Daca ai diabet, exista vesti bune si vesti mai putin bune despre complicatiile pe care le poti intampina. Fiind una dintre principalele cauze de deces in randul romanilor, diabetul are un impact negativ asupra multor sisteme majore ale corpului. Afecteaza vasele de sange, rinichii, nervii si organele vitale. Si, cu cat traiesti mai mult timp cu diabet, cu atat ai mai multe sanse de a intampina diferite probleme din cauza acestei afectiuni.
Ceea ce este incurajator este ca majoritatea complicatiilor pot fi prevenite.
Cu un control bun al zaharului din sange, poti preveni complicatiile cauzate de diabet. Din fericire, in zilele noastre avem la dispozitie o multime de modalitati de a gestiona diabetul si de a diminua riscul oricarei probleme ce ar putea fi cauzata de aceasta boala.
Preventia este cheia, de retinut! Iar daca ai diabet, te incurajam cu tarie sa iti verifici cat mai des glicemia si sa iti faci controalele medicale in mod regulat.
Posibile complicatii ale diabetului
Diabetul necontrolat iti poate afecta intregul organism. Unele dintre cele mai frecvente complicatii ale acestei afectiuni sunt:
Bolile cardiovasculare
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2 au de doua ori mai multe sanse decat restul populatiei de a dezvolta boli ale inimii si ale vaselor de sange.
Suplimentul de zahar din vasele de sange le inflameaza si le face mai dure. De asemenea, poate creste presiunea din vasele sanguine, adica va duce la aparitia hipertensiunii arteriale. Vasele sanguine nesanatoase pot duce la atac de cord, accident vascular cerebral si disfunctii ale organelor.
Bolile renale
Rinichii filtreaza sangele, astfel incat organismul sa pastreze nutrientii sanatosi si sa scape de deseuri. Diabetul poate deteriora procesul de filtrare in timp. Asadar, pentru mentinerea unei functionari optime ale rinichilor, este esential ca glicemia si tensiunea arteriala sa fie tinute sub control.
Leziunile nervoase
Leziunile nervoase din maini si picioare se numesc neuropatie periferica si pot provoca durere, amorteala, arsuri sau usturime. Pana la 70% dintre persoanele cu diabet au o forma de neuropatie la nivelul membrelor superioare sau inferioare.
Leziunile nervoase pot aparea, de asemenea, in organele care controleaza functiile corpului. Inima si vezica urinara sunt doar cateva care pot fi afectate.
Problemele oculare
Persoanele care sufera de diabet au un risc cu 40% mai mare de glaucom (presiune in ochi care poate provoca orbire daca este lasata netratata).
Diferite probleme ale picioarelor
La nivelul picioarelor, neuropatia periferica poate provoca amorteala care poate face dificila detectarea unei vezicule sau a unei rani pe picior. Ranile se pot agrava si pot creste riscul de infectie, mai ales in prezenta nivelului ridicat de zahar din sange. Amorteala poate afecta, de asemenea, echilibrul, crescand riscul de accidentare.
Daca ai diabet, este recomandat sa iti verifici picioarele zilnic, sa nu mergi descult si sa te asiguri ca porti doar incaltaminte care ti se potriveste. In cazul in care observi aparitia unei rani, este esential sa apelezi cat mai curand la ajutorul unui medic dermatolog.
Cum pot fi prevenite complicatiile diabetului
Pentru a minimiza efecte diabetului, este important sa:
- Iti verifici glicemia in mod regulat, iar in cazul in care observi valori prea mari, sa anunti cat mai curand medicul;
- Iei medicamentele conform prescriptiei;
- Adopti o dieta sanatoasa;
- Faci sport cel putin 150 de minute pe saptamana;
- Nu fumezi. Fumatul poate creste riscul oricarei complicatii ale diabetului.
pentru mai multe informatii consultati blogul Centrului Medical Misca