Cea mai bună carte de vizită pentru fiecare persoană este un zâmbet frumos și atractiv. Dar dacă există probleme, ca de exemplu, carii, fisuri, abraziuni, malpoziții dentare, ce afectează estetica danturii, multe persoane se tem să mai zâmbească. Când și cea mai mică eroziune apare pe dinții din față, se strică întreg zâmbetul. Cel mai bun tratament pentru astfel de situații sunt fațetele dentare. Acestea sunt extrem de estetice și, realizate în mod corect, au o durată de viață foarte îndelungată.
Ce sunt fațetele dentare?
Mulți oameni au auzit despre fațetele dentare. Dar nu toată lumea știe cum și în ce situații se pot instala. Prin urmare, de multe ori se pune întrebarea: este posibil să se pună fațete dacă nu există dinți? Mai întâi să înțelegem ce sunt fațetele dentare.
Fațetele dentare sunt niște fâșii subțiri care se suprapun pe partea din față a dintelui și pe marginile laterale ale acestuia. Sunt de regulă realizate dintr-un material de înaltă calitate – ceramică presată, însă pot fi fabricate și din materiale compozite ce au un cost mai redus dar și o estetică inferioară.
Fațetele vă pot schimba culoarea și forma dinților, lăsându-vă cu un zâmbet frumos și sănătos.
Condiții de instalare a fațetelor
Dinților ce vor primi fațetele dentare li se modifică prin șlefuire porțiunea frontală. Procesul de realizare a fațetelor are loc după ce se ia o amprenta dinților șlefuiți pentru laborator, iar dinții se acoperă cu fațete temporare. Înainte de instalarea fațetelor permanente, dintele este gravat cu acid ortofosforic, se spală, se usucă și abia apoi fațeta finită din laborator este atașată de dinte, folosindu-se un material de cimentare, ce aderă ferm la țesuturile dentare.
Pentru a pune fațete ai nevoie de dinți naturali ce au suprafața frontală relativ intactă – minim 70% din smalț trebuie sa fie prezent, pentru că fațeta trebuie aderă la smalțul preparat, nu la dentină. Prin urmare, din păcate, nu pot fi amplasate atunci când nu există dinți.
Ce complicații apar atunci când nu există dinți?
Cel mai des o persoană își pierde dinții din cauza parodontozei – boală care are un caracter degenerativ-distrofic. Din cauza acestei afecțiuni, stabilitatea dinților slăbește, iar când mobilitatea se intensifică, aceștia trebuie extrași, chiar dacă dinți complet intacți (neafectați de carii).
Pierderea dinților atrage cu sine atât consecințe funcționale cât și estetice. În general, pierderea danturii conferă un aspect mai îmbătrânit.
Ce soluții de tratament există pentru dinții lipsă?
Oricum ar fi, nu trebuie să apelați imediat la proteze dentare mobile. Acestea nu se prind bine pe maxilare și, în plus, irită gingiile. Cu ajutorul unor astfel de proteze, puteți mânca doar alimente moi.
În acest sens, există o cale de scăpare – să apelați la tratamentul cu implanturi dentare. Astfel, puteți restabili frumusețea dinților și puteți uita de problemă.
Implanturile sunt realizate din titan. Sunt oarecum asemănătoare cu șuruburile autofiletante. Astfel de implanturi joacă rolul de rădăcini dentare artificiale, de care sunt apoi atașate structurile dentare protetice.
Pentru a decide ce metodă este potrivită pentru dvs. și ce implanturi să alegeți, contactați specialiștii noștri. Medicii vor examina cavitatea bucală și structura maxilarelor. Atunci poți fi complet sigur că vei primi un tratament de înaltă calitate.
Deci, se pot pune fațete dentare dacă nu există dinți? Răspunsul este NU. Dar există întotdeauna soluții de tratament adecvate fiecăruia.