In zilele noastre, multe pisici se confrunta cu o varietate de afecțiuni care le afectează vezica și / sau uretra. Ce putem stim despre modalitatile de a imbunatati sănătatea tractului urinar la micile noastre animale de companie?
Inainte de orice, sa intelegem ca problemele de acest tip se pot prezenta ca dificultati și dureri la urinare, ca frecvență crescută a urinării și / sau sânge în urină. Pisicile pot urina în afara cutiei lor, pe langa colțuri, in chiuvetă ori chiar in cadă. Deși aceste probleme pot apărea la orice vârstă, sunt cel mai adesea observate la pisicile de vârstă mijlocie, supraponderale, care nu fac suficienta miscare.
Cum se ajunge aici? Dieta unei pisici poate contribui la dezechilibrul pH-ului urinar. Astfel, cantități mari de minerale, cum ar fi magneziu și fosfor, pot contribui la dezvoltarea de cristale in urina și la formarea de pietre. Cristalele provoacă urinare dureroasă, iar pietrele sunt si mai dificile de eliminat. Aceste lucruri pot provoca infecții ale tractului urinar, blocaje sau probleme cu rinichii.
Se doreste, asadar, o concentrație de urină cu pH mai acid, ce creeaza un mediu care descurajează formarea cristalelor. În plus, dietele umede sprijină în mod specific sănătatea urinară prin creșterea hidratării ce ajuta la diluarea concentrației.
Asadar, o dietă de înaltă calitate, adaptată pentru sănătatea tractului urinar este unul dintre cele mai semnificative feluri prin care putem îmbunătăți confortul, sănătatea pe termen lung și longevitatea unei pisici. Unii ne sfatuiesc sa cautam alimente cu umiditate ridicată și conținut scăzut de magneziu. Tipul și calitatea ingredientelor conteaza de asemenea – sunt organice, locale sau au certificări? Ni se recomanda si hrana „fără cereale” ce poate fi mai buna pentru pisicile cu probleme ale tractului urinar, cu condiția să nu conțină carbohidrați ridicati, cum ar fi cartofii și mazărea.
De asemenea, Urinovet este potrivit si pentru animalele aflate sub tratament pentru urolitiaza indiferent de tipul de calcul (urati, struviti, oxalati) si dupa operatiile de indepartare a calculilor, pentru protectia pisicilor ce au trecut prin interventii de cateterizare.
Care sunt simptomele ce ar trebui sa ne trimita la un specialist?
- Incordare pentru a urina
- Urinarea in cantități mici
- Încercări frecvente și / sau prelungite de a urina
- Strigate în timpul urinarii
- Linsul excesiv al zonei genitale
- Urinarea în afara cutiei
- Sânge în urină
Ce poti face acasa pentru a preveni viitoare probleme urinare la pisici?
- Ofera mese mici, în mod frecvent.
- Unele afecțiuni urinare răspund mai bine dietelor specializate. Conservele sunt deseori preferate.
- Furnizeaza apă curată și proaspătă în continuu.
- Asigura un număr adecvat de litiere
- Păstreaza litierele în zone liniștite și sigure ale casei.
- Mentine-le curate – acestea trebuie curatate de două ori pe zi, iar așternutul se schimbă săptămânal (sau mai des dacă este necesar).
- Minimizează schimbările majore în rutină.
- Reduce stresul.
Pentru a gasi accesoriile, hrana si medicamentele de care ai nevoie pentru pisica ta, viziteaza cu incredere Petmax.ro.