Șeful DNA refuză cererea CSM de revocare a procurorului din Dosarul Colectiv. Aceasta ceruse recuzarea judecătorilor din dosarul respectiv, iar CSM a considerat că a afectat independența și imparțialitatea acestora. După șase ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, judecata nu a ajuns încă la o sentință finală, deși DNA a încheiat rechizitoriul în mai 2016.

seful-dna-refuza-cererea-csm-de-revocare-a-procurorului-din-dosarul-colectiv-aceasta-ceruse-recuzarea-judecatorilor-din-dosarul-respectiv,-iar-csm-a-considerat-ca-a-afectat-independenta-si-impartialitatea-acestora-dupa-sase-ani-de-la-tragedia-de-la-clubul-colectiv,-judecata-nu-a-ajuns-inca-la-o-sentinta-finala,-desi-dna-a-incheiat-rechizitoriul-in-mai-2016.

Într-un comunicat de presă, DNA arată că șeful Direcției a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea procurorului Melinda Diaconescu. Mai mult, doamna procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj”.

DNA amintește că secția pentru judecători a CSM a cerut pe 29 iunie revocarea din funcție a procuroarei Melinda Diaconescu, din dosarul ”Colectiv”, pe motiv că a afectat independența și imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel București atunci când a cerut recuzarea magistraților.

”Doamna procuror Melinda Diaconescu a formulat o plângere prealabilă prin care solicită Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii revocarea Hotărârii care o vizează și, de asemenea, a formulat o cerere pentru apărarea reputației profesionale și a independenței la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”,  mai arată, luni, biroul de presă al Direcției Naționale Anticorupție.

În urmă cu două luni, Direcția Anticorupție transmitea că este ”vădit îngrijorată” de solicitarea pentru înlăturarea procurorului din respectivul dosar: ”Este de natură să creeze un precedent periculos, întrucât formularea unei cereri de recuzare de către procuror este un demers legal. Nici Inspecția Judiciară nu a solicitat opinia instituției la întocmirea raportului care a stat la baza hotărârii Secției pentru judecători, cum ar fi fost legal și firesc”.

Comunicatul integral al DNA: 

”Prin Hotărârea nr. 825, din data de 29 iunie 2021, a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, comunicată Direcției Naționale Anticorupție la data de 23.08.2021, s-a solicitat domnului Crin-Nicu Bologa, procuror șef Direcție, revocarea din funcția de procuror al Direcției Naționale Anticorupție, a doamnei procuror Melinda Diaconescu, care își desfășoară activitatea în cadrul Secției Judiciare Penale.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate de voturi, a constatat că procurorul care reprezintă Direcția Națională Anticorupție la ședințele de judecată ale dosarului “Colectiv”, prin formularea unei cereri de recuzare a judecătorilor din cadrul Curții de Apel București investiți cu soluționarea dosarului “Colectiv” și a judecătorilor investiți cu soluționarea cererii de recuzare, a afectat independența și imparțialitatea acestora.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, a analizat conținutul hotărârii amintite anterior și comportamentul doamnei procuror Melinda Diaconescu și a constatat că nu există motive pentru a dispune revocarea acesteia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Mai mult, doamna procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj, în conformitate cu prevederile art. 67 Cod procedură penală și în virtutea independenței garantate de art. 67 alin. (1) și (2) din Legea nr. 304/2004.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Crin-Nicu Bologa, asigură cetățenii că procurorii Direcției își desfășoară activitatea, conform principiilor legalității, imparțialității și independenței în dispunerea soluțiilor și a concluziilor lor în fața instanței de judecată, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor.

De asemenea, conducerea Direcției Naționale Anticorupție asigură procurorii direcției de tot sprijinul instituțional permis de lege, care să le garanteze desfășurarea activității în condiții de legalitate, independență și profesionalism.

De altfel, doamna procuror Melinda Diaconescu a formulat o plângere prealabilă prin care solicită Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii revocarea Hotărârii care o vizează și, de asemenea, a formulat o cerere pentru apărarea reputației profesionale și a independenței la Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu referire la conținutul hotărârii și a discuțiilor ce au avut loc la ședința Secției pentru judecători, aspecte preluate de mass media”.

Sursa stire biziday.ro