Război în Ucraina. Rușii încearcă să taie alimentarea cu energie în orașele pe care nu le-au putut cuceri. În sud, Mariopol este aproape încercuit și au atacat Kersonul pentru a-și consolida înaintarea spre Odesa.

razboi-in-ucraina-rusii-incearca-sa-taie-alimentarea-cu-energie-in-orasele-pe-care-nu-le-au-putut-cuceri-in-sud,-mariopol-este-aproape-incercuit-si-au-atacat-kersonul-pentru-a-si-consolida-inaintarea-spre-odesa.

Bombardamentele catastrofale de la Harkov nu au fost singulare. Ucrainenii semnalează bombardarea unor zone rezidențiale aflate la SV de Kiev. Aceste acțiuni trebuie corelate cu raportarea mai multor tentative de întrerupere a alimentării cu energie electrică la Kiev, Harkov și Mariopol, ceea ce sugerează că rușii încearcă să determine plecarea populației din orașele țintă, pe care până acum nu au putut să le cucerească.

Incursiunile agresive și aparent lipsite de logică, pe care infanteria mecanizată (ușoară) a Armatei Ruse le-au făcut în Harkov și Kiev s-au soldat de fiecare dată cu pierderi semnificative și au arătat clar că, atâta timp cât populația și forțele de apărare (corp separat de armata regulată a Ucrainei) sunt pregătite să reziste, rușii nu vor putea duce cu succes un război urban care să determine controlul marilor orașe ucrainene.

Armata ucraineană s-a concentrat până acum pe distrugerea liniilor de aprovizionare ale rușilor și pe atacarea coloanelor de mecanizate care încearcă și inițial reușesc străpungeri ale frontului. Din cauza spațiilor relativ mari, aceste străpungeri nu sunt suficient de repede consolidate din spate, formând “pungi” urbane pe care ucrainenii le închid și le distrug, de regulă prin atacuri cu arme ușoare antitanc și cu drone.

În mod evident, armata ucraineană pune în aplicare o tactică pentru care s-a pregătit în anticiparea invaziei, aceasta fiind și cea mai cunoscută strategie de război asimetric, în care se întâlnesc forțe de magnitudine diferită. În plus, armata ucraineană anunță că pe unele fronturi a preluat inițiativa, lucru totuși greu de crezut.

Pe fronturile din Nord și Est sunt acum trei orașe mari în pericol de a fi încercuite – Kiev, Harkov și Cernihiv (250 de mii de locuitori). În sud, rușii au bombardat aparent inexplicabil portul comercial din Berdiansk, oraș cucerit ieri și în care locuitorii au desfășurat o manifestație de protest în fața consiliului muncipal ocupat de soldați ruși. Berdiansk era ultimul punct important înainte de Mariopol, iar încercuirea portului de la Marea Azov pare de acum o chestiune de ore.

Tot pe frontul de sud, dar spre est, Armata Rusă a atacat în noaptea de luni spre marți orașul Kerson, aflat pe malul vestic al Niprului, după ce ieri o parte a sa l-a depășit, ajungând până la Nikolaiev. Controlul Kersonului are sensul de a securiza liniile de aprovizionare pe sucat, în ceea ce pare o ofensivă spre Odesa. Obiectivul Odesa pare a fi cel mai întârziat dintre toate, dar forțele ruse controlează acum tot nordul Crimeei, până la Zaporizhzhia.

UPDATE ora 00:20 Volodimir Zelenski acuză Rusia de crime de război, după atacul asupra unor zone rezidențiale din Harkov. ”Astăzi, forțele ruse au tras cu brutalitate asupra Harkovului. A fost clar o crimă de război. Harkov este un oraș pașnic, există zone rezidențiale pașnice, fără facilități militare”, a declarat acesta.

UPDATE ora 23:30 Statele Unite anunță că va expulza 12 diplomați de la sediul ONU, pe care îi acuză de spionaj. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Misiunii SUA la ONU, care spune că diplomații erau ”agenți de informații… care au abuzat de privilegiile lor de rezidență în SUA, angajându-se în activități de spionaj”.

The U.S. has informed the Russian Mission that we are beginning the process of expelling 12 intelligence operatives from the Russian Mission who have abused their privileges of residency in the U.S. by engaging in espionage activities that are adverse to our national security.

— Olivia Dalton (@USUNSpox) February 28, 2022

UPDATE ora 23:15 Uniunea Europeană anunță că impune sancțiuni împotriva altor 26 de cetățeni ruși, inclusiv împotriva purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitry Peskov.

Lista include oligarhi și oameni de afaceri din sectorul petrolier, bancar și financiar, precum și membri guvernamentali, militari de nivel înalt și ”persoane care au contribuit la răspândirea propagandei anti-ucrainene”, a anunțat UE într-un comunicat. Pe lista sancțiunilor sunt incluși și oligarhii Alisher Usmanov, Petr Aven, Alexander Ponomarenko, bancherul Mihail Fridman,  vicepremierul Dmitri Cernîșenko, alți membri ai guvernului rus și jurnalişti. Măsurile includ interdicții de călătorie, înghețarea activelor și interdicția de a pune fonduri la dispoziția persoanelor enumerate.

