Emmanuel Macron a discutat astăzi cu Vladimir Putin. Președintele Franței i-a transmis omologului său rus că țările europene nu vor putea plăti în ruble pentru gazele rusești, așa cum a cerut liderul de la Kremlin săptămâna trecută.

emmanuel-macron-a-discutat-astazi-cu-vladimir-putin-presedintele-frantei-i-a-transmis-omologului-sau-rus-ca-tarile-europene-nu-vor-putea-plati-in-ruble-pentru-gazele-rusesti,-asa-cum-a-cerut-liderul-de-la-kremlin-saptamana-trecuta.

Un oficial prezidențial francez a declarat pentru Reuters că, în cadrul discuției telefonice dintre președintele Emmanuel Macron și Vladimir Putin, liderul francez a precizat clar că țara sa “este împotriva plății în ruble” pentru gazele rusești. 

De asemenea, oficialul francez a mai precizat că cei doi lideri au mai discutat și despre posibilitatea desfășurării unei “misiuni umanitare”, de salvare a civililor din Mariupol, dar condițiile actuale nu permit un asemenea demers. 

Poziția Rusiei cu privire la desfășurarea unei misiuni umanitare în Mariupol, scrie The Guardian, rămâne însă limitată, dar președintele Putin i-a transmis liderului Francez că va lua în considerare această misiune. 

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat că Rusia va vinde gaze către țările declarate “neprietenoase” numai în ruble, ca reacție la sancțiunile impuse de UE în urma războiului, dar livrările vor continua în baza contractelor deja încheiate, la volumele și tarifele agreate. 

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Sursa stire biziday.ro