Dacă te numeri printre norocoșii care locuiesc la curte, cu siguranță te-ai gândit cel puțin o dată să investești în siguranța casei tale, și să alegi un tip de porți automate care deja nu mai reprezintă un lux, ci o necesitate. Pe lângă aspectul estetic de care e bine să ții cont, probabil cunoști și utilitatea crescută a porților automate – acestea fiind o soluție practică și ușor de implementat datorită tehnologiei tot mai avansate.
Pe piața comercială vei găsi în principiu 3 tipuri de porți care pot fi automatizate folosind un sistem specific ce poate părea destul de complicat, însă dacă ești atent la câteva detalii, îți vei da seama că această sarcină nu este îndeplinită doar de cei cu o experiență bogată sau cunoștințe vaste în acest domeniu. În rândurile care urmează îți vom prezenta pe scurt principalele tipuri de porți, pentru a reuși să-ți faci o idee despre ce presupune instalarea unor porți și automatizarea acestora.
1. Automatizarea porților culisante (glisante)
Porțile culisante mai sunt cunoscute și sub denumirea de porți glisante; acestea sunt porțile care glisează în stânga sau în dreapta, ori și în stânga și-n dreapta (porțile glisante în două canaturi). Porțile glisante într-un singur canat este cel mai popular tip de porți pentru curțile caselor de locuit sau a micilor birouri, necesitatea unei porți glisante în două canaturi fiind destul de redusă.
Acest tip de porți cuprinde la rândul lui două subcategorii: porți culisante cu role vizibile și cu șină de culisare pe pardoseală (carosabil), și porți culisante cu role ascunse și fără șină de culisare (denumite și porți culisante în consolă sau porți autoportante).
Principalul avantaj al porților culisante cu role vizibile și șină de culisare pe carosabil constă în prețul destul de accesibil, dar și în ușurința procesului de montare. În plus, acestea pot fi instalate cu spațiu mic dedesubt și necesită un spațiu de deschidere lateral destul de redus. Sunt ideale pentru curțile cu un spațiu redus, pentru utilizarea cât mai eficientă a acestuia.
Dezavantajele acestui tip de porți sunt expunerea la intemperii, posibilă depunere a zăpezii pe șina de glisare, riscul griparii părților componente ale sistemul de deschidere, cât și operarea mai dificilă a porților în special în timpul sezonului rece.
2. Porți batante (porți pe balamale sau pivotante)
Considerate atât cele mai economice, cât și cele mai ușor de montat, porțile batante reprezintă o alegere destul de rezonabilă și facilă. Pentru punerea în mișcare a acestora se folosește un sistem electric de deschidere format din două brațe metalice, două fotocelule, o lampă de semnalizare, o unitate de comandă și două (sau mai multe) telecomenzi. Mișcarea se realizează în plan orizontal după un arc de cerc, în jurul unui ax de revoluție, iar kit-urile de automatizare pentru acest tip de porți sunt foarte variate, așadar nu ai de ce să-ți faci griji legate de acest aspect, cu siguranță vei găsi kit-ul potrivit.
Porțile batante pot fi de două feluri: simple (într-un canat) sau duble (în două canaturi).
Porțile batante simple sunt cele mai convenabile atât din punct de vedere al porții propriu-zise, cât și al procesului de instalare și automatizare. Lățimea acestui tip de porți este cuprinsă între 5m și 7m, iar montarea pieselor ce se regăsesc în kit-ul de automatizare este una destul de simplă și la-ndemâna celor mai puțin experimentați.
Porțile batante duble au o lățime de până la 11m, și constau în două panouri puse în mișcare simultan la acționarea comenzii de deschidere. Acestea sunt considerate mai elegante decât porțile batante simple, și se pot realiza atât cu un design unicat, sau pot fi pline (din lemn sau alt material).
3. Automatizare porți autoportante (porți culisante în consolă)
Tipul de porți care sunt cele mai costisitoare și dificil de modificat în cazul unei defecțiuni, porțile culisante în consolă sunt și cele mai puțin populare. E bine totuși să cunoști câteva avantaje importante pe care acestea le au: sistemele de role sunt protejate împotriva intemperiilor astfel încât șina de culisare nu necesită curățare în special în timpul iernii, și sunt foarte ușor de operat. De asemenea, porțile autoportante pot fi dotate cu un sistem de automatizare complet invizibil, sporind totodată aspectul estetic al curții, dar și al întregii proprietății.
Alegerea tipului de porți potrivite pentru casa și curtea ta nu trebuie sa fie o sarcină dificilă și care să-ți răpească mult timp. Poți alege oricând să verifici recenziile altor cumpărători, dar și să compari prețul pentru tipul de porti pe care vrei să-l achiziționezi, folosind un comparator de prețuri care-ți va fi de mare ajutor în găsirea celei mai bune oferte și în finalizarea comenzii.