Război în Ucraina. UPDATE. Primarul Kievului revine asupra declarației și spune că orașul ”nu este complet înconjurat”. 352 de civili au fost uciși până acum și circa 1700 răniți. Imagini din satelit arată o coloană de 5 km de vehicule blindate rusești care se îndreaptă spre Kiev.

razboi-in-ucraina-update-primarul-kievului-revine-asupra-declaratiei-si-spune-ca-orasul-”nu-este-complet-inconjurat”-352-de-civili-au-fost-ucisi-pana-acum-si-circa-1700-raniti-imagini-din-satelit-arata-o-coloana-de-5-km-de-vehicule-blindate-rusesti-care-se-indreapta-spre-kiev.

UPDATE ora 5.00 În timpul nopții de duminică spre luni, mai multe rachete au lovit orașele ucrainene, o parte dintre ele lansate de pe teritoriul Belarus. Una dintre ele a ajuns într-un bloc de locuințe din Cernihiv, oraș aflat la NV de Kiev, și pe care rușii au renunțat să încerce să îl mai cucerească după primele două zile de atacuri, preferând să-l ocolească pentru a înainta spre Kiev.

Armata ucraineană anunță că a respins atacul asupra orașului Irpin, o suburbie din NV Kievului și că a atacat șase coloane de blindate rusești, dintre care două în jurul Kievului. Presa ucraineană semnalează, într-adevăr, un atac (despre care susține că a fost cu rachete) la Makarov, 40 Km vest de Kiev. O altă coloană de blindate a fost reperată aseară în zonă, dar nu este clar dacă este aceeași despre care aviația ucraineană susține că a distrus-o în timpul nopții, câțiva kilometri mai la nord.

De precizat că aceasta NU este coloana de cinci kilometri semnalată de satelitul Maxar în decursul zilei de duminică, la Ivankiv, în zona de nord a Kievului, controlată acum complet de ruși.

Comandamentul aviației ucrainene a publicat imagini filmate din dronele TB 2 în timpul unui atac asupra unor rampe mobile de rachete rusești aflate la 100 km NV de Kiev. Autenticitatea informațiilor și a imaginilor nu poate fi confirmată din surse independente.

VIDEO: The Ukrainian MoD released footage of a successful Tb2 strike against a Russian Buk missile system in the Zhytomyr region. pic.twitter.com/JkUvi9XhhK

— Conflict News (@Conflicts) February 27, 2022


UPDATE ora 22:20 Imagini din satelit publicate de o companie americană, Maxar Technologies, arată o desfășurare mare de forțe terestre rusești, inclusiv tancuri, care se deplasează în direcția capitalei ucrainene Kiev, de la aproximativ 64 km distanță. Conform acestor imagini, coloana de vehicule blindate se întinde pe o lungime de 5 kilometri. Reuters precizează însă că nu a putut verifica aceste imagini.

A satellite image shows Russian ground forces northeast of Ivankiv heading in the direction of Kyiv, Ukraine, February 27, 2022. Satellite image ©2022 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Convoiul era situat la nord-est de orașul ucrainean Ivankiv și era compus din vehicule blindate, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie și artilerie autopropulsată și vehicule care transportă combustibili și pentru logistică.

UPDATE ora 22:00 Primarul Kievului revine asupra declarației anterioare. Vitali Klitschko a declarat pentru ziarul german Bild că ”Kievul nu este complet înconjurat”.  ”Armata ucraineană luptă din greu la periferie orașului, iar armata rusă înregistrează multe victime. Cât despre civilii care fug, atâta timp cât există restricții de circulație nu este posibil pentru că nimeni nu poate ieși din case”, a adăugat acesta.

Ministerul de Interne din Ucraina anunță că până acum 352 de civili au fost uciși, între care 14 copii, și 1684 au fost răniți.

UPDATE ora 20:30 Primarul Kievului, fostul campion mondial la box la categoria grea, Vitali Klitschko, anunță că orașul este încercuit de forțele ruse și o evacuare a civililor nu este posibilă deoarece ”toate căile de acces sunt blocate”.

