Un sistem de irigații este necesar în agricultură sau grădinărit pentru că distribuie apa într-un mod uniform și eficient pe întreaga suprafață cultivată și te ajută să economisești sume importante de bani prin reducerea risipei de apă. Dacă ai în vedere proiectarea unui sistem de irigații și ai ajuns în punctul în care trebuie să te decizi dacă vei folosi pompă submersibilă sau hidrofor, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor.
Iată ce lucruri trebuie să ai în vedere atunci când alegi o pompă submersibilă sau un hidrofor pentru sistemul tău de irigații!
Sursa de apă folosită
Dacă plănuiești să folosești apă dintr-o fântână sau un puț pentru irigarea culturii sau a grădinii, pompele submersibile reprezintă o opțiune mai bună pentru că pot fi instalate la adâncimi foarte mari. Dacă în schimb vorbim de o sursă de apă cu o adâncime mai mică (un rezervor de apă sau un lac), hidroforul s-ar putea să fie varianta mai eficientă. Diferența dintre cele două opțiuni constă de fapt în modul de funcționare – pompa submersibilă este amplasată în fântână sau puț și împinge apa, în timp ce hidroforul este amplasat la suprafața sursei de apă și funcționează prin aspirare.
Presiunea necesară pentru irigare
Hidroforul este o alegere bună pentru sistemele de irigații care necesită o presiune constantă pentru distribuirea apei prin conducte. Trebuie totuși să ai în vedere faptul că hidroforul poate să producă mult zgomot și disconfort pe durata funcționării deoarece nu este scufundat în apă, ci necesită instalare într-o cameră tehnică sau alt spațiu dedicat. De cealaltă parte, pompele submersibile au o capacitate mai mare de pompare a apei și sunt silențioase. Pe shop-einstal.ro poți găsi și pompe cu debit și presiune constantă, fără fluctuații.
Eficiență energetică și costuri
Bineînțeles, trebuie să evaluezi și costurile inițiale, cheltuielile de întreținere și eficiența energetică când faci această alegere. Pompa submersibilă este mult mai eficientă decât hidroforul – o pompă folosește aproximativ 50% din cantitatea de energie necesară unui hidrofor pentru a trage aceeași cantitate de apă. Anumite modele de pompe submersibile au un cost inițial ridicat, însă cheltuielile de întreținere sunt mici, la fel și consumul de energie. Hidroforul poate părea o afacere bună la început, însă îți va aduce costuri relativ mari la energie.
În concluzie, pompa submersibilă poate fi o opțiune mai bună pentru sistemele de irigații care folosesc ca sursă de apă fântâna sau puțul, în timp ce hidroforul poate fi folosit în sisteme de irigații care funcționează pe baza unui rezervor de apă sau a unei surse de apă de o adâncime mică. Dacă ești nesigur în luarea acestei decizii, poți consulta un specialist în sisteme de irigare sau chiar și un instalator. Aceștia îți vor oferi sfaturi și recomandări pe baza nevoilor specifice ale sistemului de irigare, dar și a suprafeței de irigat.
Sursă foto: pexels.com