Orice femeie, măcar odată în viață, a experimentat neplăcerile infecției urinare. Multe însă, se confruntă cu o recurență a acestei afecțiuni, ajungând uneori la situații grave. Inițial, infecția începe de obicei nevinovat. Primele simptome sunt disconfortul, arsurile ușoare și înțepăturile, care însă, în doar câteva ore, pot duce la dureri severe, urgență și dificultăți la urinare. Infecțiile tractului urinar sunt mai frecvente la persoanele care au în plus și alte comorbidități, precum diabetul, care favorizează dezvoltarea infecțiilor. Diagnosticul infecțiilor tractului urinar, cunoscute sub denumirea de ITU, se bazează pe teste de urină de bază și pe cultură. Este ceea ce numim urocultură și, dacă este cazul, cu antibiogramă. Testele de bază vor indica severitatea infecției, iar cultura va indica tipul de bacterie care provoacă infecția. Astfel, se poate stabili tipul de antibiotic pe care pacienta să îl folosească.
Ce cauzează inflamația tractului urinar?
Inflamația tractului urinar este adesea cauzată de prezența bacteriilor în sistemul urinar. Cele mai frecvente bacterii sunt bacteriile Escherichia coli, care din sistemul digestiv pătrund în sistemul urinar prin uretră și “călătoresc” din ce în ce mai sus în sistemul urinar. Infectia urinara netratată poate duce la inflamarea rinichilor, așa că nu poți amâna și trebuie sa utilizezi imediat metode adecvate pentru a inhiba creșterea bacteriilor care le provoacă.
Cum să vindeci inflamația tractului urinar?
Infecțiile tractului urinar sunt tratate în primul rând cu antibiotice, așa cum am specificat mai sus. În infecțiile frecvente și recurente, aceasta este însă o problemă din cauza sterilizării microbiotei naturale a organismului și a posibilei rezistențe la medicamente. În plus, se recomandă menținerea unei igiene adecvate a zonei intime și administrarea unei cantități mai mai mari de apă, ceea ce permite curățarea mai rapidă a corpului. În acest tip de afecțiuni, prevenirea și utilizarea ingredientelor naturale care reduc riscul de reinfecții sunt cât se poate de importante.
Remedii naturiste în tratamentul infecțiilor tractului urinar
Efectele secundare ale utilizării antibioticelor și creșterea rezistenței microbiene au crescut nevoia administrării de antimicrobiene naturale pentru tratarea multor infecții. Ingredientele naturale care sunt adesea folosite în cazul infecțiilor recurente ale tractului urinar includ: merișoare, urzică, chimen negru și d-manoză.
Merișorul este o alternativă naturală binecunoscută în prevenirea și reducerea infecțiilor urinare. Proprietățile sale rezultă din compușii conținuți în fructele coapte. Acestea includ proantocianidine (PAC), care inhibă aderența bacteriilor E. coli la epiteliul tractului urinar. Datorită acestui fapt, bacteriile patogene, care nu au pe ce să se prindă, sunt eliminate odată cu urina. Merișorul este utilizat în stadiul incipient al dezvoltării infecției și ca suport în gestionarea infecțiilor.
Cercetările indică faptul că utilizarea merișoarelor este eficientă în prevenirea infecțiilor recurente ale tractului urinar. Utilizarea merișoarelor cu PAC ridicat, spre deosebire de merisoarele cu PAC scăzut, poate avea un efect preventiv asupra reapariției infecției simptomatice a tractului urinar la femei. În plus, consumul regulat de suc de merișoare previne reapariția bacteriuriei, adică prezența bacteriilor în urina excretată.
Urzică și chimion negru pentru infecțiile tractului urinar
Urzica este o plantă cunoscută și bine-cunoscută. Urzica este un diuretic, care curăță și sistemul urinar. Susține organismul în procesul de formare și excreție a urinei. În cazul infecțiilor tractului urinar, este important să bei mult și să elimini urină, ceea ce ajută la eliminarea bacteriilor patogene. Așadar, fiind un ingredient cu efect diuretic natural, în cazul acestui tip de infecție, efectul este unul de sustinere.
Chimenul negru a fost folosit în medicina indiană din cele mai vechi timpuri. De asemenea, a câștigat popularitate în Europa. S-a demonstrat că extractele din semințe de chimen negru au proprietăți analgezice și antimicrobiene. Potrivit cercetărilor, chimenul negru, pe lângă efectul său antibacterian împotriva E. coli, poate preveni efectul nefrotoxic al gentamicinei. Prin urmare, merită să-l folosim ca alternativă sau în combinație cu terapia standard cu antibiotice în cazul infecțiilor tractului urinar. În plus, chimenul negru are un efect protector asupra rinichilor împotriva formării pietrelor la rinichi și poate elimina pietrele care apar.
D-manoza și inflamația sistemului urinar
D-manoză este o monozaharidă metabolizată și excretată prin urină. În cazul infecțiilor urinare, monozaharidele reduc incidența infecțiilor recurente ale tractului urinar și prelungesc timpul dintre episoadele de recidivă, ceea ce la rândul său îmbunătățește calitatea vieții pacientului. D-manoză funcționează prin inhibarea aderenței bacteriilor la mucoasa tractului urinar. S-a demonstrat că D-manoză poate juca un rol semnificativ în prevenirea ITU și, în unele cazuri, poate fi comparabilă cu tratamentul cu antibiotice. D-manoză singură sau în combinație cu alte substanțe sau plante medicinale poate juca un rol potențial în prevenirea infecțiilor recurente ale tractului urinar la femei.
Potrivit datelor, utilizarea ingredientelor naturale în cazul infecțiilor tractului urinar este la fel de eficientă ca și alți agenți farmacologici. Prin urmare, utilizarea ingredientelor de mai sus separat sau ca terapie complementară este o modalitate interesantă de a trata simptomele infecției tractului urinar. Efectul depinde cu siguranță de calitatea ingredientelor folosite. Este cazul merișorului, unde eficiența sa a fost demonstrată cu suplimente și produse naturiste cu un conținut ridicat de proantocianidine. Eficacitatea extractului de merișor cu un conținut ridicat de PAC a fost confirmată de rezultatele cercetării. Situația este similară și în cazul D-manozei, care este eficientă atunci când este utilizată în cantitate de 500 mg.
De asemenea, s-a demonstrat că ingrediente precum D-manoza și chimenul negru au un efect benefic asupra confortului urinării și asupra funcționării sistemului urinar, iar efectul lor sinergic împreună cu alte ingrediente precum merișorul și urzica împiedică dezvoltarea anumitor microorganisme în sistemul urinar și eliminarea microorganismelor. În plus, chimenul negru se distinge de alte ingrediente prin sprijinirea prevenirii pietrelor la rinichi. Datorită acestui fapt, este posibil să se mențină confortul în tractul urinar mai mult timp, evitând recidivele supărătoare. Cu toate aceste suplimente alimentare naturale sau plante, tractul urinar va fi mult mai sănătos, ferit de suparatoarele infecții urinare.