Pătuțul pentru copii: ghid complet pentru somnul bebelușului tău

Este mai bine ca bebelușul să doarmă în pat cu părinții sau să doarmă într-un pătuț pentru copii? Dintre sute de modele, cum alegi pătuțul potrivit pentru copilul tău? Ce este permis și ce nu este permis să se afle într-un pătuț de copii? Ne-am propus ca în acest articol să îți oferim un ghid complet pentru somnul bebelușului tau. Află tot ce ai nevoie să știi despre pătuțul pentru copii citind în continuare!

Este mai bine ca bebelușul să doarmă în pat cu părinții sau să doarmă într-un pătuț pentru copii?

Dacă întrebi 10 pediatri acest lucru, cel puțin 9 dintre ei îți vor răspunde că este mai bine ca bebelușul să doarmă într-un pătuț pentru copii. De ce? Pentru că, dormind între adulți, există foarte multe riscuri pentru cel mic: să fie lovit din greșeală pe parcursul nopții, să se rostogolească și să cadă din pat, să se sufoce în cearșafuri, să se supra-încălzească și să dezvolte iritații pe piele etc.

De asemenea, dacă unul sau ambii adulți sunt fumători, acest lucru va impacta negativ somnul copilului. La fel, dacă unul sau ambii părinți au consumat băuturi alcoolice înainte de somn (chiar și în cantitate mică), copilul nu va putea să se odihnească corespunzător.

Totuși, dacă vrei să fii aproape de cel mic și să îl știi tot timpul sub supravegherea ta, ai la îndemână opțiunea de a-l culca într-un pătuț pentru copii în aceeași cameră. În acest mod, micuțul este în siguranță în pătuțul lui și în același timp se află sub atenta ta supraveghere.

De ce se spune că pătuțurile pentru bebeluși sunt 100% sigure? Este adevărat acest lucru?

Da, este adevărat, dacă respecți câteva reguli de bază pe care le găsești mai jos. Iată de ce pătuțurile pentru bebeluși sunt considerate a fi cea mai sigură modalitate de a dormi pentru cei mici:

  • Pătuțul pentru copii nu permite rostogolirea celui mic. Practic, pătuțul este un loc sigur, în care cel mic nu are ce să pățească rău.
  • Pătuțul oferă o poziție comodă de somn pentru cel mic. Nu este indicat să culci copilul în scoică sau în scaunul de mașină. Poziția semi-reclinată pe timp îndelungat creează probleme coloanei vertebrale a celui mic.

Recomandări pentru siguranța copilului în pătuț

  • În pătuț trebuie să se afle lucrurile absolut necesare pentru somn: o pernuță adecvată pentru bebeluși, salteaua învelită în cearșaf și o plăpumioară sau o păturică ușoară. Orice altceva este nerecomandabil, întrucât ridică riscul de sufocare a copilului în somn: jucării plușate, pături suplimentare, pernuțe decorative etc. Nimic din toate acestea nu trebuie să se afle în pătuțul copilului.
  • Nu supraîncălzi camera copilului și nu îl îmbrăca excesiv în timpul somnului.
  • Nu poziționa pătuțul copilului în jurul draperiilor, perdelelor, cordoanelor de la jaluzele, cablurilor, instrumentelor ascuțite etc. În orice moment, copilul aflat în pătuț nu trebuie să ajungă să apuce nimic din ce i-ar putea produce accidente.
  • Cele mai multe modele de pătuțuri pentru copii sunt realizate din lemn. Mulți părinți au tendința să vopsească lemnul pătuțului pentru a se potrivi cu decorul din camera celui mic. De fapt, aceasta nu este o idee foarte bună. Acea vopsea va emite vapori, iar copilul îi va inhala în mod constant. De asemenea, nu uita că cel mic are tendința să pună gura pe pătuț și există riscul să ingereze bucăți din această vopsea. Așadar, ori păstrează patul exact așa cum îl cumperi, ori alege să îl vopsești cu o vopsea 100% organică, pe bază de apă, non-toxică pentru copii.

Respectând aceste indicații, pătuțul pentru copii va deveni într-adevăr un loc 100% sigur pentru cel mic. Iar tu te poți bucura în continuare de nopți liniștite, în confortul patului tău, fără grija de a nu-l lovi pe cel mic în timpul somnului!

Modele de pătuț pentru copii

Ne-a făcut plăcere să căutăm modele de pătuț pentru copii online. Am văzut multe modele care ne-au plăcut, însă cele mai practice, mai frumoase și mai accesibile modele le-am găsit pe site-ul Kidiko.ro. Aici am găsit, de exemplu, pătuțuri pentru copii cu sertar dedesubt. Acest lucru este foarte util. Noi, părinții, știm foarte bine cât de bine-venit poate fi un nou spațiu de depozitare pentru lucrușoarele copilului!

Tot pe Kidiko am găsit un pătuț pliant pentru bebeluși special gândit pentru călătoriile sau concediile împreună cu cel mic.

În concluzie, nouă ne-a plăcut ce am văzut pe Kidiko și suntem siguri că veți găsi și voi modelul perfect de pătuț pentru copii tot pe acest site. Spor la cumpărături!

Previous post Criza din piața de construcții și  proiectele de infrastructură din România. Analiză
Next post Cum se pot comanda cele mai inedite profile led birou?