Pană majoră de curent în Asia Centrală. Marile orașe din Kazahstan, Uzbekistan şi Kârgâzstan s-au confruntat cu întreruperi de energie electrică, din cauza unui incident care a afectat rețeaua energetică regională.

pana-majora-de-curent-in-asia-centrala-marile-orase-din-kazahstan,-uzbekistan-si-kargazstan-s-au-confruntat-cu-intreruperi-de-energie-electrica,-din-cauza-unui-incident-care-a-afectat-reteaua-energetica-regionala.

Kârgâstan și Uzbekistan sunt conectate la principala rețea electrică a Kazahstanului, care la rândul său este interconectată la o linie rusească pentru a acoperi consumul intern, pe care nu-l poate asigura întotdeauna din surse proprii.

În această dimineață, operatorul liniei a anunțat o deconectare din cauza unor “dezechilibre de urgență“ înregistrate pe sectorul sudic, de altfel și cea mai populată regiune a Kazahstanului. Alma-Ata, cel mai mare oraș, dar și alte orașe din sudul țării au rămas în beznă. În Tașkent, capitala Uzbekistanului, metroul nu a mai circulat, iar aeroportul și-a suspendat temporar activitatea.

Autoritățile din cele două țări vecine au spus că au repornit centralele naționale și că, pentru moment, vor rămâne deconectate de linia kazahă.

Sursa: Reuters, Bloomberg.

Sursa stire biziday.ro