SUA. Angajații din restaurante sau de la casieria magazinelor încep să fie înlocuiți de codurile QR, pe fondul reducerii interacțiunilor umane, determinată de pandemie.

sua-angajatii-din-restaurante-sau-de-la-casieria-magazinelor-incep-sa-fie-inlocuiti-de-codurile-qr, pe-fondul-reducerii-interactiunilor-umane,-determinata-de-pandemie.

Până acum, muncitorii din fabrici și centre de distribuție erau îngrijorați că angajatorii lor vor găsi modalități de a-i înlocui cu roboți și inteligență artificială, însă criza Covid-19 a adus această amenințare și în rândul angajaților din servicii. Firmele apelează din ce în ce mai mult la instrumente automate pentru a îndeplini sarcinile de servire a clienților, sarcini realizate de personal cu salarii mici.

Multe restaurante au început deja să experimenteze coduri QR și sisteme de gestionare a comenzilor, cum ar fi Toast, care permit clienților să comande mâncare de pe telefoane. De asemenea, magazinele alimentare și-au mărit investițiile în terminale cu auto-plată (self pay) care înlocuiesc casierii, iar mai multe magazine de proximitate experimentează tehnologia Amazon Go pentru a permite clienților să facă cumpărături fără a sta deloc la coadă la o casierie.

Analiștii apreciază că cele 1,7 milioane de locuri de muncă din industria ospitalității și cele 270 de mii de locuri de muncă din comerț pe care economia americană le-a pierdut din februarie 2020 până în prezent nu vor mai fi reînființate.

”Cu aceste locuri de muncă, a existat întotdeauna un anumit risc de automatizare, dar nu a existat o presiune. Covid a distrus acele slujbe”, este de părere Casey Warman, profesor la Universitatea Dalhousie, specializat în economia muncii. 

Experții din piața muncii spun că în mod regulat se produc salturi în automatizarea locurilor de muncă în timpul recesiunilor economice, deoarece marjele mai strânse îi obligă să fie mai productivi cu mai puține resurse. Locurile de muncă repetitive sunt cele mai vulnerabile.

Sursa: Financial Times.

Sursa foto: Vichaya Kiatyingangsulee | Dreamstime.com

Sursa stire biziday.ro