Kazahstan. Opt polițiști și membri ai gărzii naționale morți și peste 300 răniți, în confruntările dintre manifestanți și forțele de ordine în mai multe orașe. Președintele a decretat stare de urgență. 

kazahstan-opt-politisti-si-membri-ai-garzii-nationale-morti-si-peste-300-raniti,-in-confruntarile-dintre-manifestanti-si-fortele-de-ordine-in-mai-multe-orase-presedintele-a-decretat-stare-de-urgenta. 

Eight police and national guard troops dead, 317 injured during unrest in #Kazakhstan.

President Kassym-Jomart #Tokayev confirms “terrorists” seized #Almaty #airport , five airplanes also hijacked. pic.twitter.com/YUFYpf2EVy

— Anshu Singh (@Anshujourno92) January 5, 2022

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a spus că aeroportul din Alma-Ata, cel mai mare oraș al țării, a fost ocupat în această seară de ceea ce el a descris ca fiind forțe teroriste. Șeful statului a adăugat că cinci zboruri au fost deturnate, inclusiv zboruri ale unor companii din străinătate.

Potrivit DW, în orașul Aktau (lângă Marea Caspică) polițiștii s-au alăturat protestatarilor. Reuters, care citează agenția Sputnik din Kazahstan, scrie că în toată țara au murit opt membri ai serviciilor de securitate și peste 300 au fost răniți.

Totodată, președintele Tokayev a anunțat că l-a demis pe Nursultan Nazarbayev (fostul președinte) din funcția de șef al Consiliului de Securitate și și-a asumat el funcția. De altfel, protestele începute la 1 ianuarie după dublarea prețului pentru GPL, s-au transformat ușor și în acțiuni împotriva lui Nazarbayev, care a condus țara de la declararea independenței și până în 2019.

#Almaty: flashbang and tear-gas grenades. What else? Is this regime going to open fire?! pic.twitter.com/XHxtflecJk

— Bota Jardemalie 🇰🇿🇧🇪🇪🇺 (@jardemalie) January 4, 2022

După ce agitațiile populare au degenerat în toată țara, șeful statului a avertizat că se impune un răspuns dur: “Prin calitatea mea, sunt obligat să asigur pacea și siguranța cetățenilor și să mă îngrijorez pentru integritatea țării”. Rusia, UE și Statele Unite au făcut apel la la calm.

Potrivit presei internaționale, internetul a fost tăiat în toată țara pentru a împiedica protestatarii să comunice. Violențele între forțele de securitate și demonstranți au continuat chiar și după demisia guvernului, în această dimineață. O reședință a președintelui a fost incendiată. În Alma-Ata, sediul primăriei a fost atacat, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

Surse alternative: DW, Reuters.

Sursa stire biziday.ro