SUA vor dona Taiwanului 750 de mii de doze de vaccin anti-Covid, decizie care poate amplifica și mai mult tensiunile cu China. Recent, Taiwan a refuzat din partea Beijingului o donație de vaccinuri chinezești, invocând “îngrijorări privind siguranța acestora”.

sua-vor-dona-taiwanului-750-de-mii-de-doze-de-vaccin-anti-covid,-decizie-care-poate-amplifica-si-mai-mult-tensiunile-cu-china-recent,-taiwan-a-refuzat-din-partea-beijingului-o-donatie-de-vaccinuri-chinezesti,-invocand-“ingrijorari-privind-siguranta-acestora”.

Anunțul donației din partea SUA a fost făcut la capătul vizitei unor senatori americani în Taiwan, care se confruntă cu o creștere a cazurilor Covid în ultimele zile, dar și cu o lipsă de vaccinuri. Doar aproximativ 3% din cei 23,5 milioane de oameni din Taiwan au fost vaccinați, cei mai mulți doar cu o doză.

Senatorul Tammy Duckworth a precizat că cele 750 de mii de doze reprezintă doar prima tranșă dintr-o serie de donații pe care le va face SUA către Taiwan, dar nu a menționat ce vaccinuri vor fi livrate: “Pentru noi este esențial ca Taiwanul să primească vaccinuri cât mai rapid, deoarece recunoaștem nevoia voastră urgentă și ținem mult la acest parteneriat.”

Recent, Taiwan s-a plâns în repetate rânduri de China, despre care spune că încearcă să blocheze importurile de vaccin din partea oricărui alt stat. Un exemplu este o tranșă de vaccinuri Pfizer pe care Germania a vrut să o trimită în urmă cu câteva săptămâni. Beijingul a oferit vaccinuri chinezești Taiwanului, dar guvernul din Taipei și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la siguranța lor și, în orice caz, nu le poate importa fără a modifica legislația, care interzice oricum importul acestora din China. Japonia a donat și ea săptămâna aceasta 1,24 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.

Sursa: Reuters

Foto: Alexey Novikov | Dreamstime.com

Sursa stire biziday.ro