Anul acesta îți vei susține lucrarea de licență și încă ești foarte stresat de ce lucruri pot sta în calea succesului tău academic la prezentarea lucrării sau înainte de aceasta? Păi, asta este foarte normal și toți cei care au trecut prin această etapă a vieții de student au resimțit aceste sentimente de anxietate și alertă continuă și au avut gânduri legate de ce se poate întâmpla rău în perioada prezentării. Acest articol este scris pentru a îți risipi temerile și pentru a pune la punct anumite amănunte în legătură cu lucrarea ta de licență.
Trei sfaturi pentru o prezentare cât mai bună a lucrării de licență
Comisiilor de licență le place mult ca prezentarea licenței să fie una succintă. Deseori, membrii comisiei nu citesc lucrarea deloc sau doar o răsfoiesc, iar tot ce vor afla ei din munca ta îndelungată este ce vei pregăti tu în prezentarea de 10-15 minute a licenței. Modul în care “îți vinzi produsul” (prezinți licența) îi poate crește valoarea considerabil. Astfel, un PPT ordonat, slide-uri curate și idei exprimate coerent valorează mai mult decât ai crede în nota finală a licenței tale.
Dat fiind că sigur ai scris licența în format electronic, poți trece numeroasele pagini scrise prin diverse programe de verificare. E indicat să verifici cu ajutorul unor programe anti plagiarism dacă lucrarea ta conține pasaje, secțiuni sau chiar simple fraze ce pot fi considerate plagiate. E foarte posibil ca în multele situații în care scriai obosit, târziu în noapte, să fii interpretat ideea dintr-un articol cam prea similar cu modul în care a făcut-o și autorul articolului. Această mică eroare poate duce la anularea lucrării tale pe motiv de plagiarism, dat fiind că multe universități folosesc software-uri anti plagiarism pentru a evita situațiile de furt academic. Pe internet există numeroase soft-uri mai puțin precise decât cele ale universităților, dar suficient de bune pentru a îți face o idee dacă lucrarea ta se află în pericol de contestare de către comisie pe motiv de plagiarism sau nu.
Un ultim sfat este ca în ziua de dinaintea prezentării să faci o ultimă verificare temeinică a tuturor pregătirilor efectuate. Să verifici corectitudinea prezentării (dacă este cazul), să verifici încă o dată bibliografia, să verifici dacă datele introduse sunt corecte. E important să te asiguri cu o zi în urmă că ai lucrarea finală scoasă la imprimantă (majoritatea universităților solicită acest tip de predare), și să nu te bazezi pe faptul că “sigur găsesc mâine o papetărie deschisă”. După ce vei avea lucrarea în format fizic, cumpără și țiple de protecție de pe biroticienii.ro, fiindcă ar fi tragic dacă din cauza emoțiilor ai vărsa ultima cafea de dinainte de prezentare chiar pe lucrarea de licență.
În final, e relevant de reținut faptul că cel mai important aspect al unei lucrări de licență este să fie corectă din punct de vedere academic. Această singură parte a licenței e mai importantă decât orice fel de prezentare ori alte aspecte, deoarece calitatea lucrării influențează toate celelalte dimensiuni ale acesteia.
Sursa foto: pexels.com