A cincea zi de război a fost marcată de confruntări violente între armata ucraineană și cea rusă. Chiar dacă astăzi delegații din partea celor două țări s-au întâlnit la graniță cu Belarusul pentru a purta discuții pentru încheierea unui acord privind încetarea focului, armata rusă și-a intensificat atacurile, în special asupra principalelor orașe, Kiev și Harkov.

De altfel, atacuri cu rachete au avut loc inclusiv în timpul întâlnirii de la Minsk. Până acum, pare că armata ucraineană a reușit să mențină pozițiile și să respingă atacurile, însă clădiri rezidențiale au fost lovite, ceea ce a cauzat multe decese în rândul civililor.

Referitor la rezistența armatei ucrainene, Pentagonul a lăudat luni seară modul de luptă al acesteia: “Ceea ce am văzut este că rezistența ucraineană este foarte eficientă și că le-au făcut grea misiunea rușilor. Nu doar că s-au lovit de rezistența ucrainenilor, dar au avut și probleme logistice. Este mult prea devreme să tragem o concluzie despre armata rusă. Ucrainenii chiar au luptat pentru țara lor, dar rușii vor invăța din această experiență. Nu am văzut nicio schimbare în ceea ce credem ca este dorința lor de a pătrunde în Ucraina. Vor încerca să facă față provocărilor logistice”.

Bombardamente au mai fost înregistrate și în nordul țării, în localitățile Kyinka și Pavlivka din regiunea Cernihiv, aproape de granița cu Belarus. Există informații, neconfirmate, despre faptul că bombardamentele au fost efectuate chiar de pe teritoriile bieloruse. O altă rachetă a lovit o clădire rezidențială din orașul Cernihiv, situat la 140 de kilometri nord-est de Kiev.

Armata rusă a bombardat orașul Harkov în această dimineață și a lovit numeroase zone rezidențiale. Pe rețelele de socializare au apărut filme cu oameni morți pe străzi. Bombardamentul a fost deschis de unul sau mai multe avioane supersonice și a fost urmat de atacuri cu rachete. Avetisment! Link către imagini cu puternic impact emoțional.

Conform autorităților ucrainene, zeci de civili au fost uciși și sute de persoane au fost rănite.

Bătălii s-au purtat și în Kiev. Capitala țării a fost ținta mai multor atacuri. Conform CNN, cele mai puternice explozii s-au auzit la ora locală 18:40, la est de centrul orașului. Corespondenții BBC spun că o rachetă a explodat aproape de locul din care relatează. Sirenele de avertizare au fost activate, iar populația este îndemnată să se adăpostească. Reporterii presei locale explică faptul că exploziile au loc în partea vestică a orașului

O coloană de tancuri a fost văzută în această dimineață în nord-vestul orașului spre sud. Aparent, rușii încearcă să închidă complet vestul Kievului, după ce duminică, o tentativă similară cu blindate ușoare a eșuat. În această dimineață, aviația ucraineană a anunțat distrugerea a șase coloane de blindate rusești, dintre care două în regiunea Kievului.

⚡️⚡️⚡️Video of a very powerful explosion in #Kyiv. pic.twitter.com/fKQWsBJSaQ

— NEXTA (@nexta_tv) February 28, 2022

Între timp, imaginile din satelit realizate luni de Maxar Technologies și prezentate de Reuters și NY Times arată faptul că forțele terestre ale Rusiei au continuat să se apropie de capitala Ucrainei, iar convoiul militar format din blindate, tancuri și alte vehicule de sprijin logistic se întinde pe o lungime de 27 de kilometri. Jurnaliștii celor două publicații subliniază totuși că linia convoiului este despărțită pe mai multe porțiuni. Analiștii atrag atenția că urmează, din nou, o noapte “complicată” pentru capitala Ucrainei.

Russian convoy heading towards #Kyiv is now stretched out over at least 17 miles, w breaks in between. 2-3 rows deep in some areas. 20miles north of Antonov Airport. Unclear if it will head straight for the city or join forces w other troops first. @maxarhttps://t.co/rksXuEN6ik pic.twitter.com/TCauWGueZe

— Christoph Koettl (@ckoettl) February 28, 2022

Anterior, premierul polonez avertiza că Armata Rusă ar putea lansa o nouă incursiune dar în vestul Ucrainei, dinspre Belarus, pentru a bloca aprovizionarea cu echipamente militare trimise de țările UE. Ungaria a anunțat că nu permite tranzitul acestora.

Președintele francez Emmanuel Macron a purtat discuții telefonice atât cu Volodimir Zelenski, cât și cu Vladimir Putin. Discuția cu Putin a durat o oră și jumătate, iar Macron a pledat pentru ”necesitatea de a implementa o încetare imediată a focului”. La rândul său, Vladimir Putin a transmis că se poate ajunge la o înțelegere doar dacă Ucraina devine neutră, ”denazificată” și ”demilitarizată”, iar controlul rusesc asupra Crimeei va fi recunoscut oficial.

UE estimează că cel puțin 400 de mii de ucraineni au fugit din țară până acum, dintre care 100 de mii doar în ultimele 24 de ore. Preconizează că “alte câteva milioane vor urma să vină”. 

Sursa stire biziday.ro