Situația frontului, vineri dimineața. Rușii nu au reușit să încercuiască Kievul prin vest. Niciun progres pe niciunul dintre fronturi. Odesa se pregătește de asalt amfibiu.

situatia-frontului,-vineri-dimineata-rusii-nu-au-reusit-sa-incercuiasca-kievul-prin-vest-niciun-progres-pe-niciunul-dintre-fronturi-odesa-se-pregateste-de-asalt-amfibiu.

Potrivit Institutului american pentru Studii de Război (ISW), este surprinzătoare incapacitatea aviației ruse de a controla sau măcar de a închide spațiul aerian al Ucrainei, la mai bine de o săptămână de război. Ucrainenii sunt în continuare capabili nu numai să riposteze antiaerian la atacurile rușilor, dar și să desfășoare propriile atacuri aeriene, care provoacă pagube grave convoaielor rusești.

Potrivit Comandamentului ucrainean, în acest moment 117 grupuri de luptă ruse sunt pe teritoriul Ucrainei, fiind păstrate în rezervă doar 6 grupuri, dincolo de graniță.

Situația fronturilor, 4 martie 2022.

Kiev. Situația este neschimbată. ISW apreciază că aceasta este principala axă de atac a Rusiei, care face o prioritate din cucerirea capitalei. Forțele ruse încearcă să avanseze spre sud, pe partea de vest a orașului, dar rapoarte neverificate indică faptul că o ofensivă ucraineană ar fi rupt joi seara încercuirea, care s-a dovedit inconsistentă. Pe timpul nopții de joi spre vineri a fost semnalată o singură explozie ca urmare a unui bombardament cu rachete asupra orașului. Joi seara, Armata Ucraineană a dat publicității o înregistrare video care ar arăta distrugerea unor blindate rusești în urma luptelor din jurul Aeroportului Antonov.

‼️#працюєГУР🦉

🔥Спецпризначенці Головного управління розвідки МО України знищили у Гостомелі ще 10 ворожих БМД

Триває бій за контроль над містом Гостомель. В районі місцевого склозаводу станом на 18.30 вже знищено 10 бойових машин десанту ворога. 1/2 pic.twitter.com/6pGO1NFcRH

— Defence intelligence of Ukraine (@DI_Ukraine) March 3, 2022

Frontul de sud. Nicolaev nu este cucerit încă și se prefigurează a fi următorul punct important de rezistență ucraineană (după căderea Hersonului) ce va trebui depășit de ruși în drumul spre Odesa și securizarea integrală a litoralului Mării Negre. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat imagini cu pregătirea populației din Odesa de un asalt amfibiu.

0️⃣3️⃣.0️⃣3️⃣.2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣

⚓️ Одеса-мама не любить коли їй роблять нерви!

⭐️ Місто-герой готове дати відсіч российским окупантам.

⚔️ Загарбнику готові дати відсіч і з моря, і з суходолу💪🏼 pic.twitter.com/ZQw8ildvjE

— Defence of Ukraine (@DefenceU) March 3, 2022


În est, orașul Mariopol, încercuit de două zile, cu electricitatea, comunicațiile și toate utilitățile tăiate, este bombardat în continuare, fără a fi fost cucerit de ruși.

Imagini cu un număr de blindate rusești, care ar fi fost incendiate de populația din Nicolaev, după ce au fost parcate și abandonate de soldații ruși, circulă de aseară pe internet.

💥The Russian army abandoned their armored vehicle and fled. pic.twitter.com/JyFDmXQ0XK

— adelina (@Adelina__Conte) March 3, 2022


Frontul de Est. Forțele terestre rusești au rămas în aproximativ aceeași poziție la Harkov, dar bombardamentele executate de artilerie, aviație și tirurile de rachete au devastat orașul. Armata ucraineană indică faptul că o formațiune rusă de mărimea unui regiment va încerca să învăluie sau să ocolească Harkovul în zilele următoare, pornind din Luhansk. ISW apreciază că încercări similare ale Rusiei de a efectua astfel de operațiuni s-au dovedit inconsistente, iar o astfel de forță ar fi insuficientă pentru a ataca oricare dintre orașele ucrainene mari și chiar pentru a se apăra, în cazul în care s-ar angaja într-un marș spre Zaporojie sau Kiev.

Sursa: ISW

Sursa stire biziday.ro