Daca faci paine saptamanal sau chiar lunar, probabil deja te-ai plictisit de gustul dat de drojdia simpla si faina cea de toate zilele, dupa cum s-ar spune. Desigur, nu e nimic rau la acestea, dar stiind ca exista faina de secara si alte produse pentru gust incredibile, nu poti rezista tentatiei de a incerca si alte retete.
Majoritatea acestor alte retete implica utilizarea unui produs destul de cunoscut in acest domeniu – este vorba despre maia. Aceasta este cunoscuta in limba engleza ca si sourdough – in traducere, aluat acru/acid (aciditatea fiind caracteristica principala a acestui ingredient).
Ce este maiaua?
Maiaua este, in termeni foarte simpli, un agent de crestere – este practic un alt fel de drojdie sau un tip de praf de copt. Aceasta poate fi de doua feluri – cel mai comun si utilizat de catre gospodinele din Romania este maiaua dulce, folosita cu precadere in cozonac. Apoi, celalalt tip de maia (cunoscut ca sourdough) este cu precadere folosit in industriile specifice – brutarii, cofetarii – pentru a crea specialitati de paine si nu numai.
Pentru paine cu maia (anume paine mai acrisoara), ingredientul este crescut din faina si apa. Desi rezultatul este unul acid, drojdia dezvoltata in maia nu este comerciala (sau de bere).
Cum faci maiaua pentru paine?
Daca decizi sa faci astazi paine cu maia, atunci… nu vei reusi. Acest ingredient necesita o perioada de fermentare de cel putin 8 ore. Astfel, daca vrei sa faci paine maine, atunci trebuie sa incepi de astazi.
Se iau cateva linguri de starter de drojdie si se aduc la temperatura camerei – pentru aproximativ 3 ore. Peste acesta se adauga faina si apa calduta (aproape 30 grade). Acest amestec se lasa la fermentat pentru 8-12 ore la temperatura camerei. Dupa ce trec 12 ore, maiaua este gata – poate fi transformata in aluat din care poti face mai apoi o paine delicioasa!
Cum testezi maiaua inainte de preparare?
Evident, daca este prima data cand faci maia, vei vrea sa te asiguri ca procesul de fermentare este complet si ca rezultatul este unul corespunzator, dupa cum s-ar spune. Pentru asta, trebuie sa recurgi la testul pentru maia.
Mai exact, se ia o lingurita de maia si se pune intr-un bol cu apa la temperatura camerei. Daca continutul linguritei pluteste in apa, atunci maiaua este gata de utilizare (prezinta destule bule de aer, rezultat al procesului de fermentare). Daca nu pluteste, atunci aceasta trebuie sa mai fermenteze putin.
Evident, unii bucatari nu au timp sa-si faca propria maia. Din fericire pentru acestia, tehnologia si procesele de fermentare sunt destul de dezvoltate in ziua de astazi – astfel, poti cumpara maia de la un producator (fie pentru uz casnic, fie pentru uz comercial).
De departe cel mai bun loc de unde poti face rost de ingrediente de calitate este LeSaffre – produse pentru gust, amelioratori de panificatie, maia si cea mai buna drojdie din Romania, Secretul Bunicii. O colaborare cu LeSaffre (peste 150 de ani de experienta in domeniu) iti aduce pe masa din bucatarie sau in bucataria brutariei tale toate ingredientele de care ai nevoie pentru produse de panificatie ca la carte!