Îți dorești un gard viu cu aspect impecabil? Iată 5 lucruri pe care să le pui în aplicare

Gardul viu reprezintă o soluție minunată și naturală pentru delimitarea proprietăților, crearea de spații intime și oferirea unui cadru plin de verdeață în grădină. Prin utilizarea plantelor vii ca bariere naturale, acestea aduc o mulțime de beneficii estetice și funcționale, transformând mediul înconjurător într-un peisaj plin de viață și prosperitate. Unul dintre cele mai populare tipuri de garduri vii este reprezentat de tufele rotunde. Datorită formei lor simetrice și compacte, acestea adaugă un aspect ordonat și atrăgător oricărei grădini sau proprietăți. Indiferent dacă ești un grădinar pasionat sau un începător în ale horticulturii, acest articol îți va oferi câteva sfaturi de bază pentru procesul de îngrijire a tufelor rotunde din gardul viu. 

5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți îngrijești gardul viu

  1. Tăierea regulată

Tăierea regulată este esențială pentru menținerea formei rotunde și a aspectului estetic al tufelor rotunde din gardul viu. În general, tăierea se efectuează de două ori pe an: o dată în primăvară, după ce riscul de îngheț a trecut, și apoi în toamnă, înainte ca temperaturile să scadă semnificativ. Prin tăierea regulată, îndepărtezi crengile moarte, bolnave sau deteriorate, încurajezi creșterea densă și uniformă și menții dimensiunea și forma dorite a tufelor. În cazul în care dorești să adaugi un accent estetic în grădina ta, poți să vezi aici Buxus Sempervirens glob de la Verdena.ro, plantă care poate crea o atmosferă cu adevărat unică și relaxantă.

  1. Udatul adecvat

Deoarece apa este elementul vital al plantelor, este important să te asiguri că solul din jurul lor este udat corespunzător, mai ales în perioadele uscate sau caniculare. De asemenea, trebuie să eviți udarea excesivă, deoarece acest lucru poate provoca putrezirea rădăcinilor și apariția problemelor de drenaj. De aceea, trebuie să le uzi în mod regulat, asigurându-te că solul este umezit pe o adâncime de aproximativ 15-20 de centimetri. În plus, poți monitoriza starea solului și ajusta frecvența și cantitatea apei, în funcție de nevoile specifice ale plantelor.

  1. Folosirea îngrășămintelor

Un factor important pentru a avea un gard viu impecabil este nutriția adecvată și solul fertil. De aceea, îngrășămintele speciale sau cele cu eliberare lentă, pot fi utilizate pentru a furniza plantei substanțele nutritive necesare. În plus, este important să alegi un tip de îngrășământ echilibrat, cu o compoziție adecvată de azot, fosfor și potasiu. De asemenea, acesta trebuie aplicat înainte de perioadele de creștere activă și reînnoire a plantelor, cum ar fi primăvara și toamna.

  1. Protejarea împotriva dăunătorilor

Monitorizarea atentă a plantelor este importantă pentru a preveni și combate bolile și dăunătorii. Din acest motiv, asigură-te că le verifici periodic pentru a putea observa eventualele semne de boli, cum ar fi petele, mucegaiul sau decolorările neobișnuite. În cazul apariției acestora, utilizează tratamente specifice pentru a controla și trata în mod corespunzător infecțiile. De asemenea, fii atent la prezența dăunătorilor, cum ar fi afidele, gândacii sau păduchii. Pentru a preveni apariția acestora, poți folosi insecticide specifice și măsuri preventive, cum ar fi curățarea regulată a frunzelor și îndepărtarea deșeurilor vegetale din jurul lor.

  1. Îngrijirea solului

Calitatea solului joacă un rol important în sănătatea gardului tău viu. De aceea, este esențial să te asiguri că solul din jurul plantelor este bine îngrijit. Pentru a face acest lucru, poți îndepărta buruienile și poți adăuga un strat de mulci la baza plantelor, pentru a menține umiditatea solului și a reduce evaporarea. De asemenea, este recomandat să aerisești solul prin afânarea lui ușoară, pentru a permite o circulație adecvată a aerului și a apei.

În concluzie, gardul viu reprezintă o alegere remarcabilă, atunci când vine vorba de delimitarea proprietăților și crearea unui mediu natural și estetic în grădină. Astfel, cu ajutorul aspectelor precizate anterior, îți poți transforma gardul viu, într-o operă de artă naturală, care să îți ofere plăcerea de a trăi în armonie cu natura.

Sursă foto: Freepik.com

Previous post 3 tipuri de grătare ideale pentru curte sau gradină
Next post Cele mai comune piese auto care trebuie sa fie schimbate: ghid complet pentru soferii responsabili