
Nu contează dacă reprezinți o corporație de succes care produce echipamente industriale sau dacă ai o afacere mică de familie pornită din pasiunea ta pentru produse artizanale. Fiecare afacere, indiferent de mărime are o poveste de spus, un punct de pornire, o idee care a impulsionat acea decizie de ,,acum este momentul”.
Poveștile ne ajută să comunicăm, să fim mai aproape de oameni și să ne conectăm. Storytelling în business este o componentă importantă deoarece transformă orice domeniu de activitate într-unul uman, care te poate diferenția. Prin intermediul storytelling-ului afacerea nu mai este percepută că fiind doar un instrument generator de profit ci un brand care este până la urmă, uman.
De ce este important storytelling-ul pentru un business?
Orice afacere a apărut că răspuns la o nevoie sau o oportunitate identificată pe piață. Nu există nici o afacere care să nu aibă o poveste în spate, o idee de la care a pornit întreagă activitate. iXpr, agenție de content marketing, afirmă că povestea afacerii tale vorbește despre cum te-ai gândit să rezolvi anumite situații și probleme, cum poți veni în întâmpinarea clienților, investitorilor și colaboratorilor tăi cu o soluție la care te-ai gândit. Spunând o poveste, cei care interacționează cu business-ul tău se vor conecta cu latura umană și vor avea mai multă încredere în brand-ul pe care îl reprezinți. De asemenea, povestea business-ului tău este cea care te diferențiază de concurență, mai ales atunci când activezi pe o piață în care sunt deja foarte mulți antreprenori care fac oferă exact aceleași produse și servicii că ține.
Povestea unei afaceri este unică și nu poate să fie copiată sau reprodusă de competitori. Oricine poate lansa statistici și date prin care să convingă clienții să cumpere anumite produse sau servicii dar nimeni nu poate avea exact aceeași poveste pe care o ai tu. De asemenea, o poveste a unei afaceri te ajută să le arăți angajaților că misiunea voastră este comună. De cele mai multe ori, angajații se simți mult mai implicați în activitate atunci când mesajul pe care îl transmite povestea companiei este compatibil cu credințele lor.
Cum poți valorifica storytelling-ul în afacerea ta?
În primul rând, pentru a putea valorifica storytelling-ul în afacerea ta, trebuie să construiești o poveste în care personajele sunt chiar audiență ta. Chiar dacă este o poveste despre fondarea companiei caută că audiență să se identifice cu personajele din poveste. Creează o legătură emoțională cu audiență și construiește povestea astfel încât să fie cât mai autentică.
Este important să nu te pierzi în detalii deoarece poveștile lungi plictisesc. Include detalii reale, dificultăți cu care te-ai confruntat tu sau clienții tăi, oferă soluții și folosește un call to action clar din care cititorul să înțeleagă ce trebuie să facă în continuare. Atunci când te pierzi în detalii nesemnificative vei pierde cititorul deoarece dacă nu va găși soluția la ține se va orienta către o altă companie. Nu este nevoie să inventezi povești. De exemplu, poți scrie despre cum a luat ființă compania ta și care au fost provocările prin care ai trecut sau cum ai luat decizia să oferi chiar tu astfel de soluții pentru cei care se regăsesc în aceeași situație că ține.
Storytelling este un instrument minunat care poate să fie valorificat pe foarte multe tipuri de canale. Poți să îl folosești pe pagină de web ,,despre noi”, în relațiile cu media, că studii de caz, că materiale de conținut pentru Social Media. O poveste spusă așa cum trebuie poate să ajute eficient un business și să îl facă să pară mai uman în ochii clienților.