Suntem în pragul unei catastrofe umanitare. În acest moment, avem curent electric, avem apă și încălzire în case. Dar infrastructura este distrusă pentru a livra alimente și medicamente. De aceea, mesajul pentru toată lumea este: sprijiniți Ucraina”, a declarat acesta pentru Associated  Press, preluat și de The Guardian.

Primarul a mai spus că nouă civili au fost uciși în Kiev până acum, între care și un copil.

Confruntări puternice au avut loc astăzi în Kiev și Harkov, însă armata ucraineană susține că a respins atacurile. Pe internet au apărut videoclipuri cu zeci de vehicule de război rusești distruse complet, lângă Kiev.

UPDATE ora 20:00 Uniunea Europeană estimează că numărul refugiaților din Ucraina va ajunge la peste șapte milioane. ”Asistăm la ceea ce ar putea deveni cea mai mare criză umanitară de pe continentul nostru european de mulți, mulți ani. Nevoile cresc pe măsură ce vorbim”, a precizat comisarul european ajutor umanitar și management al crizelor.

Șeful delegației ruse la conferința ONU privind clima și-a cerut scuze pentru acțiunile Rusiei în Ucraina. Acesta a precizat ulterior că acesta este o opinie personală, nu cea a delegației ruse.

UPDATE ora 18:00 În cursul zilei de astăzi, o coloană a forțelor aeropurtate rusești a încercat să forțeze o intrare în Kiev dinspre nord-vest, luând cu asalt două localități din suburbia capitalei (Bucha și Irpin). Erau multiple mașini de luptă a infanteriei aeropurtate de timp BMD, precum și alte blindate. Imagini publicate de forțele ucrainene arată întreaga coloană distrusă la ieșirea din Bucha, iar multiple vehicule au fost pur și simplu pulverizate în confruntare. Este neclar câți soldați ruși au murit și câți au fost capturați.

Ucrainenii au mai raporta și distrugerea a trei tancuri rusești la nord de Kiev, de-a lungul altui drum care duce către capitală, în localitatea Demydiv, precum și distrugerea a două elicoptere în sud-vestul Kievului.

#Буча, ул. Вокзальная, куча разбитой российской техники, местный дедушка на нервах #RussiaInvidedUkraine pic.twitter.com/pWRf0ypGTD

— Necro Mancer (@666_mancer) February 27, 2022

Pătrunderea de dimineață în Harkov a fost de asemenea complet respinsă, conform ucrainenilor. Se pare că, după bombardamentele grele din timpul nopții, o coloană de vehicule ușoare a pătruns în Harkov, fără să își asigure ocuparea zonelor adiacente. Acestea au fost ambuscate, încercuite și capturate sau distruse. Multiple vehicule blindate au fost capturate de forțele ucrainene.

Harkovul se află sub controlul nostru”, a anunțat pe rețele de socializare guvernatorul regiunii. ”Inamicul rus este complet demoralizat” şi îşi abandonează vehiculele, iar grupuri de militari ruşi ”se predau militarilor ucraineni”, a mai afirmat acesta.

5 Russian IMV have been captured and destroyed by Ukrainian forces in Kharkiv. pic.twitter.com/A8TNheyRHe

— MrRevinsky (@Kyruer) February 27, 2022

UPDATE ora 16:45 Conform unor videoclipuri postate pe rețele sociale, armata ucraineană a distrus zeci de vehicule de război ruse, lângă Kiev. Conform CNN, în această dimineață imaginile arătau o coloana rusă de vehicule de război deplasându-se cu viteză printr-un cartier rezidențial de la marginea de vest a Kievului.

UPDATE ora16:20 SUA consideră decizia lui Vladimir Putin de punere a forțelor nucleare ruse “în stare de alertă specială” drept inacceptabilă. Ambasadorul SUA la ONU a declarat: ”Înseamnă că președintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod total inacceptabil și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”.

UPDATE ora 15:30 Lista țărilor care își închid spațiul aerian pentru companiile ruse continuă să crească. Germania, Franța și Italia au anunțat de curând acest lucru.

