SUA. Președintele Joe Biden spune că atacul de astăzi de la aeroportul din Kabul demonstrează de ce misiunea în Afganistan nu trebuie prelungită. Le promite teroriștilor ISIS-K că “nu vom uita și nu vom ierta! Vă vom face să plătiți!”

sua-presedintele-joe-biden-spune-ca-atacul-de-astazi-de-la-aeroportul-din-kabul-demonstreaza-de-ce-misiunea-in-afganistan-nu-trebuie-prelungita.-le-promite-teroristilor-isis-k-ca-“nu-vom-uita-si-nu-vom-ierta!-va-vom-face-sa-platiti!”Într-o declarație emoționată, în care a făcut apel la memoria fiului său (decedat de cancer, după ce s-a întors din Irak) pentru a le transmite solidaritate familiilor americanilor uciși sau răniți în atentatul de la Kabul, Joe Biden a explicat și de ce interesul SUA coincide cu cel al talibanilor, în privința securizării aeroportului din Kabul și a anihilării grupării ISIS-K (Statul Islamic din Afganistan și Pakistan, grupare teroristă rivală talibanilor).

“Talibanii nu sunt băieți buni, nu sunt de încredere, dar este în interesul nostru și al lor, ca aceștia să securizeze perimetrul exterior al aeroportului, să oprească mașinile și să le verifice, iar noi ne vom respecta termenul de retragere”, a spus Joe Biden.

Pe de altă parte, Biden a spus că atacul de astăzi a demonstrat de ce trebuie limitată durata misiunii în Afganistan. Misiunea a fost “extraordinară și periculoasă”, a spus el. “Dar nu vom fi descurajați de teroriști ci vom continua operațiunile de evacuare”, a spus el.

Fără a oferi vreun detaliu, Joe Biden a promis că SUA vor răspunde atentatelor de astăzi, revendicate de ISIS-K: “Nu vom uita și nu vom ierta, vă vom vâna și vă vom face să plătiți! Am ordonat comandanților mei să dezvolte planuri operaționale pentru a atinge echipamentele, conducerea și facilitățile cheie ale ISIS. Vom răspunde cu forță și precizie, la momentul ales de noi, într-un loc pe care îl vom alegem noi”, a declarat Biden.

Joi după amiaza, două bombe au explodat în apropierea aeroportului din Kabul, una dintre ele detonată de un atentator sinucigaș chiar în mijlocul civililor care încearcă să părăsească țara, după cum a informat ISIS-K, grupare care a și revendicat atacut. 60 de oameni au murit, între care 12 soldați americani. Alți peste 150, civili și militari, sunt răniți.

Sursa stire biziday.ro