din cauza stresului). 

Toti cei care sustin dieta alcalina considera ca doar printr-o alimentatia alcalina poti regla pH-ul organismului si poti obtine o sanatate mai buna. Organismul nostru are propriile mecanisme de autoreglare si corectare a balantei pH-ului. 

Acest lucru depinde daca este asigurata o dieta echilibrata cu nutrientii potriviti. Un lucru important de inteles este faptul ca supraincarcarea cu alimente sau suplimente alcalinizante nu compenseaza singura cantitatea de substante acide sau acidifiante. 

Astfel, este esential sa mentinem unui echilibru corect intre cele doua tipuri de alimente, spune Dr. Vanessa Youness de la YOUness WELLness Clinic & Retreats.