Liderii statelor UE au cerut companiilor aviatice europene să evite spațiul aerian al Belarus și au solicitat restricționarea accesului companiilor belaruse în spațiul european. UE va sancționa entitățile și persoanele responsabile de deturnarea avionului Ryanair.

liderii-statelor-ue-au-cerut-companiilor-aviatice-europene-sa-evite-spatiul-aerian-al-belarus-si-au-solicitat-restrictionarea-accesului-companiilor-belaruse-in-spatiul-european-ue-va-sanctiona-entitatile-si-persoanele-responsabile-de-deturnarea-avionului-ryanair.

În declarația adoptată luni, liderii celor 27 de state membre au mai cerut o anchetă urgentă din partea Organizației Internaționale a Aviației Civile și au condamnat ”cu fermitate aterizarea forțată a avionului, precum și reținerea jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei sale, Sofia Sapega”. 

Liderii de stat din UE se alătură astfel guvernului britanic, care a solicitat companiilor aeriene să evite spațiul aerian al Belarus. La rândul său, Lituania a interzis zborurile către și dinspre teritoriul său care ar urma să tranziteze teritoriul belarus, iar o măsură similară este pregătită și de guvernul Ucrainei.

Înainte ca țările blocului comunitar să adopte declarația, pe contul de Twitter al unui activist din Belarus a fost publicată o înregistrare video în care jurnalistul Roman Protasevich a spus că se simte bine și că va colabora cu anchetatorii. Totuși, acesta este vizibil rănit, iar presa internațională și opozanții președintelui Lukașenko nu exclud ca acesta să fi fost forțat să înregistreze mesajul.

Surse alternative: Consiliul UE, Reuters.

Sursa stire biziday.ro