SUA. Curtea Supremă a decis că școlile publice nu au ”puterea generală” de a sancționa elevii pentru acțiunile din afara unităților de învățământ. Decizia, pe fondul cazului unei adolescente care a postat un mesaj injurios pe Snapchat.

sua-curtea-suprema-a-decis-ca-scolile-publice-nu-au-”puterea-generala”-de-a-sanctiona-elevii-pentru-actiunile-din-afara-unitatilor-de-invatamant-decizia,-pe-fondul-cazului-unei-adolescente-care-a-postat-un-mesaj-injurios-pe-snapchat.

Judecătorii au decis în favoarea unei adolescente din Pennsylvania care a contestat în instanță pedeapsa aplicată de conducerea liceului unde studia. Mai exact, tânăra a folosit un limbaj vulgar pentru a-și exprima frustrarea că nu a fost inclusă în echipa de majorete senioare a școlii. Ulterior postării, ea fost suspendată din echipa de junioare pentru restul anului școlar.

Curtea Supremă a considerat, astfel, că liceul i-a încălcat dreptul la liberă exprimare prin sancțiunea aplicată. Totuși, judecătorii au transmis că școlile pot adopta sancțiuni în anumite situații, în acord cu o decizie a sa din 1969, spre exemplu când prin discursul elevilor este perturbată ”substanțial” activitatea comunității școlare, în conformitate cu o decizie 

În replică, inspectoratul școlar din orașul Mahanoy a susținut că extinderea rețelelor de socializare și școala online au estompat granița dintre interiorul școlii și din afara acesteia, iar reprezentanții școlii au explicat că obligația de a reduce agresiunea, amenințarea sau hărțuirea care apar în mediul online nu ar trebui să se limiteze la incinta unităților de învățământ.

Surse alternative: Reuters, NBC.

Sursa stire biziday.ro