Lituania nu va mai importa gaz rusesc pentru nevoile interne, devenind prima țară din Europa care și-a asigurat independența față de livrările din Rusia. Va permite în continuare tranzitul către enclava Kaliningrad.

lituania-nu-va-mai-importa-gaz-rusesc-pentru-nevoile-interne,-devenind-prima-tara-din-europa-care-si-a-asigurat-independenta-fata-de-livrarile-din-rusia-va-permite-in-continuare-tranzitul-catre-enclava-kaliningrad.

From this month on – no more Russian gas in Lithuania 🇱🇹.

Years ago my country made decisions that today allow us with no pain to break energy ties with the agressor.

If we can do it, the rest of Europe 🇪🇺 can do it too!

— Gitanas Nausėda (@GitanasNauseda) April 2, 2022

Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania. Cu ani în urmă țara mea a luat decizii care astăzi ne permit fără nicio durere să rupem legăturile energetice cu agresorul. Dacă noi putem face asta, o poate face și restul Europei“, a scris pe Twitter președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Toate gazele naturale destinate consumului intern vor fi importate prin terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) Independence din portul Klaipeda, a precizat Ministerul Energiei într-un comunicat de presă. Independence este un transportator de GNL conceput ca o unitate plutitoare de stocare și regazificare. Poate fi utilizat ca terminal de import de GNL, are o capacitate de stocare de 170 de mii de metri cubi de gaze naturale și poate asigura toate nevoile de gaze naturale ale Lituaniei. A fost inaugurat în 2014 pentru a pune capăt monopolului rusesc în furnizarea de gaze.

Ministerul Energiei a mai precizat că “În aceste circumstanțe, cererea Rusiei de a plăti gazul în ruble devine lipsită de sens pentru Lituania“.

Cu toate acestea, țara nu pune capăt tranzitului de gaz rusesc către enclava Kaliningrad.

Sursă: Reuters.

Foto: Milllda | Dreamstime.com

Sursa stire biziday.ro