Dacă ai cunoștințele necesare electrice, atunci poți monta orice instalație electrică fără ajutor extern, dar pentru majoritatea populației, aceasta nu este o posibilitate
Pot să montez o instalație electrică de unul singur?
Dacă ai cunoștințele necesare electrice, atunci poți monta orice instalație electrică fără ajutor extern, dar pentru majoritatea populației, aceasta nu este o posibilitate. Procesul de a asambla un sistem de instalați electrice este extrem de complex, și poate rezulta în consecințe majore dacă nu este instalat corect.
Există două etape în a monta instalația electrică:
- Proiectarea instalației electrice
- Montarea instalației electrice
Proiectarea instalației electrice este punctul de pornire și trebuie ținut cont de toate aspectele și contextul utilizării viitoarei instalații. Planul, în sine, este în fapt o schemă tehnică prin care v-a stabili clar punctul de intrare al alimentării cu energie, dispunerea panoului electric, traseele conductorilor electrici (îngropate sau aparente) și poziționarea dozelor de ramificație, tabloul de distribuție (dacă este cazul), amplasarea prizelor și întrerupătorilor și pozițiile pentru lămpi de tavan sau aplice de perete.
Identificarea consumatorilor este o etapă importantă care va avea drept urmare stabilirea tipului de conductori și aparataj ce vor fi instalate. In mod aparte, dimensionarea circuitelor pentru prize este principală, întrucât acestea duc greul fiecărui instalații electrice. Prizele pot să fie supuse la alimentații mari, iar o decizie aberantă a secțiunii conductorilor sau a valorii siguranței pe circuitul dedicat are o probabilitate mare să declanșeze un incendiu. Pentru aceste pretexte, conlucrarea cu specialiști este esențială prin manifestarea tuturor consumatorilor mari actuali și eventual viitori. Averea de cunoștințe specifice despre secțiuni de conductor, cădere de tensiuni, amperaj sau putere electrică, nu este necesară deloc, pentru că toate aceste sunt în atribuția echipei de electricieni autorizați.
Pentru ca la finalul instalării să poată fi predată o instalație electrică funcțională și sigură, sunt de respectat o serie de pași complicați care ar fi mai bine efectuați de profesioniști.
- Poziționarea conductorilor electrici;
- Izolarea conductorilor electrici pe traseul urmat;
- Conservarea locurilor de acces la instalația electrică;
- Instalarea prizelor și întrerupătoarelor;
- Instalarea corpurilor de iluminat;
- Instalarea tabloului electric.
Care sunt cele mai bune materiale izolante pentru circuitele electrice?
În construcții, este important să nu se întâmple accidente deoarece acestea pot duce la daune imense. Este important să eliminăm posibilitatea incendiilor. Izolarea elementelor aflate sub tensiune se poate face cu materiale ce pot rezista solicitări electrice, cum ar fi cement, tije, tuburi de pânză dure, melamină și plastic.
Cum se întreține o instalație electrica?
Pe durata întreținerii instalației electrice, se verifică toate elementele sistemului, cum ar fi împământarea, tabloul electric, cablurile, prizele și întrerupătoarele.
Conservarea instalației electrice este scopul întreținerii, care poate fi preventivă sau corectivă.
Întreținerea preventivă decurge sistematic, cu gândul de a preveni (cum sugerează numele) dereglările și de a conserva echipamentul în condiție bună.
Întreținerea corectivă are rolul de a fixa probleme, a repara echipamente defective, sau pentru a înlocui echipament vechi.
Atunci când sunt întreprinse lucrări de întreținere la o instalație electrică trebuie determinat: partea din instalație asupra căreia se face lucrarea și responsabilul de întreținere.
Pentru început se acționează o verificare vizuală, apoi se realizează măsurătorile propriu-zise ale instalației, cu ajutorul echipamentelor speciale, iar în final se creează un raport detaliat al măsurătorilor întreprinse.
Întreținerea instalațiilor electrice este necesară pentru a asigura protejarea rezidenților unei locuințe prin eliminarea pericolelor eventuale care s-ar putea produce, și permit îmbunătățirea echipamentului electric.