Motoare pas cu pas – ce trebuie să știi despre ele!

Un motor pas cu pas este un motor electric fără perii care are doi sau mai mulți electromagneți care atrag rotorul, care se rotește în pași discreţi. Motoarele pas cu pas sunt sunt compuse dintr-un arbore rotativ, stator și un set de poli electromagnetici montați în jurul arborelui pe stator. O modalitate de a porni rotația motorului este de a activa unele sau toate bobinele într-o anumită secvență, producând un câmp electromagnetic în jurul rotorului. Acest lucru atrage polii magnetici de pe rotor și creează un cuplu care îl învârte.

Motoarele pas cu pas sunt utilizate într-o varietate de moduri. Ele sunt utilizate într-o linie de asamblare pentru a muta obiecte de-a lungul liniei. Atelierele de fabricare a metalelor le folosesc pentru a opera prese de îndoit metal sau foarfece electrice și pot fi găsite și în ehipamente de precizie, cum ar fi strunguri, CNC-uri etc.

Există câteva tipuri de motoare pas cu pas , în funcţie de modul în are sunt realizate bobinele aestea pot fi unipolare sau bipolare, dar există şi un tip particular care poate funcţiona în ambele configuraţii, iar în funtie de tipul construtiv se diferenţiază trei categorii: cu magneţi permanenţi, cu reluctanţă variabilă şi hybrid. Fiecare tip are avantajele și dezavantajele lui şi se aleg în funcție de cerințele aplicației. Motoarele pas cu pas unipolare sunt de obicei mai comune, deoarece necesită mai puține circuite de control decât alte tipuri de motoare, ceea ce le face mai rentabile pentru multe aplicații care nu necesită mișcări de cuplu sau viteză ridicată.

Se găsesc în mod obișnuit în mașinile de tip CNC şi pot fi controlate de un computer, PLC, un microcontroller sau un circuit electronic pentru a muta cu precizie o freză, pentru a sculpta forma dorită dintr-un bloc de metal, de exemplu.

Motoare pas cu pas: Mașinării simple, scopuri diferite

Aceste motoare sunt de fapt mașini foarte simple și pot fi folosite în multe scopuri diferite. Ei folosesc puterea de rotație și cuplul pentru a produce o mișcare liniară. Aceste sisteme funcționează executând nişte paşi discreţi care rezultă din construcţia motorului. Au existat multe progrese tehnologice în ceea ce privește motoarele pas cu pas, care le-au determinat să fie mai eficiente ca niciodată, cu niveluri de precizie ridicate și un control mai bun asupra poziționării. Motoarele pas cu pas sunt o alegere potrivită în proiectele Arduino, deoarece pot controla cu precizie poziţia și viteza.

Un motor pas cu pas are patru bobine ( cu magneţi permanenţi), opt bobine ( hybrid) sau doispprezece bobine (cu reluctanţă variabilă) poziţionate în stator. Cel mai utilizat este în prezent cel hybrid care poate executa paşi între 0.9° şi 3.6° executând între 100 şi 400 de paşi. Sunt capabili de trei moduri de funcţionare: pas intreg, semipas şi miropas. În modul pas întreg va exeuta paşi egali cu unghiul rezultat din construtie, în modul semipas va exeuta paşi egali cu 1/2 dintr-un pas întreg, iar în modul micropas va executa paşi mai mici divizaţi cu 1/4, 1/8, 1/16 până la 256 de diviziuni.

Motoarele pas cu pas sunt folosite pentru o varietate de aplicații, de la rotirea unei camere până la deschiderea și închiderea geamurilor unui automobil. Ele sunt modalitatea principală de a vă asigura că mișcarea într-o mașină automată este precisă. De asemenea, acestea sunt utilizate și în sistemele de transport, pentru a deplasa produse sau oameni într-o manieră controlată.

Previous post Plăci de dezvoltare – alegerea și programarea acestora
Next post Display Arduino – ce este şi la ce se foloseşte!