clinica dentara Iasi

Schimbări ale culorii limbii și ce pot semnala?

Limba este unul din cele mai importante organe ale corpului uman, având rol atât în fonație, cât și în procesul de masticație și deglutiție. O limbă sănătoasă este roz, dar poate varia ușor în nuanțe mai închise sau mai deschise. Papilele gustative mici sunt situate pe întreaga suprafață a limbii, cu ajutorul cărora se percepe gustul. Că și oricare alt organ al organismului uman, această poate suferi de anumite boli în diferite situații. Boli precum candidoza, aftele bucale, lichen sunt destul de des întâlnite atunci când vine vorba despre afecțiunile și bolile limbii. O culoare neobișnuită a limbii sub formă de pete de diferite culori poate sugera debutul unei boli atunci când există alte simptome, cum ar fi durere, dificultăți de respirație și de înghițire. În general, petele de pe limbă sunt foarte ușor de observat, deoarece au anumite culori (alb, roșu, maro, negru) și au o întindere mare pe suprafața limbii. 

Ce pot semnala schimbările de la nivelul limbii: 

Lipsa unor vitamine din organism: Multe persoane nu primesc un aport adecvat de anumite vitamine și minerale, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății. Când există dezechilibre, semnele se pot citi și pe limba. Astfel, dacă observi schimbări de culoare la nivelul acestui organ, poate fi vorba despre o deficiență de vitamine și minerale.

Dacă ai limba roz intens, ar putea fi semn că ai lipsa de fier sau deficit de vitamina B12. O limba colorată în roșu închis poate indică o afecțiune a intestinelor.

Infecție cu Candida albicans: Limba poate indică și prezența bacteriei Candida albicans în corpul unei persoane. Afecțiunea se caracterizează prin prezența unor pete albicioase pe limba, însoțite de senzația de arsura. Infecția cu candida poate să apară, cel mai adesea, pe fondul unei imunități scăzute. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antimicotice. În această situație, este importantă o igienă orală efectuată că la carte. Un periaj dentar efectuat de două-trei ori pe zi, cât și folosirea apei de gură și a atei dentare sunt de mare ajutor, căci ajută la eliminarea bacteriilor. Nu ezita nici să faci o vizită la un cabinet stomatologic – precum această clinica dentara Iasi.

Poate indică prezența diabetului: Diabetul poate avea o serie de simptome, iar cavitatea bucală nu este scutită de prezența acestora, potrivit Asociației Americane de Diabet. Alături de gură uscată, prezența de pete roșii sau de pete albe pe limba poate să semnaleze diabetul zaharat, care este cauzat de creșterea nivelului de zaharuri în sânge. Diabetul poate provoca, de asemenea, dureri la nivelul limbii, în momentul în care mestecam alimentele. Și sensibilitatea crescută a dinților poate fi unul dintre simptomele acestei afecțiuni, însoțită de o sete acută. Este important, dacă ai aceste simptome, să mergi la un consult medical, pentru investigații. Diabetul netratat poate duce la complicații serioase, chiar și la pierderea vederii.

Previous post Ghid complet despre instalatiile GPL pentru automobilele Dacia
Next post Sfaturi pentru lucrarea de licență – cum să ai o prezentare de nota 10