Plăcile de dezvoltare sunt echipamente hardware care pot fi programate pentru a construi prototipuri și a trece prin cicluri de prototipare. Acestea necesită muncă manuală pentru realizarea fiecărui pas din fiecare etapă.
Plăcile cu microcontroler (de ex. plăci Arduino ) sunt mult mai ieftine decât plăcile cu microprocesor și costă mai puțin decât un kit AIY. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că au o construcţie mult mai simplă şi se adresează aplicaţiilor în care nu este nevoie de multă putere hardware cum ar fi procesarea de imagini etc. Dar sunt foarte utile pentru aplicaţiile de colectare de date şi afişarea lor său controlul unor părţi mecanice în funcţie de datele colectate de la senzori.
Având în vedere cele descrise mai sus putem spune că fiecare tip de placă are caracteristicile ei, iar alegerea lor se face în funcție de necesitațiile aplicației noastre.
Codare mai ușoară prin intermediul plăcilor de dezvoltare
Un microcontroler este un dispozitiv care poate citi valori din mediul fizic, cum ar fi temperatura, lumina, presiunea etc. prin intermediul pinilor de intrări şi ieşiri la care sunt conectaţi senzorii corespunzători tipurilor de date pe care dorim să le colectăm. Aceste microcontrolere sunt proiectate pentru a fi programate în scopul efectuării unei sarcini, plecând de la citirea unor valorilor de la un senzor până la controlul turației unui motor. Programarea acestor microcontrolere se face prin intermediul limbajelor de programare precum C, C++, C#, Phyton etc. care pot fi destul de dificile pentru începători.
Este nevoie de timp și efort pentru a învăța cum să codați cu instrumentele potrivite și să lucrați la construirea de prototipuri. Cu toate acestea, cu ajutorul comunităţii care susţine plăcile de dezvoltare aveţi o mulțime de beneficii, cum ar fi acces ușor la tutoriale și resurse pentru a învăța cum funcționează codarea înainte de a scrie codul, capacitatea de a testa stabilitatea codului, costuri reduse în ceea ce privește plăcile de dezvoltare cu caracteristici similare, flexibilitate în limbajele de programare disponibile, interfață vizuală pentru configurarea simplă a plăcii, ceea ce face programarea mai rapidă decât utilizarea unui editor de text pentru programare.
Plăcile de dezvoltare au multe funcții și sunt capabile să interacționeze cu lumea fizică prin intermediul senzorilor. De asemenea, oferă porți logice, care pot fi combinate cu alte circuite, pentru a creea niște proiecte uimitoare, cum ar fi roboţi și diverse jucării interactive. Totodată, plăcile vin în multe forme și dimensiuni, dar toate au un lucru în comun – permit utilizatorului să folosească configurațiile porților logice pentru a controla semnalele de ieşire către echipamentele destinate imprimării unei mişcări (motoare, servomotoare, steppere) etc. De asemenea, utilizatorul poate crea o secvență de pași care se executa în buclă, până la apariţia unui eveniment care pune capăt acelei bulei de program. Cu această abilitate, utilizatorii pot comanda plăcii de dezvoltare să pornească LED-urile atunci când o intrare este activată la orice interval de timp dat şi menţinerea stării până când utilizatorul doreşte stingerea LED-urilor.
Cu toate acestea, există multe plăci de dezvoltare diferite care au fost deja proiectate și au propriile limbaje de programare. Acest lucru le face mult mai ușor de utilizat pentru începători și le permite să sară în lumea programării fără nicio experiență anterioară. Placa Arduino Uno este una dintre cele mai populare plăci de dezvoltare utilizate astăzi, datorită ușurinței și a sprijinului uriaș al comunității.