Ministerul de Interne ucrainean anunță că Marina Rusă a capturat două nave civile cargo ucrainene, imediat ce acestea au părăsit apele teritoriale românești. Potrivit ucrainenilor, cele două ar fi cerut permisiunea de a traversa pe lângă Insula Șerpilor, au primit-o, dar imediat după aceea au fost arestate. Incidentul s-ar fi petrecut ieri, iar azi, cele două nave au reapărut pe radare, dar lângă Crimeea ocupată. Una dintre nave este încărcată cu combustibil, iar cealaltă cu cereale. Harta de mai jos a fost publicată de poliția de frontieră ucraineană.

UPDATE ora 12. Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării a prezentat un bilanț provizoriu al soldaților ruși decedați și a unităților militare distruse după cele trei zile de război. Potrivit oficialului, forțele ucrainene ar fi reușit să ucidă peste 4.300 de soldați ruși și:

 • 27 aeronave
 • 26 elicoptere
 • 146 tancuri
 • 706 vehicule de război blindate
 • 49 tunuri
 • 1 unitate antiaeriană BUK-1.
 • 4 sisteme de lansare multiplă a rachetelor
 • 30 vehicule
 • 60 cisterne
 • 2 drone
 • 2 bărci

Aceste informații nu au putut fi verificate din alte surse.

UPDATE ora 10. Intrarea rușilor în Harkov, raportată în această dimineață, pare a fi fost o capcană a trupelor de apărare ucrainene. Cel puțin una dintre coloanele de blindate ușoare a fost distrusă, dar luptele pe străzi continuă.

🔥Розбита російська військова колона у Харкові.

Так тримати !!!#Украина #Україна #ukraine #Ukrainian #UkraineWar #ukraineunderattack #Харьков #Харків pic.twitter.com/vcfO4GGOze

— nws (@load_pm) February 27, 2022

La Kiev, o coloană mecanizată, aparent aparținând unor trupe aeropourtate ruse, a ajuns în zona de nord-vest a orașului.

Буча, русня валить по памятнику загиблим афганцям, на якому встановлений БРДМ, русня навіть памятників шугається pic.twitter.com/GTc4zSqSFq

— Фабіан із Вавілону (@mi4mOn) February 27, 2022

Ucrainenii au aruncat în aer podul de acces spre centru.

Image

UPDATE ora 8.00

După trei zile de conflict, forțele ruse par a avea probleme de logistică și au frânat înaintarea, cu excepția sudului țării, unde înaintează spre est (Odesa) și spre vest (Mariopol), aparent pentru cucerirea principalelor orașe port de la Marea Neagră și Marea de Azov. Pe restul fronturilor, linia de contact este stabilă.

Russian troops on the streets of Kharkov , Ukraine. #Kharkov #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/ctt4DSMBuR

— Punit Pushkar (@punitpushkar73) February 27, 2022


Rușii susțin că au intrat în Harkov, după trei zile de bombardamente grave și o rezistență crâncenă a armatei ucrainene. Pe rețelele de socializare circulă într-adevăr filme cu blindate ușoare rusești în oraș, dar astfel de incursiuni nu semnifică într-adevăr capturarea orașului.

Video of a Russian military patrol reportedly in Kharkiv coming under fire from a building. https://t.co/bvOh9sYweh pic.twitter.com/9Aollatx8z

— Rob Lee (@RALee85) February 27, 2022

De altfel, astfel de incursiuni au mai fost, în filme se vede că asupra lor se trage, iar ulterior, alte filme arată același tip de vehicule, dar distruse. Alte fotografii par a arăta aceleași vehicule abandonate mai târziu, dar veridicitatea lor nu a putut fi verificată.

RF сolumn Kharkiv now. One vehicle dead. Ukraine. Follow my tg ch United Armenia https://t.co/Ex9r094Dte @RALee85 @200_zoka @jpg2t785 @Danspiun @TheDeadDistrict @Rebel44CZ @Ninja998998@oryxspioenkop #Ukraine #War #Kharkiv pic.twitter.com/mA7KNPVZ7G

— Zloneversleep (@zloneversleep) February 27, 2022

La nord și vest de Harkov, în dreptul orașelor Cernihiv și Sumi, forțele ruse nu reușesc să treacă de apărarea ucraineană.

La Kiev, forțele ucrainene afirmă că au executat un contraatac împotriva aeroportului Hostomel din nord-vestul Kievului, lovind puternic o unitate de luptători ceceni și ucigând un comandant al acestora.

