
Mirosul neplăcut al gurii poate fi ceva persistent sau ocazional. Multe persoane nici măcar nu știu că au halenă. Dacă ai dantura îngrijită și nu suferi de anumite boli, mirosul neplăcut poate fi înlăturat cu ajutorul remediilor naturiste. Dacă însă persistă, mergi la doctor pentru a afla cauza. Halitoza orală este mirosul dezagreabil emanat din cavitatea bucală sau cavităţile asemenea nasului, sinusurilor, faringelui.
Halena este produsă de cele mai multe ori prin fermentarea particulelor alimentare de către bacteriile anaerobe gram negative din gură, acestea putând fi prezente la nivelul gingiilor afectate sau în zonele de afectare parodontală, în special atunci când sunt prezente ulcerații sau necroze. Dacă nu ai probleme parodontale, aceste bacterii sunt depozitate pe partea dorsală posterioară a limbii. Factorii care contribuie la înmulțirea exagerată a acestor bacterii includ scăderea debitului salivar, stagnarea salivară și Ph-ului salivar crescut.
50% dintre persoanele care au halenă se confruntă cu această problemă toată viața. Cu toate acestea, respirația urât mirositoare este mai frecventă în rândul oamenilor trecuți de 50 de ani.
Aproximativ 85% dintre cazuri se datorează unor afecțiuni din sfera orală. În celelalte 15% este determinată de o varietate de afecțiuni sistemice și cauze extra-orale. Halitoza este un motiv frecvent de prezentare la medicul stomatolog, dar și la cel de medicină internă.
În anumite cazuri, poți combate halitoza prin luarea anumitor măsuri:
- Reducerea consumului de tutun
- Reducerea consumului de cafea
- Mărirea consumului de apă
- Îmbunătățirea igienei orale
- Folosirea apei de gură
- Consumul de mentă
- Infuzie de cuișoare și pătrunjel
- Infuzie de eucalipt
- Bicarbonatul de sodiu
- Suc de morcovi
În cazul în care halitoza se manifestă la copii, atunci e bine să consulți un medic – poți începe cu dentistul – precum aceasta clinică de stomatologie copii sector 5 din București. În general, halitoza la copii este declanșată în cea mai mare parte din cazuri de o igiena orala deficitara. Asociația Dentară Americană sfătuiește ca, odată ce dinții copilului au crescut și încep să se atingă, să se folosească ața dentară, care ajută la păstrarea unor gingii mai sănătoase și îndepărtează resturile alimentare rămase între dinți, acolo unde simplul periaj nu poate pătrunde. De asemenea, o gargară cu ceai cald de tei sau sunătoare este binevenită.