Impreuna, cele doua concepte – balneo si spa-ul – ar putea aduce turismul romanesc la un nivel superior, cu conditia ca lucrurile sa fie gestionate adecvat atat la nivel micro, cat si la nivel macroeconomic. Exista deja nenumarate dovezi ca ne aflam „pe drumul ce bun”, iar rasfoind sectiunea Investitii in curs va veti convinge singuri de acest lucru – unul dintre indicii este faptul ca numeroase hoteluri din cadrul statiunilor balneare au fost sau sunt in curs de reabilitare, iar procesul de modernizare a statiunilor este constant. In plus, se observa o tendinta pregnanta de a dota spatiile curative cu centre spa care sa vina in completarea tratamentelor propriu-zise. Vazut ca un tot unitar, conceptul de BalneoSPA formeaza o solutie completa, in cadrul careia fundamentul medical si terapiile alternative se materializeaza intr-un produs final atragator, cu un potential vandabil ridicat.
Un exercitiu interesant il constituie compararea situatiei din 1980 cu cea actuala: daca acum aproximativ treizeci de ani existau circa 130 de statiuni cu conditii specifice de clima, factori terapeutici si facilitatile tehnice pentru utilizarea acestora, astazi exista in jur de 160 de statiuni, dintre care numai 100 sunt inregistrate la Ministerul Turismului. In ceea ce priveste proprietarii patrimoniului balnear, se poate spune ca 80% se afla in grija unor persoane private, in timp ce aproximativ 20% reprezinta proprietate publica si apartine Ministerului Sanatatii.
Este unanim acceptat faptul ca balneologia implica utilizarea apei. Problematice sunt insa sursa si procesarea sa chimica. Traditionalistii au simplificat definitia balneoterapiei si au ajuns la concluzia ca numai trei caracteristici ale apei sunt esentiale.
Factorii naturali terapeutici
Apele carbogazoase
Apele minerale carbogazoase sunt ape ce contin cel putin 1 g dioxid de carbon/litru, formandu-se prin dizolvarea in apele de infiltratie a gazului de origine vulcanica. Apele carbogazoase pure sunt foarte rare, intrucat au o mare capacitate de solubilizare a sarurilor minerale din rocile pe care le strabat in drumul lor spre suprafata. Astfel ca, in tara noastra intalnim de obicei ape carbogazoase-alcaline, alcalino-teroase, feruginoase, clorurate, sodice etc.
Pot fi tratate astfel boli digestive, hepato-biliare, urinare; curele cu ape carbogazoase au ca efect cresterea activitatii pancreatice, bilei si sucului gastric;
Apele oligominerale
Sunt cuprinse in aceasta categorie apele cu mineralizarea totala sub 1 g/l. Aceste ape slab mineralizate sunt ape de infiltratie cu circulatie prin roci care contin substante minerale solubile in apa de infiltratie.
In cure externe (cand apele sunt folosite in bazine in care bolnavul face miscare dirijata/elongatii), acest factor terapeutic s-a dovedit a fi eficient in tratarea: inflamatiilor articulare, atrofiilor musculare, reumatismului, osteoporozei, afectiunilor nervoase periferice, boli dermatologice (prin actiunea siliciului) sau tulburarilor ginecologice. Apa este utilizata la o temperatura de peste 20 de grade Celsius.
In cure interne, apa poate avea efect analgezic, antispastic si rezolutiv (micsoreaza inflamatiile din organism).
Apele alcaline
Contin cel putin 1g saruri la litru, predominant bicarbonat de sodiu si potasiu.
Cura externa are loc sub forma de aerosoli sau inhalatii si poate trata afectiuni precum: rino-faringite cronice, laringite sau traheo-bronsite cronice.
Administrate in cura interna, fluidifica secretiile faringo-traheo-bronsice si favorizeaza detoxifierea. Consumate inainte de masa sau odata cu alimentele, stimuleaza secretia gastrica si evacuarea gastrica, cresc colereza (stimuleaza vezica biliara). Administrate dupa masa, neutralizeaza aciditatea gastrica.
Apele feruginoase
Sunt caracterizate prin continutul lor in ioni ferosi sub forma de sulfat bicarbonat sau clorura de fier.
Apa se consuma direct de la izvor, pentru a impiedica oxidarea. Apele feruginoase sunt indicate in anemii hipocrome, debilitate fizica si convalescenta. Contraindicatii: in timpul curei, nu este recomandat consumul de produse lactate, acidulate sau de fructe care contin acid citric, intrucat toate aceste alimente reduc absorbtia fierului.
Apele cloruro-sodice
Contin predominant clor si sodiu.
Cele cu concentratie de pana la 15g/l (concentratia apei marii) se folosesc in cura interna (crenoterapie si inhalatii), iar cele cu concentratii mai mari se folosesc in cura externa (bai, pulverizatii, irigatii).
In cura interna, cresc secretia gastrica si motilitatea intestinului. Administrate sub forma de inhalatii, scad vascozitatea secretiilor si usureaza expectoratia. Irigatiile vaginale cu ape cloruro-sodice au efect antiinflamator.
Apele sulfuroase
Apele sulfuroase contin minim 1 gr. de H2S, HS sau S la litru sau complexe coloidale sulfuroase.
Din cauza concentratiei ridicate de sulf, care confera un gust neplacut, apa sulfuroasa nu poate fi folosita ca apa de masa, ci doar ca apa medicinala.
Apele sulfuroase au indicatie atat pentru crenoterapie, cat si in cura externa, sub forma de bai, inhalatii si irigatii vaginale, datorita efectelor H2S, care se reasoarbe prin tegument si prin mucoasele gastrice, a cailor aeriene superioare, bronhopulmonare si vaginale.
In ceea ce priveste afectiunile care pot fi tratate, apele sulfuroase imbunatatesc digestia, au efect antitoxic si coleretic la nivelul ficatului, reduc glicemia si cresc diureza. Prin urmare, sunt indicate in cura interna in: colite, hepatite, colecistopatii, diabet zaharat, cure de detoxifiere, edeme periferice etc.. In cura externa, reduc tensiunea arteriala, imbunatatesc travaliul cardiac si stimuleaza metabolismul.
Apele iodurate
Apele iodurate contin iod in concentratie de 1-5 mg./litru. Sunt de obicei mixte, cloruro-sodice. Iodul din apa provine din rocile sedimentare sau are la origine flora sau fauna marilor de odinioara
In cura interna, actioneaza in special la nivelul glandei tiroide si este indicata si in tratarea bolii Basedow, a gusii nodulare sau a gutei. In cura externa, efectul antiinflamator actioneaza cu succes asupra suferinzilor de reumatism articular, arteriopatie periferica sau afectiuni dermatologice (eczeme, psoriazis).
Apele radioactive
Aceste ape minerale contin elemente radioactive din seria uraniului si toriului. Desi concentratiile apelor din Romania sunt sub limtele internationale necesare pentru a fi incadrate in categoria radioactiva, si apele noastre trateaza cu succes anumite afectiuni.
Sunt recomandate pentru tratarea nevralgiilor, nevritelor sau hipertiroidiilor.
Apele arsenicale
Contin ioni de arseniu, care provin din spalarea unor roci eruptive.
Sunt utilizate pentru efectul hematoformator (refacerea globulelor rosii), in convalescente, debilitate fizica, anemii, disfunctii tiroidiene, eczema cronica, psoriazis (deoarece arsenicul se elimina prin piele) sau in vederea reducerii proceselor metabolice oxidative din organism.
Mai multe detalii despre Dr. Vanessa Youness aici.