În Donbas și în estul orașului Mariopol, situația pare să fie stabilă, fiind raportate doar schimburi de artilerie între cele două părți.

În sudul Ucrainei, rușii forțează spre cele două mari porturi. Trupele rusești străpunseseră apărarea ucraineană ieri, depășind Melitopol (nu este clar dacă au și securizat orașul, rapoartele fiind contradictorii) și se îndreptau spre Mariopol și Zaporijjie. Zaporijjie a fost ținta unor atacuri de artilerie în cursul nopții.

Spre vest, se dau lupte în continuare în jurul orașului Kherson, o importantă trecere peste Nipru spre Odesa. Forțele rusești pare că au reușit să treacă Niprul mai la nord-est, peste barajul hidrocentralei din Nova Kahovka. Aceste forțe au depășit Kerson și au atacat portul Nikolaiev, aflat la 130 de kilometri de Odesa. 

Problema forțelor mecanizate rusești care ocolesc orașele fără să le cucerească este că nu își pot securiza liniile de aprovizionare și rămân relativ repede fără combustibil. Armata Rusă nu poate folosi căile ferate pentru aprovizionare, distruse de ucraineni, și, oricum, nu au reușit să captureze marile noduri feroviare. Din acest motiv, se bazează pe convoaie de camioane, vulnerabile și, aparent, insuficiente. De exemplu, forțele ucrainene au distrus o mare coloană logistică în apropiere de Harkov, precum și alte coloane mai mici în alte zone ale țării.

🚨🇺🇦🇷🇺 Completely destroyed column in the Kharkiv direction

There are a lot of dead, but in the Russian Federation everyone keeps saying that there are no losses, well, well. #Ucrania #Kyiv #Putin #Russia #Rusia #Ukraine #BREAKING #ULTIMAHORA pic.twitter.com/1W76ezjNJ9

— Larc News (@larcplaylive) February 26, 2022

Forțele ucrainene mai raportează și capturarea sau neutralizarea mai multor grupe de recunoaștere și sabotaj în mai multe regiuni ale țării. Aceste forțe, de regulă îmbrăcate în civil sau cu blindate ușoare fără marcaje militare încearcă să treacă prin liniile ucrainene, iar apoi să ghideze trupele rusești sau să atace infrastructura și forțele militare ucrainene.

Rezumatul evenimentelor din noaptea de sâmbătă spre duminică.

Kiev. Peste noapte s-au mai auzit focuri de armă, dar interdicția de circulație impusă a micșorat numărul ciocnirilor din interiorul orașului. Aparent, câteva schimburi de focuri, probabil împotriva unor grupe de sabotaj s-au înregistrat înainte de miezul nopții, când au fost raportate și două explozii, posibil bombardamente cu rachete. Nu s-au mai înregistrat tentative de incursiune ale trupelor mecanizate spre Kiev (posibil din cauza faptului că ucrainenii au aruncat în aer majoritatea podurilor de acces în oraș). De asemenea, autoritățile au anunțat distrugerea tuturor liniilor de cale ferată care fac legătura cu Federația Rusă.

În schimb Autoritatea pentru activități nucleare anunță lovirea de către ruși a unui depozit de deșeuri radioactive de la o companie din Kiev. “În prezent, nu este posibilă evaluarea pagubelor, iar sistemul automat de monitorizare a radiațiilor nu funcționează. Camerele de supraveghere au înregistrat căderea unor obuze, iar situația emisiilor de radiații va fi evaluată cu dispozitive portabile. Potrivit evaluării preliminare a Inspectoratului, nu există nicio amenințare la adresa populației din afara zonei de protecție.”, se arată în comunicatul transmis la ora 1.30, în dimineața de duminică.

Armata ucraineană susține că a distrus o unitate a forțelor cecene în apropiere de Aeroportul Antonov (controlat de ruși), la nord de Kiev. Avertizează că alte unități cecene se îndreaptă spre Kiev dinspre est. Acaste informații nu au putut fi verificate din alte surse.

Sâmbătă seara o rachetă a lovit un depozit de combustibil aflat la sud de Kiev, provocând o explozie uriașă, vizibilă de la zeci de kilometri distanță.

Image

Sursa stire biziday.ro